Jeroen Dijsselbloem and Wolfgang Schäuble

Schäuble vertrekt maar het Schäublisme leeft voort

De opkomst van de FDP zal ervoor zorgen dat het vertrek van Wolfgang Schäuble niets verandert aan het beleid om ten koste van alles te voorkomen dat de eurozone zich ontwikkelt richting een duurzame macro-economie.

Yanis Varoufakis
29 sept 2017
Wolfgang Schäuble heeft dan wel het ministerie van financiën verlaten, zijn beleid om de eurozone om te vormen tot een ijzeren kooi van bezuinigingen, het tegenovergestelde van een democratische federatie, leeft voort.
Opmerkelijk tijdens Dr. Schäubles ambtsperiode was dat hij enorm investeerde in het handhaven van de kwetsbaarheid van de monetaire unie in plaats van zich daarvan te ontdoen en de eurozone macro-economisch houdbaar en veerkrachtig te maken. Waarom mikte Dr Schäuble op het behoud van de kwetsbaarheid van de eurozone? Waarom was hij, in deze context, er zo op gespitst om de dreiging van Grexit levend te houden? Het simpele antwoord is: omdat een staat van permanente kwetsbaarheid zijn strategie in de hand werkte om te dreigen met verwijdering uit de euro (of zelfs Duitslands terugtrekking eruit) en de landen met een saldotekort te disciplineren – voornamelijk Frankrijk.
In Dr. Schäubles manier van denken lag een geloof verankerd in de euro als een soort verheerlijkt staatsbestel van vaste wisselkoersen, omdat een federatie onhaalbaar was. En de enige manier om de discipline te bewaken binnen een dergelijk regime, was om de dreiging van uitstoting of exit levend te houden. Om die dreiging levend te houden was het onmogelijk om de eurozone toe te staan de instrumenten en de instituties te ontwikkelen die haar fragiliteit zouden doen stoppen. Dus de permanente kwetsbaarheid van de eurozone was in Dr. Schäubles optiek eerder een doel op zich dan een mislukking.
De opkomst van de Freie Demokratische Partei zal ervoor zorgen dat Wolfgang Schäubles vertrek niets verandert aan het beleid om ten koste van alles te voorkomen dat de eurozone zich ontwikkelt richting een duurzame macro-economie. De enige belofte van de FDP aan haar kiezers was om alle plannen van Emmanuel Macron voor een of andere federatie-lite te dwarsbomen en om Grexit proberen te bewerkstelligen. Erger nog, waar Wolfgang Schäuble begreep dat bezuinigingen plus nieuwe leningen catastrofaal waren voor landen als Griekenland (maar erop aandrong als onderdeel van zijn disciplineringscampagne voor Frankrijk en Italië), zullen zijn FDP-opvolgers in het ministerie van financiën waarschijnlijk minder ‘verlicht’ zijn en geloven dat het ‘zware medicijn’ wel zijn werk zal doen.
En dus gaat de onophoudelijke crisis in Europa’s sociale economie, voedingsbodem voor xenofobische politieke monsters, gewoon door.
 
Vertaling: Niki Best
Meer weten over DiEM25 in Nederland? Click hier.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer