Ο περασμένος μήνας στο DiEM25: Οκτώβριος 2020

 

Εξωτερικές Δράσεις

Αυτό τον μήνα:Το DiEM25 και η Προοδευτική Διεθνής (ΠΔ) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ερμηνεύοντας την απόφαση της σημερινής ηγεσίας του βρετανικού Εργατικού Κόμματος να τον αποβάλει ως κυνική προσπάθεια εκκαθάρισής του από κάθε δύναμη ικανή να το μετατρέψει, όπως έκανε ο Κόρμπιν μεταξύ 2015 και 2019, σε σοβαρή απειλή για την εξουσία της ολιγαρχίας.
Στις 18 Οκτωβρίου, η εκλογική αντιπροσωπεία της ΠΔ διέσχισε τις πόλεις Λα Παζ και Ελ Άλτο για να παρακολουθήσει τη δημοκρατική διαδικασία στη Βολιβία και έγινε μάρτυρας της νίκης του Λουΐς Άρσε!
Η Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των εκτεταμένων διαδηλώσεων στη Νιγηρία.
Η Ομάδα Εργασίας του DiEM25 για τον Φεμινισμό, τη Διαφορετικότητα και τις Αναπηρίες καταδίκασε έντονα την πρόσφατη δικαστική απόφαση σχετικά με τον περιορισμό των αμβλώσεων στην Πολωνία.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης κατέθεσε σε μια ισπανική δικαστική υπόθεση στις 27 Οκτωβρίου εναντίον της UC Global – μια υπηρεσία ασφαλείας που κατασκόπευε τον Ασάνζ και τους επισκέπτες του, συμπεριλαμβανομένου του Γιάνη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού. Δείτε τη δήλωσή του εδώ.
Η Θεματική Ομάδα του DiEM25 για την Ειρήνη και τη Διεθνή Πολιτική σχολίασε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πιέζοντας την ΕΕ να προωθήσει μια πιο βιώσιμη γεωργία μικρής κλίμακας.
Το DiEM25 γιόρτασε την καταδικαστική απόφαση  εναντίον του ελληνικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, έχοντας πάντα την επίγνωση ότι η σπορά του φασισμού επιζεί.
Η τοπική μας ομάδα των μελών DiEM25 στη Νότια Ολλανδία κατήγγειλε την ξενοφοβία που διέπει την πολιτική για τη στεγαστική κρίση στην Ολλανδία.
Μέλη του DiEM25 στο Βέλγιο εξακολουθούν να διαδηλώνουν για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα!
Ακτιβιστές του DiEM25 από την Τοπική Ομάδας του Λουξεμβούργου διαδήλωσαν στο πλαίσιο ενός συνασπισμού για το δικαίωμα στέγασης στο Μεγάλο Δουκάτο.

Εσωτερικές Δράσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή άρχισε να συζητά το σχέδιο του DiEM25 για τα επόμενα 5 χρόνια, αναλογιζόμενη τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας. Παρακολουθήστε την καταγεγραμμένη τηλεδιάσκεψη της ΣΕ εδώ και πείτε μας τη γνώμη σας!Μηνιαίες τηλεδιασκέψεις συντονισμού οργανώνονται από τη ΣΕ με συμμετοχή μελών από όλες τις γωνιές της Ευρώπης! Ακολουθεί το πρόγραμμα (παρακαλούμε να έχετε κατά νου τις ημέρες, καθώς αυτές οι τηλεδιασκέψεις θα επαναλαμβάνονται την ίδια ημέρα κάθε μήνα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο σύνδεσμο):

Ιταλία: Zoom την πρώτη Δευτέρα του μήναΙσπανία: Zoom την πρώτη Τρίτη του μήνα

Γερμανία: Zoom την πρώτη Παρασκευή του μήνα

Γαλλία: Zoom τη δεύτερη Δευτέρα του μήνα

Ηνωμένο Βασίλειο (+Ιρλανδία): Zoom τη δεύτερη Τρίτη του μήνα

Ελλάδα (+Κύπρος): Zoom τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα

Βέλγιο (+ Ολλανδία και Λουξεμβούργο): Zoom την τρίτη Δευτέρα του μήνα

Πορτογαλία: Zoom την τρίτη Τρίτη του μήνα

Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ελβετία (ζυγοί μήνες) ή Σκανδιναβία και κράτη της Βαλτικής (μονοί μήνες): Zoom την τρίτη Παρασκευή του μήνα

Τουρκία: Zoom την τέταρτη Δευτέρα του μήνα

Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία: Zoom την τέταρτη Τρίτη του μήνα

Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία: Zoom την τέταρτη Παρασκευή του μήνα

Η επιλογή της μεταρρύθμισης των Εθνικών Συμβουλίων παρουσιάζεται στα μέλη. Το πρώτο μέρος έχει τη μορφή μιας Καθολικής Ψηφοφορίας Μελών (ΚΨΜ). Περιλαμβάνει πρόταση για μια σειρά προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα εκλεγμένα ΕΣ θα συγκροτούνται υπό συνθήκες κατάλληλες για τα καθήκοντα που θα κληθούν να αναλάβουν. Σε αυτό το νήμα του φόρουμ μπορείτε να βρείτε το κείμενο της ΚΨΜ καθώς και σχετική συζήτηση επί του κειμένου, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 9 Νοεμβρίου. Το δεύτερο μέρος είναι η αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας των ΕΣ: αριθμός εκλεγμένων μελών, οι ρόλοι τους, πώς ενσωματώνονται στο ευρύτερο οικοσύστημα του DiEM25, προτεραιότητες κ.λπ. Αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία καλείστε όλοι και όλες, λόγω της πείρας σας, να συμβάλετε εδώ. Τις επόμενες εβδομάδες, θα εργαστούμε για τη διαμόρφωση μιας νέας ΚΨΜ, για την ανανέωση του ρόλου και της δομής των ΕΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις σε αυτό το νήμα.
Συνεχίζουμε να οικοδομούμε την εκστρατεία δραστηριοποίησης πολιτών που αποσκοπεί στη διαμόρφωση εθνικών προγραμμάτων του DiEM25 σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες! Οι εργασίες για τα ερωτηματολόγια 11 χωρών πλησιάζουν στο τελικό στάδιο. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του πρότζεκτ, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να συνδράμετε, παρακαλούμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας εδώ. Τέλος, εάν προέρχεστε ή ζείτε σε μία από τις ακόλουθες χώρες, παρακαλούμε συμπληρώσετε αυτό το έντυπο για να μας βοηθήσετε να αναπτύξουμε σχετικό ερωτηματολόγιο: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβενία, Ελβετία και Τουρκία.
Τα μέλη του DiEM25 που διαδραμάτισαν και εξακολουθούν να διαδραματίζουν κεντρικούς ρόλους στην ίδρυση και την ανάπτυξη της Προοδευτικής Διεθνούς για λογαριασμό του κινήματός μας ενημέρωσαν τα μέλη DiEM25 σε ένα Webinar. Δείτε το βίντεο σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Διαμορφώσαμε “Κατευθυντήριες οδηγίες για συμμετοχή στις εκλογές”. Εδώ, μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες.
Επικαιροποιήσαμε τη σελίδα εθελοντών. Και οι εθελοντές μας μετέφρασαν την πρόσφατα σχεδιασμένη σελίδα στα γερμανικά, ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, τουρκικά, ολλανδικά, τσεχικά και βοσνιακά/κροατικά/σερβικά!
Επί τόπου: νέες Αυθόρμητες Ομάδες DiEM25 (ΑΟ) ιδρύθηκαν στη γαλλόφωνη περιοχή της Ελβετίας, καθώς και στην Κόρινθο στην Ελλάδα και στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία! Βρείτε τα πιο πρόσφατα νέα για τις ΑΟ εδώ!
Αυτό τον μήνα στο DiEM25: Νοέμβριος!
Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εκστρατεία δραστηριοποίησης πολιτών που έχει ως στόχο να προσεγγίσει τα μέλη της βάσης μας σύμφωνα με το σχέδιο εργασίας μας. Αν έχετε ήδη εγγραφεί ως εθελοντής ή εθελόντρια για το πρότζεκτ διαμόρφωσης εθνικών προγραμμάτων για το DiEM25, ετοιμαστείτε — θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα!
Επιταχυντής Εκστρατείας: Σύντομα θα παρουσιαστεί μια πιο συστηματική και ενδυναμωτική προσέγγιση για στοχοθετημένες τοπικές εκστρατείες! Η ιστορία του ακτιβισμού υποδεικνύει ότι τα πιο διάσημα παραδείγματα αλλαγής ήταν αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά προγραμματισμένης δράσης. Η Ρόζα Παρκς μάλλον δεν ξύπνησε το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου 1955, πιστεύοντας ότι θα γινόταν σύμβολο θάρρους και πολιτικής ανυπακοής πριν το τέλος της ημέρας. Όμως οι διαδηλώσεις που προκάλεσαν οι ενέργειές της τελικά βελτίωσαν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Δεν μπορούμε να συντάξουμε ιστορίες επιτυχίας, αλλά μπορούμε να ενδυναμώσουμε θαρραλέους και εποικοδομητικά ανυπάκουους ανθρώπους στην πορεία τους προς μια πιθανή ιστορία επιτυχίας… και αυτός θα είναι ο σκοπός αυτής της αποστολής. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα.
Στις 5 Νοεμβρίου στις 21:00 ώρα CET (22:00 Ώρα Ελλάδας), η «Rent-volution! Campaign» (Καμπάνια Ενοίκιο-επανάστασης) θα πραγματοποιήσει πανευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη για μια εκστρατεία στέγασης την οποία επεξεργαζόμαστε τους τελευταίους έξι μήνες. Πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα, λόγω του δεύτερου κύματος lockdown που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και της συνεχιζόμενης επισφαλούς φύσης της εργασίας πολλών ανθρώπων. Εγγραφείτε εδώ
Στις 11 Νοεμβρίου στις 20:00 CET (21:00 Ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί γαλλόφωνη παρουσίαση σχετικά με την Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη. Εγγραφείτε και μάθετε περισσότερα εδώ!
Μπορείτε επίσης να αναμένετε διάφορες εκδηλώσεις! Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντά τον Όουεν Τζόουνς στις 7 Νοεμβρίου, 19:30 CET (20:30 Ώρα Ελλάδας). Εγγράψου εδώ.
Και τον Δεκέμβριο, The 2020 Holberg Debate: “Is Global Stability A Pipe Dream?”— (Η Αντιπαράθεση του 2020: «Είναι η Παγκόσμια Σταθερότητα μια χίμαιρα;» Γιάνης Βαρουφάκης εναντίον Τζον Μπόλτον, στις 5 Δεκέμβριου στις 15:00 CET (16:00 Ώρα Ελλάδας)

Μείνετε συντονισμένοι για τις ανακοινώσεις της νέας σειράς των «Κλήσεων Συντονισμού του Κινήματος»!

Αν έχετε ενταχθεί στο DiEM25 τους τελευταίους τρεις μήνες μπορείτε να αναμένετε μια πρόσκληση για την τηλεδιάσκεψη, όπου θα γνωριστούμε και θα μάθετε τον τρόπο λειτουργίας του DiEM25.

Αν επιθυμείτε να στείλετε μια αναφορά που θα συμπεριληφθεί στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο, ή θέλετε να βοηθήσετε στη σύνταξη του, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο axelle.van.wynsberghe@diem25.org.
Θέλετε να ενημερωθείτε για τις ενέργειες του DiEM25; Εγγραφείτε εδώ

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Εκλογές στη Γαλλία: Απετράπη η ακροδεξιά απειλή στον δεύτερο γύρο

Η Γαλλία μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα

Προχωράμε! Το ΜΕΡΑ25 Γερμανίας συνεχίζει να έχει δυνατή φωνή στον δρόμο, κι ας μην έχει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταφέραμε να πείσουμε 118.000 πολίτες να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Φωνάξαμε για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία στους δρόμους ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα