Franco "Bifo" Berardi

Nationaal 'Arbeiderisme' en Rassenoorlog

Laten we eens proberen te begrijpen wat er gaande is. Net als in de jaren ’30 hebben arbeiders wraak genomen op diegenen die hen bleven negeren: de politici van “democratisch” reformistisch links.
Een sympathisant van extreemrechts in oost Europa die nooit belasting betaald heeft, een serieverkrachter, is ten tonele verschenen als president van de Verenigde Staten. Arbeiders die zich verraden voelen door links in de Verenigde Staten en in Europa, hebben op hem gestemd. Dit “links” kan in de vuilnisbak: zij hebben de deur opengezet naar fascisme nadat ze zich in dienst hebben gesteld van het financieel kapitalisme en na neoliberale “hervormingen’ te hebben doorgevoerd.
Laten we eens wat namen noemen: Bill Clinton en Tony Blair, Massimo d’Alema en Matteo Renzi, Giorgio Napolitano, François Hollande, Manuel Valls en Sigmar Gabriel. Met hun cynisme en lafheid hebben ze mensen overgeleverd aan het grootkapitaal en de regeringen waaronder we leven. Hiermee hebben ze de deur open gezet naar het fascisme dat zich nu verspreidt en naar de wereldwijde burgeroorlog die nu niet meer te stoppen lijkt.
In het Verenigd Koninkrijk en in Polen, in Hongarije en in Rusland en nu in de Verenigde Staten, is ‘Nationaal – Arbeiderisme’ de winnaar. De witte arbeidersklasse, de afgelopen 30 jaar lang vernederd, misleid door eindeloze progressieve beloften, verarmd door financiële agressie, heeft nu de Ku Klux Klan het Witte Huis ingestemd.
Links heeft de arbeiders het democratische wapen ter zelfverdediging uit handen genomen en nu zitten we met de racistische versie van klassenoorlog.
Wall Street is erin geslaagd Bernie Sanders aan de kant te zetten en nu heeft de Ku Klux Klan op zijn beurt Wall Street verslagen.
De komende tien jaar zullen moeilijk zijn en we moeten ons daarvan bewust zijn. De instortende kapitalistische wereldorde is het begin van een oorlog die de moderne beschaving in gevaar brengt.
Een paar dagen geleden publiceerde ZeroHedge, de website van de intellectuele supporters van Trump, een artikel dat heel helder uitlegt wat er gaande is en anticipeert op wat komen gaat:

“De zombie economie is ten dode opgeschreven, productieve mensen zijn kaalgeplukt, en de brood-en-spelen-troef werkt niet meer. De Amerikaanse welvaarts-/oorlogsstaat valt uiteen. De regerende elite is wanhopig. Ze willen niet dat hun Ponzifraude plan beëindigd wordt, maar ze mislukken altijd. Het is een vertrouwen spel maar het is nu game over. Iedereen die zijn ogen niet in zijn zakken heeft zitten ziet de economische crisis aankomen. Dit rijk zal uiteenvallen, net zoals zijn voorgangers in de geschiedenis.
Dit land is verdeeld tot op het bot, vergelijkbaar met de breuklijnen tijdens de eerste Amerikaans Burgeroorlog. Breuklijnen lopen niet alleen langs politieke overtuigingen, maar langs ras, opleiding, geografie, sekse, leeftijd, klasse, godsdienst en het vermogen om kritisch te denken.
… Welke kandidaat er ook gekozen wordt, een tweede Amerikaanse Burger Oorlog lijkt niet langer ondenkbaar.
Het is de gedemoraliseerde, gedesillusioneerde, boze arbeiders-/ middenklasse die geplunderd is door de regerende elite met belastingen, met banen die naar het buitenland verdwenen en met de inflatie gecreëerd door de Federal Reserve. Met een gemiddeld huishoudinkomen dat op het niveau van 1989 is blijven hangen is de middenklasse de grootste verliezer. De 0 procent rente heeft senioren en spaarders uit de middenklasse afgestraft terwijl miljonairs nog eens 3 duizend miljard dollar op konden strijken dankzij Quantitative Easing. De volgende financiële ineenstorting die inherent is aan het systeem en in gang gezet door beleid dat de 1 % dient, zal klassenoorlog de straten opduwen….”

Trump heeft gewonnen omdat hij een wapen vormt in de handen van verarmde arbeiders en omdat links hun heeft uitgeleverd aan ongewapend financieel kapitaal. Jammer genoeg zal dit wapen snel tegen de arbeiders gekeerd worden en ze rassenoorlogen inleiden.

“Enorme verschillen in stemgedrag tussen enerzijds witte, getrouwde, plattelands en religieuze huishoudens en anderzijds stedelijke, zwarte, vaderloze huishoudens samen met de witte alleenstaande niet-religieuze huishoudens. De laatste twee genoemde huishoudens vertegenwoordigd door respectievelijk de Black Lives Matter beweging en de sociale rechtvaardigheid strijders.” (ZeroHedge).

De dreiging van rassenoorlog is expliciet in Trump’s houding. Op sociaal gebied verslagen witte arbeiders identificeren zichzelf als het ras van de overwinnaars.

“Witten hebben ook schoon genoeg van de linkse politiek correcte uitdrukkingen die een illegale immigrant in een ongedocumenteerde immigrant veranderen. Als je hier illegaal gekomen bent, heb je de wet overtreden en ben je een misdadiger. Deportatie is de consequentie van je misdaad. Onze grenzen openstellen voor een toestroom van illegale Zuid-Amerikaanse immigranten, potentiële Syrische terroristen en anderen die niet in onze waarden geloven, is een recept voor rampen.” (ZeroHedge).

In de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen verbleef ik een paar dagen in Moskou en sprak met collega-kunstenaars. Terwijl we in een galerie stonden, marcheerden en zongen mensen buiten in de straten van Moskou. Voor de komende viering van de Russische Revolutie? Nee, het was voor het oprichten van een standbeeld voor Vladimir de Wijze, die Moeder Rusland kerstent. Vrouwen en kinderen verkleed als soldaat marcheren en verheerlijken de moordenaars uit het verleden: Ivan de Verschrikkelijke en Stalin, de moordenaar van communisten en Joden.
De witte wapenwedloop bereidt een grimmig einde voor aan de grimmige geschiedenis van modern kolonialisme. Zullen we aan dit einde, dat al opgetekend lijkt in de boeken van Armageddon door het financieel kapitalisme en waartoe reformistisch links de weg heeft vereffend, kunnen ontsnappen?

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Toespraak van Yanis Varoufakis voor het Palestina-congres die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer