MERA25 veroordeelt de autoritaire wending van Duitsland: Duitse regering betrapt op liegen over verbod op Yanis Varoufakis 

In de nasleep van het geannuleerde Palestina Congres afgelopen weekend, heeft het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken haar autoriteit op grove wijze overschreden door een ondemocratisch verbod op te leggen aan de Griekse econoom, politicus en MERA25 Griekenland politieke partijleider, Yanis Varoufakis. Bovendien bracht de Duitse regering een reeks tegenstrijdige verklaringen uit over het verbod om hem af te schrikken en te intimideren om te spreken op het Palestina Congres.

MERA25 bekritiseert de pogingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de wettige en vreedzame voortgang van het Palestina Congres van vrijdag en de demonstratie van zaterdag te saboteren. MERA25 Duitsland was gedwongen om een geplande bijeenkomst in Hamburg, waar Yanis Varoufakis zou verschijnen als onderdeel van de Europese verkiezingscampagne van de partij, abrupt te annuleren. Deze actie van de Duitse overheid maakt deel uit van een breder patroon van inconsistente en ondoorzichtige acties die een verontrustend machtsmisbruik in het hart van de Duitse politiek onderstrepen.

  • Zaterdag 13 april: De Berlijnse politie informeert, onder richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de toezichthoudende advocaten van de demonstratie tegen de annulering van het Palestina Congres over een “verbod op politieke activiteiten” dat is opgelegd aan Yanis Varoufakis, inclusief een reisverbod.
  • Maandag 15 april: Tijdens een persconferentie weigert de woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken commentaar te geven op “individuele gevallen” toen hij door journalisten werd ondervraagd over het reisverbod voor Yanis Varoufakis. Los daarvan stuurde de federale Duitse politie een e-mail waarin een reisverbod tegen Yanis Varoufakis werd ontkend.
  • Dinsdag 16 april: De federale Duitse politie spreekt hun eerdere verklaring tegen door in een e-mail te bevestigen dat er wel degelijk een reisverbod is opgelegd aan Yanis Varoufakis van 10 april tot 14 april.
  • Na de annulering: Yanis Varoufakis verneemt pas van het reisverbod nadat het Palestina Congres is afgelast, omdat hij niet van tevoren door de Duitse autoriteiten op de hoogte is gesteld.

Woord voor woord citaten uit de correspondentie van de federale Duitse politie met de juridische vertegenwoordiger van Yanis Varoufakis:

Maandag 15 april: “De federale politie heeft geen reis- en verblijfsverbod tegen uw cliënt uitgevaardigd onder § 11 AufenthG.”

Dinsdag 16 april: “In het kader van een mogelijke deelname als spreker aan het Palestina Congres 2024 in Berlijn, is uw cliënt gesignaleerd voor nationale weigering van toegang op grond van artikel 30 (5) BPolG in samenhang met artikel 6 (1) zin 2 FreizügG/EU, beperkt tot de periode van het evenement van 10 tot 14 april 2024.”

Deze reeks gebeurtenissen weerspiegelt niet alleen een ernstige schending van het recht op vrij verkeer en politieke meningsuiting, in het bijzonder met betrekking tot een EU-burger, maar illustreert ook een verontrustende trend van regeringsondoorzichtigheid en autoritaire praktijken in Duitsland. De acties van het ministerie zijn een flagrante schending van de wetten en normen van de EU, die haar burgers fundamentele rechten en vrijheden garandeert.

We veroordelen deze repressie in de meest krachtige bewoordingen en eisen volledige verantwoording van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze acties ondermijnen niet alleen de democratische fundamenten van de Europese Unie, maar verstoren ook op oneerlijke wijze MERA25’s campagne voor de Europese verkiezingen. We roepen op tot een onmiddellijk en transparant onderzoek naar deze zaak om ervoor te zorgen dat dergelijke ondemocratische inbreuken in de toekomst niet meer voorkomen, en voor alle democratische burgers om zich niet te laten afschrikken en zich aan te sluiten bij onze strijd voor vrijheid van meningsuiting en gerechtigheid voor Palestina.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Toespraak van Yanis Varoufakis voor het Palestina-congres die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer