Our transnational party takes shape — and everything else we’re up to

Το διεθνικό μας κόμμα σχηματίζεται!

Σε περίπτωση που σας έχουν διαφύγει, αυτές είναι οι τρέχουσες δραστηριότητες του κινήματος:
Το εγχείρημά μας να οικοδομήσουμε ένα διεθνικό πολιτικό κόμμα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά!
Μετά από συναντήσεις με πιθανούς πολιτικούς εταίρους στη Γαλλία, κάναμε ζωτικά βήματα προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Ανάμεσα σε αυτούς που συναντήσαμε ήταν: το Génération-s’, το κίνημα του πρώην υπουργού παιδείας της Γαλλίας και προεδρικού υποψηφίου Μπενουά Αμόν. Η αποστολή μας συναντήθηκε επίσης με ακτιβιστές του DiEM25 από όλη τη Γαλλία για να ενημερωθεί για όλα τα ζητήματα από τη σκοπιά των κινημάτων βάσης.  
Επόμενη στάση: ο Μάρτιος όπου θα διοργανώσουμε συνάντηση στη Νάπολη με τους πολιτικούς μας εταίρους από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για να σχηματίσουμε, ύστερα από την έγκριση των μελών μας, το Συμβούλιο που θα συντονίζει το διεθνικό μας κόμμα και την διεθνική εκλογική λίστα. Ως τον Απρίλιο, οι συνδυασμένες δυνάμεις που θα συμμετέχουν στο διεθνικό μας κόμμα θα έχουν έλθει σε συμφωνία πάνω στο βασικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και τον Ιούνιο το κόμμα θα ξεχυθεί στους λαούς της Ευρώπης με μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 Εργαζόμαστε πάνω στο έγγραφο της Συνταγματικής Συνέλευσης!
 Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που σχηματίζουμε το πλαίσιο για την πρόταση μας της “Συνταγματικής Συνέλευσης” – ένας οδικός χάρτης για το πως θα καταρτίσουμε τον Συνταγματικό πυλώνα της Προοδευτικής μας Ατζέντας (την οποία θα θέσουμε στην κρίση των Ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωεκλογές του 2019)
Ένα προσχέδιο του πλαισίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Θα μοιραστούμε αυτό το προσχέδιο με τα μέλη μας, λαμβάνοντας αντιδράσεις, παρατηρήσεις και επισημάνσεις και κατόπιν θα το θέσουμε σε ψηφοφορία στις 15 Απριλίου.
Όπως πάντα, όλα τα μέλη του DiEM25 καλούνται να συνεισφέρουν στην κατάρτιση του προσχεδίου αυτού του πλαισίου όπως μέσα από το παρόν ερωτηματολόγιο. Στείλτε τις προτάσεις σας μέχρι 28 Φεβρουαρίου στους Tommaso Visone και Marc Almagro στην ηλεκτρονική διεύθυνση constitution@diem25.org ώστε να συμπεριληφθούν στη δημόσια βάση δεδομένων που θα δημιουργήσει το πρώτο προσχέδιο.
 
Αν εγκριθεί από τα μέλη μας, το έγγραφο της Συνταγματικής Συνέλευσης θα συμπεριληφθεί στην ιδρυτική διακήρυξη του διεθνικού μας πολιτικού κόμματος – μια διακήρυξη που θα τεθεί επίσης σε ψηφοφορία από τα μέλη μας, καθώς και και από τα μέλη των εκλογικών μας βραχιόνων.
 
Αναπτύσσεται η βάση μελών μας στην Ιρλανδία και το ΗΒ
Yanis with DiEMers in Belfast
Στις 27 Ιανουαρίου, μέλη της ΑΟ του Μπέλφαστ συγκεντρώθηκαν για να χαράξουν τη στρατηγική και τις προτεραιότητες για το τρέχον έτος. Πολλά από τα μέλη μας του Δουβλίνου παραβρέθηκαν επίσης, αντιμετωπίζοντας το κρίσιμο ζήτημα της οικοδόμησης μιας διακομματικής, διασυνοριακής και πανιρλανδικής απάντησης στο Brexit.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Μπέλφαστ, οπότε ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που ο συνιδρυτής του DiEM25 επέστρεψε για να μιλήσει στη συνάντηση, όντας ο βασικός ομιλητής στην επέτειο του Bloody Sunday στο Ντέρυ την προηγούμενη ημέρα.

Η ενέργεια των συμμετεχόντων συνδυάστηκε από μια βαθιά δέσμευση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάπτυξης του DiEM25 στην Ιρλανδία με σαφή στόχο το 2019.
Η αναπτυσσόμενη βάση των ακτιβιστών μας στο ΗΒ συναντήθηκε την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, με τον Γιάνη και την Ρόζμαρι Μπέτσλερ εκπροσωπώντας  τη Συντονιστική Επιτροπή. Την επόμενη μέρα, το DiEM25 του ΗΒ και ο Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Άντονι Μπαρνέτ, πραγματοποίησε εκδήλωση ερωτήσεων και απαντήσεων και συζήτηση στο Μέγαρο Portcullis, με οικοδέσποινα την βουλευτή των Εργατικών Κάθριν Γουέστ, ιδρύτρια της πρώην ομάδας All-party Parliamentary Group για τις σχέσεις ΗΒ-ΕΕ. Όλοι οι παρόντες είπαν πως θα επιθυμούσαν και άλλες τέτοιες συναντήσεις. Ο Γιάνη δέχτηκε ευρεία γκάμα ερωτήσεων από το πώς να εμπνεύσεις τους ανθρώπους, μέχρι με ποιούς θα συμμαχούσε το DiEM25 υπό το πρόταγμα: “Πώς μπορεί η Βρετανία κάτω από τις συνθήκες του Brexit, να έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στη δημοκρατία στην Ευρώπη.
DiEM25-UK
Στις 29/01/2018 ο Γιάνης, μαζί με τις βουλευτές Heidi Alexander και Alison McGovern, προσκλήθηκε από τον Chuka Ummuna να απευθύνει ομιλία σε βουλευτές και συνέδρους του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων, στα πλαίσια της καμπάνιας του Εργατικού Κόμματος για την Κοινή Αγορά. Εκεί ο Γιάνης αναφέρθηκε στις διαστάσεις μιας ενισχυμένης Νορβηγικής προσέγγισης στο Brexit που θα μπορούσε να καταστήσει το Εργατικό Κόμμα ένα φάρο για την Ευρωπαϊκή πρόοδο. Επίσης επεσήμανε πως η καμπάνια πρέπει να μετονομαστεί.
Yanis Varoufakis with Labour MPs
Εδώ η ομιλία του Γιάνη στη Βουλή των Κοινοτήτων:

Συνεργαζόμαστε με (τους ανθρώπους που μπορεί να γίνουν) την επόμενη δημοτική αρχή στο Βελιγράδι
Η τοπική μας ομάδα ακτιβιστών στη Σερβία συνεργάζεται με τον συνδυασμό “Don’t let Belgrade d(r)own”, μια πρωτοβουλία από τη βάση ώστε να επανέλθει η πόλη στους πολίτες της, που θα κατέβει στις εκλογές τον Μάρτιο.
Έχουμε πάρτυ γενεθλίων…
Το κίνημά μας κλείνει τα δύο του χρόνια, και για να τονίσουμε την περίσταση διοργανώνουμε ένα σαββατοκύριακο εορταστικών εκδηλώσεων στο Βερολίνο. Η ατζέντα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας, συζητήσεις και φυσικά ένα πολύ δυνατό πάρτυ! Αν θέλετε να έρθετε, ενημερώστε την ΑΟ Βερολίνο 1 στη διεύθυνση berlin1dsc@de.diem25.org.
Ενεργοποιούμε τον εκλογικό μας βραχίονα στην Ελλάδα, με ένα συνέδριο στην Αθήνα!
Στις 26 Μαρτίου, το Ελληνικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συνδιάσκεψη στην Αθήνα ανακοινώνοντας ένα νέο πολιτικό κόμμα, τον εκλογικό βραχίονα του DiEM25 στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!
Και τέλος, αναβαθμίζουμε την ομάδα επικοινωνίας μας. Θέλεις να είσαι μέρος της;
Καθώς οι προσδοκίες μας για να θέσουμε στην κρίση των Ευρωπαίων πολιτών την Προοδευτική μας Ατζέντα αρχίζουν και παίρνουν μορφή, χρειάζεται ενίσχυση της επικοινωνίας μας με τον κόσμο. Επομένως είμαστε ενθουσιασμένοι να ανακοινώσουμε μερικές σημαντικές νέες προσθήκες στην ομάδα επικοινωνίας μας.

  • Ο Davide Castro είναι ο Συντονιστής για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι 25 ετών, από την Πορτογαλία και διαμένει στις Βρυξέλλες. Λατρεύει τις βελγικές μπύρες και δεν θέλει να τις μοιράζεται.
  • Η Nataša Zorko είναι η νέα Συντονίστρια Γραφιστικών. Είναι 27, από τη Σλοβενία και ζει στη Νέα Ζηλανδία (έχουμε παγκόσμια ομάδα επικοινωνίας ή όχι;)

Και οι δύο είναι παθιασμένοι DiEMers και θα μας βοηθήσουν να πάμε την επικοινωνία μας στο επόμενο επίπεδο καθώς θα αντιπαλεύουμε με το Κατεστημένο στο δρόμο για το 2019.
Θέλετε να συμμετέχετε στην ομάδα επικοινωνίας μας; Τώρα αναζητούμε

  • γραφίστες
  • κειμενογράφους που μπορούν να γράφουν στον ιστότοπό μας για θέματα που έχουν σημασία

Αν ταιριάζεις με αυτή την περιγραφή, επικοινώνησε μαζί μας στη διεύθυνση comms@diem25.org, λέγοντάς μας λίγα για τον τομέα εξιδείκευσής σου, τη διαθεσιμότητά σου, τις γλώσσες που μιλάς και τον τόπο κατοικίας σου, και θα σου απαντήσουμε για τα επόμενα βήματα.
Carpe DiEM!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα