DiEM25 Launches Appeal to EU Institutions to #StopTheDeal

Stop de deal!

OPEN BRIEF
TAV:
Martin Schulz, President van het Europees Parlement
Donald Tusk, President van de Europese Raad
Robert Fico, EU Voorzitterschap
Jean-Claude Juncker, President van de Europese Commissie
Dimitris Avramopoulos, Europees Commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap
Federica Mogherini, Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid
Fabrice Leggeri, Uitvoerend Directeur, Frontex
Jose Carreira, Uitvoerend Directeur, EASO
5 december 2016
 
Geachte Mevrouw, Geachte Heer,
Op 29 november is bij het Europese Hof van Justitie een Beroep tot Nietigverklaring ingediend namens de heer Shabbir Iqbal, een vluchteling die, na een hachelijke reis, op dit moment in Griekenland verblijft met het risico gedeporteerd te worden.
De Aanklacht verzoekt het Hof  de wettigheid te beoordelen van de Overeenkomst van 18 maart 2016 tussen de EU en Turkije, en om de bepalingen hierin over de “terugzendingen” naar Turkije van alle “niet reguliere migranten of asielzoekers” die op de “Griekse eilanden” arriveren na 20 maart 2016, te niet te doen.
Wij, de ondergetekenden, geloven dat het EHJ in het voordeel van deze Aanklacht moet beslissen, niet alleen vanwege de solide wettelijke gronden en wezenlijk ondersteunend bewijs, maar ook omdat de leden van het hoogste Hof van onze Unie ervoor moeten zorg dragen dat alle wetten en verdragen volledig overeenkomen met  Europees en international recht zowel in de letter als in de geest.
Met deze Aanklacht wordt het Hof een simpele vraag gesteld: Dient de EU-Turkije- Overeenkomst het beweerde doel om “niet reguliere migratie van Turkije naar de EU te stoppen”? Of is het een perverse en onderhandse manier voor de EU lidstaten om hun verantwoordelijkheid jegens vluchtelingen en asielzoekers die onze kusten bereiken te verzuimen, door mensenlevens de rug toe te keren en letter en geest van onze gemeenschappelijke grond te schenden?
Wij leggen dezelfde vraag voor aan u, de vertegenwoordigers van de hoogstgeplaatste instellingen van de EU, en we doen een beroep op u om naar voren te komen en deze eerloze deal ogenblikkelijk te beëindigen.
Van de vele aanklachten die het EHJ gevraagd wordt te horen en te beoordelen, zou dit wel eens de meest kritieke ooit kunnen zijn: Zijn beslissing zal grote consequenties hebben voor de toekomst van onze Unie en voor de geloofwaardigheid van haar instituties.
Dus, wij verzoeken u dringend meteen te handelen en deze deal te beëindigen.  Wij doen een beroep op u om de EU haar humanistische beginselen terug te geven, haar verplichting om de mensenrechten van alle migranten te respecteren en te beschermen, los van hun status, en onnodig lijden te beëindigen door te handelen voordat het EHJ uw deal met Turkije vernietigt.
Hoogachtend,
 
Het Democracy in Europe Movement – 2025 Coördinerend Collectief
Noam Chomsky
Brian Eno
Sre
ko Horvat
Lorenzo Marsili
Thomas Seibert
Elif Shafak
Cristina Soler-Savini
Igor Stokfiszewski
Yanis Varoufakis
Vivienne Westwood
Agnieszka Wiśniewska

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Lees meer

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Lees meer

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Lees meer

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Lees meer