DiEM25 prepares to compete in elections

Μάιος 2019: ερχόμαστε!

Αγαπητό μέλος του DiEM25,
Αυτή είναι μια καλή εποχή για να είσαι DiEMer.
Την προηγούμενη εβδομάδα “αδράξαμε τη μέρα” και ρίξαμε τον εαυτό μας σε μια γεμάτη προκλήσεις, επίφοβη αλλά και συναρπαστική νέα φάση για το νεαρό κίνημά μας: Ναι, θα το πάμε μέχρι τέλους!
 
Τον Μάιο του 2019 θα είμαστε εκεί!
 
Η εσωτερική μας ψηφοφορία ήταν αποφασιστική: το 73% των ταυτοποιημένων μελών μας ψήφισε και απο αυτούς το 93% ψήφισε “ναι”. Πριν ακόμα έρθει η δεύτερη επέτειος ίδρυσης του DiEM25, θα έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε εντατικά για να φέρουμε τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη, την Προοδευτική μας Ατζέντα για την Ευρώπη, στις κάλπες σε όλη την Ευρώπη στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
 
Ό,τι και να συμβεί στο τέλος, αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή: Ποτέ πριν ένα κίνημα δεν επιχείρησε να παρουσιάσει μια ΚΟΙΝΗ συνεκτική πολιτική ατζέντα που να απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ του Ευρωπαίους στη βάση του ΕΝΟΣ ψηφοδελτίου στην διχασμένη και κατακερματισμένη Ένωσή μας.
 
Κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε. Η νίκη όμως για μας έχει μια πολύ διαφορετική ερμηνεία. Νίκη για μας σημαίνει να θέσουμε την ατζέντα μας παντού, αυτό το προοδευτικό, μετριοπαθές αλλά και ριζοσπαστικό πολιτικό μας πλαίσιο. Σημαίνει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που να δείχνει σε όλους τους Ευρωπαίους πως μια διεθνική ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν είναι απλώς εφικτή αλλά πως βρίσκεται ήδη εδώ – σε εμβρυακή φάση στον πυρήνα του DiEM25. Σημαίνει να δώσουμε έναυσμα για να γεννηθεί ένα καινούριο είδος πολιτικής, ένα νέο ήθος αναφορικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις, μια καινούρια λογική εμπλοκής με τις εκλογές από ακτιβιστές που αποστρέφονται τα “αξιώματα” αλλά που θα κατέλθουν στις εκλογές για να αποκαταστήσουν την κυριαρχία στο άτομο, στις συλλογικότητες, στις πόλεις, στις περιφέρειες, στους λαούς και τα Κοινοβούλια.
 
Από σήμερα ξεκινάμε συζητήσεις σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη με πολιτικά δικαιώματα και πολιτικούς παράγοντες των οποίων οι πολιτικές βρίσκονται κοντά στη Διακήρυξή μας και είναι συνεπείς με την Προοδευτική μας Ατζέντα για την Ευρώπη και τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη. Ο στόχος; Να προετοιμάσουμε εγκαίρως την ΚΟΙΝΗ συνεκτική πολιτική ατζέντα που θα παρουσιάσουμε τον Μάιο του 2019 στους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη. Τα μέλη μας, οι Αυθόρμητες Ομάδες, οι Εθνικές μας Επιτροπές, η Συντονιστική Επιτροπή, όλοι μας πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν τον Μέγα Διάλογο σε όλη την Ευρώπη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
 
Τι μπορείς να κάνεις;
 
Στην πρόσφατη ψηφοφορία μας αποφασίσαμε, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία θεματικών ΑΟ. Τώρα είναι η στιγμή να σχηματίσεις τέτοιες Θεματικές ΑΟ και να τις χρησιμοποιήσεις ως αρωγό στην οικοδόμηση της ΚΟΙΝΗΣ συνεκτικής πολιτικής μας ατζέντας, σε συνεργασία με τις υπάρχουσες ΑΟ. Αυτές οι Θεματικές ΑΟ μπορούν να θέτουν τα θέματα τους και τα τοπικά ζητήματα σε διάλογο με την ευρύτερη κοινότητα ώστε να δημιουργείται πολιτικός αντίκτυπος, ενημέρωση και γνωστοποίηση που θα χρειαστούμε, ως κομμάτι της επείγουσας διαδικασίας παραγωγής προτάσεων για το υπόλοιπο κίνημα, αναφορικά με τις ακόλουθες κατηγορίες του εκλογικού προγράμματος του DiEM25 για τον Μάιο του 2019:
 

 • Πράσινες Επενδύσεις και Οικολογική Μετάβαση σε όλη την Ευρώπη
 • Διαχείριση του Ευρωζωνικού Δημόσιου και Ιδιωτικού Χρέους
 • Ένα Παν-Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φτώχειας
 • Μετα-Καπιταλισμός (π.χ. Καθολικό Βασικό Μέρισμα, αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας πάνω στο κεφάλαιο κλπ)
 • Εργασιακά
 • Ένα ανθρωπιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό
 • Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
 • Το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων.
 • Κανονιστικό πλαίσιο για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
 • Κανονιστικό πλαίσιο για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες
 • Μια Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων
 • Ευρωπαϊκή Αποκέντρωση (σχέδιο για περισσότερη αυτονομία στις Πόλεις)
 • Ένα διαφορετικό είδος Ευρωπαϊκών εμπορικών συμφωνιών
 • Εκκίνηση διαδικασίας προς ένα Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (Μια διαδικασία συνταγματικής συνέλευσης που θα οδηγήσει στη συγγραφή ενός συντάγματος που θα αντικαταστήσει όλες τις Συνθήκες)
 • Αντιφασισμός
 • Φεμινισμός

 
Η λίστα των προτεραιοτήτων μπορεί να αλλάζει καθώς θα συσφίγγουμε τις πολιτικές μας συμμαχίες και νέα ζητήματα θα προκύπτουν σε αυτή την πολυσύνθετη διαδικασία, που θα μοιραστούμε με τα μέλη του κινήματος μας όσο προχωράμε.
 
Τι πρέπει να κάνουν τα Εθνικά Κεντρικά Συμβούλια;
 
Να μας βοηθήσουν, σε συνεργασία με τις ΑΟ, να χαρτογραφήσουμε την πολιτική κατάσταση (με επερχόμενες εκλογές, πιθανούς συμμάχους κλπ) σε κάθε χώρα-μέλος πριν τις Ευρωεκλογές του 2019. Σκεφτείτε τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υποβολή υποψηφιοτήτων στη χώρα σας, προτείνετε στην ΣΕ πιθανούς συμμάχους στη χώρα σας, εργαστείτε πάνω σε τρόπους όπου η Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη μπορεί να αναπτυχθεί, εμβαθυνθεί, για τη χώρα σας.
 
 
Ο ρόλος της Συντονιστής Επιτροπής
 
Να εκκινήσει τον διάλογο με δυνητικούς συμμάχους σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με τα Εθνικά Κεντρικά Συμβούλια, τις ΑΟ κλπ και να συντονίσει την κατάρτιση μια ΚΟΙΝΗΣ πανευρωπαϊκής συνεκτικής πολιτικής ατζέντας που θα τεθεί στους ψηφοφόρους τον Μάιο του 2019.
 
Και αυτά είναι μόνο η αρχή.
 
Ο δρόμος μας μέχρι τον Μάιο του 2019 είναι αδιαμφισβήτητα διάσπαρτος με διάφορα ζητήματα, προβλήματα και κινδύνους. Κάποια μέλη μας ήταν διστακτικά για αυτούς τους λόγους να αποδεχτούν την πρότασή μας “Όχι απλώς ένα ακόμα Πολιτικό Κόμμα”. Λαμβάνουμε τις προειδοποιήσεις τους σοβαρά υπόψη. Αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα τη σημασία της διατήρησης του DiEM25 ως κίνημα, έχοντας τον εκλογικό μας βραχίονα σαν ένα όργανο – αντί για οδηγό αυτών που κάνουμε. Μη ξεχνάμε, η εμβάθυνση της εσωτερικής μας δημοκρατίας είναι ουσιώδης για το εγχείρημα του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.
 
Ωστόσο, ενώ διατηρούμε αυτές τις ανησυχίες καλά στο μυαλό μας, είναι επίσης σημαντικό να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας λίγο χρόνο να γιορτάσει τη στιγμή που αδράξαμε τη μέρα. Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή. Μπορεί να αποτύχουμε. Αλλά η προσπάθεια θα είναι εξόχως διασκεδαστική. Και αν δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, χωρίς να τον παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά, θα επιτύχουμε. Γιατί; Επειδή αυτό που είναι το DiEM25, και το τελευταίο μας εγχείρημα, είναι ακριβώς αυτό που η ιστορική στιγμή απαιτεί.
 

Carpe DiEM25!

Γιάνης Βαρουφάκης

>>συνιδρυτής του DiEM25 και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Δήλωση του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι προοδευτικοι άνθρωποι έχουμε ιερή υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον εξορμπανισμό της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καταδικάζει ένα ακόμα παράδειγμα της απάνθρωπης πρακτικής των επαναπροωθήσεων

Άλλο ένα παράδειγμα της πρακτικής των εγκληματικών επαναπροωθησεων έφτασε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τους New York Times

Διαβάστε περισσότερα

DiEM25 στην Κύπρο – Πολιτιστικό Αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Λεμεσό, το πολιτιστικό αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι, από το DiEM25 στην Κύπρο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Με εντολή Μαρινάκη ΤΑ ΝΕΑ κόβουν συνέντευξη του Βαρουφάκη

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα «Νέα», που η ίδια η εφημερίδα ζήτησε, δεν θα δημοσιευτεί ποτέ στην εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα