DiEM25 Launches Appeal to EU Institutions to #StopTheDeal

Stop de deal!

OPEN BRIEF
TAV:
Martin Schulz, President van het Europees Parlement
Donald Tusk, President van de Europese Raad
Robert Fico, EU Voorzitterschap
Jean-Claude Juncker, President van de Europese Commissie
Dimitris Avramopoulos, Europees Commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap
Federica Mogherini, Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid
Fabrice Leggeri, Uitvoerend Directeur, Frontex
Jose Carreira, Uitvoerend Directeur, EASO
5 december 2016
 
Geachte Mevrouw, Geachte Heer,
Op 29 november is bij het Europese Hof van Justitie een Beroep tot Nietigverklaring ingediend namens de heer Shabbir Iqbal, een vluchteling die, na een hachelijke reis, op dit moment in Griekenland verblijft met het risico gedeporteerd te worden.
De Aanklacht verzoekt het Hof  de wettigheid te beoordelen van de Overeenkomst van 18 maart 2016 tussen de EU en Turkije, en om de bepalingen hierin over de “terugzendingen” naar Turkije van alle “niet reguliere migranten of asielzoekers” die op de “Griekse eilanden” arriveren na 20 maart 2016, te niet te doen.
Wij, de ondergetekenden, geloven dat het EHJ in het voordeel van deze Aanklacht moet beslissen, niet alleen vanwege de solide wettelijke gronden en wezenlijk ondersteunend bewijs, maar ook omdat de leden van het hoogste Hof van onze Unie ervoor moeten zorg dragen dat alle wetten en verdragen volledig overeenkomen met  Europees en international recht zowel in de letter als in de geest.
Met deze Aanklacht wordt het Hof een simpele vraag gesteld: Dient de EU-Turkije- Overeenkomst het beweerde doel om “niet reguliere migratie van Turkije naar de EU te stoppen”? Of is het een perverse en onderhandse manier voor de EU lidstaten om hun verantwoordelijkheid jegens vluchtelingen en asielzoekers die onze kusten bereiken te verzuimen, door mensenlevens de rug toe te keren en letter en geest van onze gemeenschappelijke grond te schenden?
Wij leggen dezelfde vraag voor aan u, de vertegenwoordigers van de hoogstgeplaatste instellingen van de EU, en we doen een beroep op u om naar voren te komen en deze eerloze deal ogenblikkelijk te beëindigen.
Van de vele aanklachten die het EHJ gevraagd wordt te horen en te beoordelen, zou dit wel eens de meest kritieke ooit kunnen zijn: Zijn beslissing zal grote consequenties hebben voor de toekomst van onze Unie en voor de geloofwaardigheid van haar instituties.
Dus, wij verzoeken u dringend meteen te handelen en deze deal te beëindigen.  Wij doen een beroep op u om de EU haar humanistische beginselen terug te geven, haar verplichting om de mensenrechten van alle migranten te respecteren en te beschermen, los van hun status, en onnodig lijden te beëindigen door te handelen voordat het EHJ uw deal met Turkije vernietigt.
Hoogachtend,
 
Het Democracy in Europe Movement – 2025 Coördinerend Collectief
Noam Chomsky
Brian Eno
Sre
ko Horvat
Lorenzo Marsili
Thomas Seibert
Elif Shafak
Cristina Soler-Savini
Igor Stokfiszewski
Yanis Varoufakis
Vivienne Westwood
Agnieszka Wiśniewska

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer