Barcelona Protests - 21/09/2017

Varoufakis over het Catalaans Referendum: “Ik kies geen partij”

Politieke problemen moeten altijd op een politieke manier opgelost worden, met overleg en voorstellen voor oplossingen voor alle soorten problemen. Repressie kan nooit de oplossing zijn.

21 sept 2017
Een recent interview met Yanis Varoufakis in een Spaanse krant over het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië heeft, samen met de gewoonte van de media om iedereen maar in een voor- of tegenkamp te plaatsen, de medeoprichter van DiEM25 opnieuw in de schijnwerpers geplaatst en genoodzaakt om uit-de-context-gehaalde koppen toe te lichten.
“Ik kies geen partij in het referendum over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden of niet” en “Waar we met DiEM25 aan werken zou het probleem oplossen. We willen een echte Europese Unie met één rechtspraak, een land zo je wilt. In dat scenario maakt het niet uit of Catalonië wel of niet deel is van Spanje!”
Een van deze 2 frasen had inspiratie kunnen leveren voor een krantenkop voor het interview, maar het artikel zou dan niet dezelfde media ophef hebben opgeleverd. DiEM25 zal altijd de twee steunpilaren van democratie verdedigen: het meerderheidsprincipe zoals tot uitdrukking gebracht met verkiezingen en referenda en de bescherming van burgervrijheden en individuele rechten.
Het Catalaans referendum over onafhankelijkheid is niet gedreven door xenofobische en anti-EU motieven zoals Brexit. Het is niet hetzelfde. In deze situatie kunnen we niet tegen een referendum zijn alleen maar omdat de grondwet het niet toestaat. In dit geval moeten we aan een andere grondwet werken en het niet-illegaal maken, zoals verklaard in het VN-Handvest van 1945. Politieke problemen moeten altijd op een politieke manier opgelost worden, met overleg en voorstellen voor oplossingen voor alle soorten problemen. Repressie kan nooit de oplossing zijn.
Bij DiEM25 werken we aan een Europese Unie die open is, eerlijk en solidariteit toont, waarin alle mogelijke soorten ideeën aangevoerd en verdedigd mogen worden.
Laat je niet meeslepen door de blik vangende krantenkoppen waarvan de media zich bedienen om aandacht te trekken en controverse teweeg te brengen. We raden iedereen aan die geïnteresseerd is in Yanis Varoufakis’s opstelling ten aanzien van het houden van het referendum in Catalonië en nog veel meer zaken het complete interview te lezen (in het Spaans).
Door Daniel Cruz, DSC-Barcelona
Vertaling: Niki Best
Meer weten over DiEM25 in Nederland? Kijk hier.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Read more

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Read more

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Read more

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Read more