Exposed: The role of Big Finance in ECB decisions

Belicht: de rol van Big Finance in ECB besluiten

Jane Chelliah
10 okt 2017, Achterbanbijdrage
Een recent rapport van de European Corporate Observatory laat zien hoe internationale financiële bedrijven 98% van de zetels in expertgroepen die advies uitbrengen aan de European Central Bank (ECB), in hun bezit hebben.
Met andere woorden: horden lobbyisten voor Big Finance zijn gevaarlijk dichtbij het zenuwcentrum van een essentieel EU-instituut, terwijl maatschappelijke organisaties en academici in geen velden of wegen te bekennen zijn.
De ECB is verantwoordelijk voor het beheer van het monetaire beleid van de Eurozone en is een van de drie instanties die de ‘Trojka’ vormen, verantwoordelijk voor het opleggen van hardhandige bezuinigingen aan landen als Griekenland en Ierland. Haar missie is, zo legt ze uit, “de Europeanen te dienen”. Als je denkt dat de bedrijven die officieel advies geven aan de ECB, zoals BNP Paribas en Société Générale, handelen vanuit de belangen van de Europese burgers… nou, denk nog eens na!
De duistere wereld van de besluitvorming van de ECB is niets nieuws voor DiEM25. Vanaf het begin hebben we opgeroepen tot volledige transparantie van besluitvorming in de ECB en andere EU-instituties. Recent zijn we een campagne begonnen waarin we eisen dat de ECB doorslaggevende dossiers openbaar maakt over haar behandeling van Griekenland in 2015. Bijna 30,000 mensen hebben de petitie tot dusver ondertekend.
Wil je bijdragen aan de oplossing? Doe mee of, als je alternatieve voorstellen hebt, mail ons!
 
Jane is lid van onze London DSC en blogt op www.ambitiousmamas.co.uk over feminisme, politiek en racisme. Ze is ook te volgen op Twitter.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer