Klokkenluider Maria Efimova vreest voor haar veiligheid: “Dit maakt deel uit van hun wraakzuchtige strategie: mij het zwijgen op leggen.”

Yanis Varoufakis en de pan-Europese beweging DiEM25 zullen de Griekse regering oproepen om asiel te verlenen aan Maria Efimova, de klokkenluider die centraal staat in een corruptieschandaal waarbij hoge ambtenaren op Malta betrokken zijn.

Net toen zij dacht dat de vervolging voorbij was, keerde voor Maria Efimova, de Russische klokkenluider die de corrupte banden tussen de georganiseerde misdaad en het politieke establishment van Malta aan het licht heeft gebracht, de nachtmerrie terug. Afgelopen maandag 16 november werd Efimova’s echtgenoot op Kreta gearresteerd op verzoek van de Cypriotische autoriteiten.

Efimova is een voormalig medewerker van de Pilatus Bank, die in 2017 de bron was van de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. De journaliste onthulde een ingewikkeld web van corruptie en witwasprogramma’s in Malta op basis van de informatie in het “Panama Papers”-schandaal, waarbij hoge ambtenaren in het land, waaronder de minister-president Joseph Muscat, betrokken waren. Caruana Galizia, een moeder van drie kinderen, werd eind 2017 vermoord toen haar auto op slechts enkele meters van haar huis werd opgeblazen.

Daphne Caruana Galizia Monument

Monument Daphne Caruana Galizia

Aanvankelijk fungeerde Efimova als een anonieme bron voor Caruana Galizia, maar toen haar identiteit werd onthuld, ontvluchtte ze met haar man en twee kinderen het land en zocht ze een veilig heenkomen in Griekenland.

Eerder deze week, toen haar man Pantelis Varnava werd vrijgelaten in afwachting van een rechtszaak, benaderde Efimova Yanis Varoufakis, de partijleider van MeRA25 en oprichter van DiEM25. “Op dit moment is het enige wat ik nog heb om mezelf en mijn familie te beschermen, het openbaar maken van mijn verhaal, het delen van mijn verhaal met de wereld. Als een verzekeringspolis voor het geval er iets met ons zou gebeuren,” zei Efimova.

Varoufakis sprak zijn ernstige bezorgdheid uit over de veiligheid van Efimova. “De bron die hielp bij het blootleggen van een witwas- en corruptiepraktijk waar de voormalige premier van Malta bij betrokken was, wordt nu fel aangevallen door Malta, Cyprus en een moordzuchtig establishment dat bereid is alles te doen om haar het zwijgen op te leggen. We zullen vechten om haar te beschermen, net zoals we doen met andere voorvechters van transparantie en vrijheid van informatie zoals Julian Assange”, zei Varoufakis.

“Door nu mijn man te beschuldigen met verzonnen aanklachten proberen ze alleen maar druk op mij uit te oefenen”, zei Efimova.

“Dit is een andere wending in het complot”. De aanklacht heeft betrekking op de tijd dat zij en Varnava op Cyprus woonden in 2013. Varnava, merkt ze op, werkte zelfs nooit bij het bedrijf waar hij van diefstal wordt beschuldigd.

Efimova won al een strijd tegen de Maltese regering toen deze in 2018 om haar uitlevering vroeg en een Griekse rechtbank het verzoek afwees.

Sinds de arrestatie van haar man ontvangt Efimova bedreigingen via Facebook.

Een van die berichten luidt: “Kom terug naar Malta of we gaan je op een of andere manier vinden. Je hebt hier een rekening te vereffenen, jij verdomde leugenaar!” Ze deed aangifte bij de politie en meldde de bedreigingen aan Facebook; het sociale netwerk heeft niet gereageerd.

Grotendeels ten gevolge van het onderzoek van Caruana Galizia en de kritische bijdrage van Efimova hieraan, is de licentie van Pilatus Bank in 2018 ingetrokken door de Europese Centrale Bank.

Renata Ávila, lid van DiEM25´s Coördinerend Collectief en juridisch adviseur van Julian Assange, heeft de situatie van Efimova aan de kaak gesteld als de zoveelste  aanslag op klokkenluiders over de hele wereld:

“Dit is een dringende oproep aan de Europese Unie om de implementatie van de klokkenluidersrichtlijn te versnellen. Het niveau van het geweld en de corruptie waarmee waarheidsgetuigen worden geconfronteerd en het falen van onze instellingen om hen te beschermen, kan niet voortduren. De zaak van Maria Efimova is een nieuwe test voor de moed van Europa; het is dé gelegenheid om als gemeenschap op te treden, over de grenzen heen te handelen en haar belofte na te komen om de veiligheid van klokkenluiders en hun recht op een leven zonder angst voor vervolging en vergelding effectief te beschermen en te garanderen. Maria en alle klokkenluiders maken de democratie in Europa sterker”.

Efimova vertelde dat ze in het bezit is van nog niet vrijgegeven informatie en bewijs met betrekking tot Caruana Galizia’s onderzoek naar illegale transacties.

Varoufakis kondigde aan dat MeRA25, de politieke partij van DiEM25 in Griekenland, binnenkort in het Griekse parlement een verzoek zal indienen om Efimova politiek asiel te verlenen, evenals een wetsvoorstel om de Griekse wetgeving inzake de bescherming van klokkenluiders te verbeteren.

Maar Efimova verwacht dat deze situatie zal verergeren en nog gevaarlijker zal worden voor haar en haar familie. Bovendien heeft zij onlangs vernomen dat er in Malta een nieuwe zaak tegen haar is aangespannen wegens meineed. De voortdurende arrestatiebevelen zetten haar familie onder zware financiële druk. “De juridische kosten stijgen, en we zullen binnenkort financieel worden vernietigd,” zei ze.

“Dit maakt deel uit van hun wraakzuchtige strategie: om mij het zwijgen op te leggen.”

 


DiEM25 is een pan-Europese politieke beweging met meer dan 120.000 leden. Sinds haar oprichting in 2016 heeft DiEM25 campagne gevoerd voor transparantie, persvrijheid en de bescherming van klokkenluiders.

DIEM25 is er trots op WikiLeaks redacteur Julian Assange tot haar oprichters te rekenen. MeRA25, DIEM’s politieke partij in Griekenland, kwam bij de verkiezingen in 2019 in het parlement. Voor meer informatie over het werk van DIEM25 en haar campagnes, ga naar deze pagina

DiEM25 wordt uitsluitend gefinancierd door kleine, individuele donaties van mensen zoals jij. Jullie voortdurende bijdrage helpt ons om waarheidsverkondigers te voorzien van essentiële juridische en communicatieve ondersteuning, om ervoor te zorgen dat hun verhalen worden gehoord.

Als de stem van klokkenluiders en journalisten die de machthebbers ter verantwoording roepen, voor jou belangrijk is, doneer dan vandaag nog!

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Yanis Varoufakis’ Palestina Congres toespraak die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer