Exposed: The role of Big Finance in ECB decisions

Belicht: de rol van Big Finance in ECB besluiten

Jane Chelliah
10 okt 2017, Achterbanbijdrage
Een recent rapport van de European Corporate Observatory laat zien hoe internationale financiële bedrijven 98% van de zetels in expertgroepen die advies uitbrengen aan de European Central Bank (ECB), in hun bezit hebben.
Met andere woorden: horden lobbyisten voor Big Finance zijn gevaarlijk dichtbij het zenuwcentrum van een essentieel EU-instituut, terwijl maatschappelijke organisaties en academici in geen velden of wegen te bekennen zijn.
De ECB is verantwoordelijk voor het beheer van het monetaire beleid van de Eurozone en is een van de drie instanties die de ‘Trojka’ vormen, verantwoordelijk voor het opleggen van hardhandige bezuinigingen aan landen als Griekenland en Ierland. Haar missie is, zo legt ze uit, “de Europeanen te dienen”. Als je denkt dat de bedrijven die officieel advies geven aan de ECB, zoals BNP Paribas en Société Générale, handelen vanuit de belangen van de Europese burgers… nou, denk nog eens na!
De duistere wereld van de besluitvorming van de ECB is niets nieuws voor DiEM25. Vanaf het begin hebben we opgeroepen tot volledige transparantie van besluitvorming in de ECB en andere EU-instituties. Recent zijn we een campagne begonnen waarin we eisen dat de ECB doorslaggevende dossiers openbaar maakt over haar behandeling van Griekenland in 2015. Bijna 30,000 mensen hebben de petitie tot dusver ondertekend.
Wil je bijdragen aan de oplossing? Doe mee of, als je alternatieve voorstellen hebt, mail ons!
 
Jane is lid van onze London DSC en blogt op www.ambitiousmamas.co.uk over feminisme, politiek en racisme. Ze is ook te volgen op Twitter.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer