Glyphosate: Democracy 0 - Lobbyists 1

Γλυφοσάτη: Δημοκρατία – Λομπίστες 0-1

Όπως είχαμε προβλέψει, αμέσως μετά την καταψήφιση απο το Ευρωκοινοβούλιο της ανανέωσης της άδειας χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρώπη, οι Χώρες-Μέλη αγνόησαν κάθε δημοκρατική φωνή και αποφάσισαν να ανανεώσουν την άδεια αυτού του δυνητικά καρκινογόνου φυτοφαρμάκου.
 
Αυτή η απόφαση δεν παραγνωρίζει απλώς τις αρχές της πρόληψης και μιας σειράς επιστημονικών μελετών που δείχνουν την πιθανότητα η γλυφοσάτη να είναι καρκινογόνος, αλλά είναι μια ευθεία επίδειξη περιφρόνησης των πολιτών και των δυστυχώς πλημμελών ευρωπαϊκών δημοκρατικών εργαλείων τους. Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, European Citizens Initiative (ECI), η οποία, αν συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές, επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκκίνηση διαλόγου για κάποιο θέμα, είναι μια διαβόητα μη χρησιμοποιούμενη διαδικασία, με την μεγάλη πλειοψηφία ανάλογων πρωτοβουλιών να καταλήγουν άκαρπες. Παρ’όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από 1,3εκ υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί απο την Πρωτοβουλία (ECI) “Stop Glyphosate”,μια ιστορική νίκη για την δημοκρατική κοινωνία και τον πολιτικό ακτιβισμό, ασχέτως που αγνοήθηκε από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επίσης, αυτή η απόφαση εκθέτει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναν θεσμό γεμάτο από άτομα με αρχές και διάθεση να προσφέρουν, για αυτό που πραγματικά είναι: το αστρονομικά ακριβό προκάλυμμα για δημόσιες σχέσεις της ΕΕ. Η εξουσία, όπως οι χώρες-μέλη μας έδειξαν στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκεται τελικά στις εσωστρεφείς κυβερνήσεις και στα πανίσχυρα λόμπυ που έχουν τις άκρες τους με αυτές.
 
Αλλά αυτή η θλιβερή αποτυχία αποτελεί επίσης και την έγκαιρη υπενθύμιση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2019: οι δημοκρατικές μας δομές είναι δραματικά ανεπαρκείς για να εκπροσωπήσουν τους ευρωπαίους πολίτες. Αυτός δεν ήταν κι εξαρχής ο σκοπός τους. Οπότε, αντί να εφησυχαζόμαστε με άκαρπες διαδικασίες που μόνο αισθητικά καλλωπίζουν τον κατεστημένο τρόπο λήψης αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ελαχιστοποίηση των κλυδωνισμών για αυτούς που κατέχουν την εξουσία, είναι καιρός να απαιτήσουμε αυτοί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι υπόλογοι απευθείας σε εμάς, τους πολίτες. Στις Ευρωεκλογές του 2019, αυτό είναι που το DiEM25 θα απαιτήσει ξεκάθαρα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Έρικ Έντμαν,

συντονιστής εσωτερικής επικοινωνίας του DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα