#EuroLeaks – “Hoe de gezagsdragers in Europa ondoorzichtige beslissingen nemen over onze toekomst”

Vandaag, op 14 maart 2020, zal de Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25) de volledige audiobestanden van de Eurogroep-vergaderingen van Yanis Varoufakis uit 2015 uitbrengen op euroleaks.diem25.org!
In de loop van 2015 heeft Yanis Varoufakis deelgenomen aan dertien bijeenkomsten van de Eurogroep. Na de eerste drie Eurogroep-vergaderingen bleek dat er geen notulen werden gemaakt!
Dat dergelijke praktijken van een niet-verkozen groep politici ons dagelijks leven beïnvloeden is onaanvaardbaar.
Daarom zal DiEM25 op 14 maart de opnames van de vergaderingen van de Eurogroep uit 2015 vrijgeven.
Twee aspecten in het bijzonder dienen te worden benadrukt:

  1. De nieuwe rechtse Griekse regering van Nea Dimocratia heeft herhaaldelijk geprobeerd de schuld van hun mislukte economische beleid in de schoenen te schuiven van Yanis Varoufakis die in 2015 onderhandelingen namens de SYRIZA-regering voerde voor een meer realistische overeenkomst dan het herhaaldelijk mislukte, op bezuinigingen gerichte memorandum van de Trojka.  Kortom, ze beschuldigen de enige die tegen de absurditeit van het bezuinigingsbeleid inging voor de resultaten van diezelfde bezuinigingen!
  2. De Europese samenlevingen zitten nog steeds gevangen in verscheidene bezuinigingsprogramma’s, die in veel landen hebben geleid tot een heropleving van het rechts-populisme. Met alle gevolgen van dien nu zichtbaar aan de Grieks-Turkse grens: onmenselijke praktijken en vreemdelingenhaat.

De maatregelen die in die tijd genomen zijn hebben niet alleen een blijvende invloed gehad op de Griekse bevolking, maar op alle Europeanen.
Wat we willen bereiken door de opnames vrij te geven is niets minder dan de democratisering van de EU! Alleen door middel van transparantie is het mogelijk voor gekozen parlementariërs om fundamentele beslissingen te nemen.
DiEM25 heeft als pan-Europese organisatie een bijzonder belang bij het herstel van het vertrouwen van de burgers van Europa in zijn instituties en om Europa eindelijk te laten worden wat het tot op heden niet is: een gemeenschap die de volkeren van Europa dient en een betere toekomst voor alle burgers creëert, niet alleen voor de financiële sector en voor machtige gevestigde belangen. De Brexit heeft plaatsgevonden en we moeten er nu voor zorgen dat de Europese Unie zich niet blijft verliezen in kleingeestige ruzies waar geen enkel land beter van wordt. 
De afgelopen jaren is veel vertrouwen verloren gegaan. Met dit initiatief willen we de eurosceptici niet in de kaart spelen, maar er juist voor zorgen dat het vertrouwen en geloof van de mensen wordt teruggewonnen door te streven naar meer transparantie en democratie.
Euroleaks is een oproep aan alle Europese politici om de burgers van Europa weer echt te dienen en hen te informeren over alle belangrijke beslissingen die hen aangaan.
Inwoners van Europa hebben het recht te weten wat er achter gesloten deuren wordt besloten en welke impact dit op hen heeft. Dit voor een betere toekomst en ook om deze fouten in de toekomst te vermijden. Het is de enige manier waarop we Europa en de EU kunnen redden!
Hier vindt u de volledige audiobestanden van de geheime vergaderingen en de bijhorende transcripties.
Voor verdere vragen staan wij tot uw beschikking.
>>DiEM25 Press and Media Relations
press@diem25.org

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer