Η πληροφοριοδότρια Μαρία Εφίμοβα φοβάται για την ασφάλειά της: “Η φίμωσή μου είναι μέρος της εκδικητικής τους στρατηγικής”

Το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 θα πιέσουν για να χορηγηθεί άσυλο στη Μαρία Εφίμοβα, τη whistleblower που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Μάλτα.

Toυ Luis Martin

Πάνω που νόμιζε ότι η καταδίωξή της είχε σταματήσει, ο εφιάλτης επέστρεψε για τη Μαρία Εφίμοβα, τη Ρωσίδα πληροφοριοδότρια που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη των στενών σχέσεων μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου της Μάλτας και του οργανωμένου εγκλήματος. Την Περασμένη Δευτέρα 16 Noεμβρίου, ο σύζυγος της Εφίμοβα συνελήφθη στην Κρήτη μετά από αίτημα των Κυπριακών αρχών.

Η Εφίμοβα είναι πρώην εργαζόμενη της Τράπεζας Pilatus, την οποία διερευνούσε δημοσιογραφικά η ρεπόρτερ Daphne Caruana Galizia. H έρευνά της έφερε στο φως ένα πολυπλόκαμο δίκτυο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Μάλτα, στο οποίο εμπλέκονταν υψηλά ιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Joseph Muscat. Η Caruana Galizia, μητέρα τριών παιδιών, δολοφονήθηκε το 2017, όταν το αυτοκίνητό της εξερράγη λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της.

 

Daphne Caruana Galizia Monument
Daphne Caruana Galizia

Αρχικά η Εφίμοβα λειτουργούσε ως ανώνυμη πηγή της, αλλά όταν η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε, έφυγε από τη χώρα με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα, και αφού ο σύζυγός της Παντελής Βαρνάβας αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, η Εφίμοβα επικοινώνησε με τον συνιδρυτή του DiEM25 Γιάνη Βαρουφάκη.

«Εδώ που βρισκόμαστε, η δημοσιοποίηση της ιστορίας, το να έρθουν όλα στο φως, είναι η μόνη μου ελπίδα για να προστατεύσω εμένα και την οικογένειά μου. Μια ασφαλιστική δικλείδα για το ενδεχόμενο να μας συμβεί κάτι», είπε η Εφίμοβα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε σοβαρούς φόβους για την ασφάλεια της Εφίμοβα. «Μια πηγή που αποκάλυψε διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος που εμπλέκει τον πρώην Πρωθυπουργό της Μάλτας είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της Μάλτας, της Κύπρου, κι ενός αδίστακτου εταιρικού κατεστημένου που είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να την κάνει να σιωπήσει. Θα αγωνιστούμε για την προστασία της, όπως κάνουμε και με άλλους αγωνιστές της διαφάνειας και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας, όπως ο Julian Assange”, δήλωσε.

«Στοχοποιώντας τον σύζυγό μου με επινοημένες κατηγορίες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση σε μένα», είπε η Εφίμοβα. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο που το ζεύγος ζούσε στην Κύπρο το 2013. Ο Βαρνάβας, διευκρινίζει η Εφίμοβα, δεν δούλευε καν στην εταιρεία την οποία κατηγορείται ότι έκλεψε.

Η Εφίμοβα έχει κερδίσει ήδη μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Μάλτας, όταν ζήτησαν την έκδοσή της το 2018 και τo αίτημα απορρίφθηκε από Ελληνικό Δικαστήριο.

Μετά τη σύλληψη του συζύγου της, έλαβε απειλητικά μηνύματα στο Facebook. Ένα από αυτά έλεγε «Γύρνα στη Μάλτα αλλιώς θα σε βρούμε όπου και να’ σαι. Έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ, παλιοψεύτρα!». Κατέθεσε το γεγονός στην αστυνομία και έκανε αναφορά στο Facebook για την απειλή. Το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης δεν απάντησε καν.

Εν πολλοίς χάρη στην έρευνα της Caruana Galizia και την καίρια συνεισφορά της Εφίμοβα σ΄αυτήν, η άδεια λειτουργίας της Pilatus ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2018.

Η Renata Ávila, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25 και νομική σύμβουλος του Julian Assange, καταγγέλλει την περιπέτεια της Εφίμοβα ως άλλη μια υπόθεση επίθεσης σε whistleblowers.

«Επείγει να τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους whistleblowers. H αποτυχία των θεσμών μας να προστατεύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος από τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα απειλών και διαφθοράς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η υπόθεση της Εφίμοβα είναι άλλη μια δοκιμασία για την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία να φερθούμε ως κοινότητα, να δράσουμε υπερεθνικά και να αποδείξουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας για προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και του δικαιώματός τους να ζουν χωρίς τον φόβο δίωξης και αντιποίνων. Η Μαρία και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ισχυροποιούν τη Δημοκρατία στην Ευρώπη”.

Η Εφίμοβα δηλώνει ότι έχει στην κατοχή της αδημοσίευτες πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την έρευνα της Caruana Galizia για τις παράνομες δοσοληψίες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμέυτηκε ότι το ΜέΡΑ25, ο Ελληνικός εκλογικός βραχίονας του DiEM25, θα καταθέσει αίτημα στην Ελληνική Βουλή για τη χορήγηση ασύλου στη Μαρία Εφίμοβα και θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Η Εφίμοβα φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ο κίνδυνος για αυτήν και την οικογένειά της θα αυξηθεί. Πρόσφατα ενημερώθηκε για καινούργια δίωξη που θα της ασκηθεί για ψευδορκία στη Μάλτα. Οι απανωτές διώξεις τη σπρώχνουν σε οικονομική ασφυξία. «Τα νομικά κόστη συσσωρεύονται και πολύ σύντομα θα καταστραφούμε οικονομικά», δηλώνει. «Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής τους για να με φιμώσουν».

O Luis Martín is είναι Συντονιστής Επικοινωνίας και Πολιτικής Στρατηγικής του DiEM25


Το DiEM25 είναι ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα με πάνω από 120,000 μέλη. Από την ίδρυσή του το 2016, στηρίζει ενεργά τη διαφάνεια, την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Είναι περήφανο που ο αρχισυντάκτης των Wikileaks Julian Assange συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του. Το ΜέΡΑ25, το πολιτικό κόμμα του DiEM25 στην Ελλάδα, μπήκε στη Βουλή στις εθνικές εκλογές του 2019. Για περισσότερες πληροφορίες για το DiEM25 και τις εκστρατείες του επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα.

Το DiEM25 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από μικρές ατομικές δωρεές ανθρώπων όπως εσύ. Η διαρκής συνεισφορά σας μας επιτρέπει να παρέχουμε ζωτική νομική και επικοινωνιακή στήριξη στους αφηγητές της αλήθειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ιστορίες τους θα ακουστούν.

Αν οι φωνές των whistleblowers και των δημοσιογράφων που καθιστούν τους ιθύνοντες υπόλογους έχουν σημασία για σας, σας παρακαλούμε κάντε σήμερα μια δωρεά!

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα