Euroskupina stručně a jednoduše

Euroskupina stručně a jednoduše

Eurozóna je největší a nejdůležitější makro-ekonomikou na světě.

A přesto, tato gigantická makroekonomika má pouze jedinou instituci, která má právní postavení: Evropskou centrální banku, jejíž zakládající listina určuje pravomoci této, ve Frankfurtu sídlící, instituce, že má usilovat o jediný cíl: o cenovou stabilitu.

Což nastoluje otázku:

„A co jiné ekonomické cíle, mimo cenovou stabilitu, jako jsou rozvoj, investice, nezaměstnanost, chudoba, vnitřní nerovnováhy, obchod a produktivita?“

„Který orgán EU rozhoduje o těchto politikách v eurozóně?“

Euroskupina není součástí evropského práva

Většina lidí věří, že odpovědí na tyto otázky je, že Euroskupina. Opravdu je to Euroskupina, kde se přijímají zásadní rozhodnutí o současnosti a budoucnosti Evropy. Až na to, že euroskupina podle Evropského práva neexistuje! 1 neexistují žádná písemná pravidla nebo právní postupy, Euroskupina přijíma důležitá rozhodnutí, která jsou následně jednohlasně přijímána, bez jakékoliv seriózní debaty v Radě EU – ECOFIN (Rada pro ekonomické a finanční věci). 2

Chybějící písemná pravidla nebo zákonné postupy nejsou jediným problémem. Existují další dva problémy, o kterých by Evropané měli vědět. Jedním je to, že Euroskupinu ovládá trojka a určuje rozhodovací proces, v němž jsou ministři financí neutralizováni a jsou nuceni rozhodovat se téměř bez informací. Druhým problémem je ostudná neprůhlednost jednání Euroskupiny.

Trojka ovládá Euroskupinu

Každá diskuse Euroskupiny, při každé setkání, probíhá v následujícím pořadí:

Nejprve (ať už je téma diskuse jakékoliv; výpomoc Řecku nebo francouzský státní rozpočet) promluví zástupci trojky, počínaje komisařem EU pro hospodářské a finanční záležitosti (Pierre Moscovici), následuje prezident ECB (Mario Draghi nebo Benoît Cœuré v nepřítomnosti Draghiho) a po něm úvodní řeči dokončí zástupce Mezinárodního měnového fondu (Christine Lagarde nebo Poul Thomsen v její nepřítomnosti). Teprve pak dostanou příležitost promluvit ministři financí (přičemž ministr členského státu, jehož „případ“ se diskutuje promluví jako první). To znamená, že dříve, než některý z ministrů financí hovoří, trojka již vytvoří patřičné ‚klima‘.

Pozoruhodné je, když ministři mají mluvit, učiní tak bez jediného listu A4, který by obsahoval informace, data, instrukce, apod. k tématu, které se právě diskutuje. Například, při projednávání řecké krize, během setkání, kde jsem zastupoval řeckou vládu, nesměl jsem ani zaslat svým kolegům ministrům financí emailem žádný z našich návrhů. Takže pak rozhodovali o řeckých návrzích, aniž by je vůbec někdy viděli. Měli k dispozici jen to, co jim řekli zástupci trojky a to, co jsem jim řekl já. Bylo to Jejich slovo proti mému!

Ostudná neprůhlednost

Po prvním jednání Euroskupiny, kterého jsem se zúčastnil (který trval deset hodin a celé jednání bylo zaměřeno na Řecko), požádal jsem svého sekretářky o záznam jednání, abych si mohl připomenout, kdo co kdy řekl, než budu krátce informovat zbytek mé vlády. Ke své hrůze jsem se vrátila ke mně s mimořádnou zprávou že: „Neexistuje žádný zápis, záznam nebo přepis.“

Bylo to neuvěřitelné. Místnost, v níž se konají zasedání Euroskupiny je plná mikrofonů, kamer a obrazovek, které reprodukují každý projev v reálném čase. To, že nebyl pořízen žádný záznam o jednání je neuvěřitelné a skandální.

Je s podivem, že hospodářská krize eurozóny je stále v plném proudu i šest let poté, co začala?

V roce 2009 nezaměstnanost vyskočila z průměru asi 5 % až na 12 % a to jak ve Spojených státech tak v Eurozóně. V USA se tato hodnota vrátila na původní úroveň. V Eurozóně se stále drží na 12 %.

Důležitým důvodem proč seto v eurozóně nepodařilo obnovit je to, že jakým způsobem je Euroskupiny řízena.

Nadvláda trojky má větší zájem o zachování své moci nad Evropana (než na zotavení Evropy) a úplný nedostatek transparentnosti v rozhodovacím procesu, (který umožňuje reprodukci neúspěšné politiky nespoutané trojky) je to, co dělá z Euroskupiny jasné a přítomné nebezpečí pro budoucnost Evropy.

Co můžeme dělat?

Prvním krokem musí být zvednutí závoje tajemství tak, aby Evropané měli šanci zjistit, zda Euroskupina pracuje v jejich prospěch. Prosím podepiště a sdílejte petici DiEM25 Nechť se vše ukáže!
Je čas JEDNAT! Podepiště petici Transparentnost v Evropě, teď!


1

This was made clear to me when, in the Eurogroup meeting of 27th June 2015, I challenged the decision of the Eurogroup’s President, Mr Jeroen Dijsselbloem, to violate the standard EU unanimity rule by issuing a communiqué that the Greek government disagreed with. When I asked for a legal opinion, I was told by the secretariat: “The Eurogroup is not mentioned in the EU treaties and operates as an informal gathering. As such it is not subject to any written rules.”

2

Ecofin comprises of the ministers of finance of all 28 EU member-states; that is, it includes non-Eurozone finance ministers. In my experience, Ecofin never debated the decisions of the Eurogroup. The Eurogroup President simply read out the Eurogroup’s communiqué, in Ecofin, and Ecofin approved without discussion.

Přejete si být informováni o akcích DiEM25? Zaregistrujte se zde

Srećko Horvat: Belmaršský tribunal

Dokud bude Julian Assange ve vězení, bude Belmaršský tribunál pokračovat v boji za spravedlnost pro něj.

Přečtěte si více

#EuroLeaks: „Evropští vůdci přijímají netransparentní rozhodnutí o naší budoucnosti"

#EuroLeaks – „Evropští vůdci přijímají netransparentní rozhodnutí o naší budoucnosti“ Dne 14. března 2020 vydá hnutí DiEM25 kompletní ...

Přečtěte si více

We have white smoke!

DiEM25’s members overwhelmingly approved the name of our new Greek electoral wing – the political party with which DiEM25 will contest elections ...

Přečtěte si více

Euroskupina stručně a jednoduše

Euroskupina stručně a jednoduše Eurozóna je největší a nejdůležitější makro-ekonomikou na světě. A přesto, tato gigantická makroekonomika má ...

Přečtěte si více