DiEM25 in Nederland trapt 2023 af met evenement in Utrecht

De avond diende om 2023 af te trappen, met een interactieve discussie over een aantal belangrijke onderwerpen zoals de Green New Deal voor Europa en een presentatie van DiEM25NL’s plannen voor het komende jaar

Op donderdag 2 februari organiseerde DiEM25 in Nederland een succesvol eerste evenement van 2023 in Utrecht. Naast een algemene introductie van DiEM25 omvatte de avond een interactieve discussie over de Green New Deal for Europe en de presentatie van de plannen van DiEM25NL voor 2023.

De avond begon met een introductie van DiEM25 door Roald Neuteboom, lid van het Nederlandse coördinatieteam. Na deze korte introductie kwam politiek directeur Erik Edman het podium op en gaf een overzicht van DiEM25’s oorsprong in de Eurozone crisis, haar vlaggenschip beleidsvoorstel de Green New Deal voor Europa en haar strijd om Europees Links rond dit voorstel te verenigen.

Na de toespraak van Edman en een korte pauze werd een interactieve discussie gestart met behulp van de website Mentimeter. Leden van het publiek gebruikten hun telefoon om vragen te stellen die vervolgens op het scherm werden geprojecteerd. De discussie ging over verschillende onderwerpen.

“We gingen in op de GNDE, de implicaties ervan voor de stikstofcrisis als onderdeel van onze voortdurende escalerende milieucrisis en de politieke onbeholpenheid van zowel de EU als Nederland zoals die wordt gestuurd door hun oligarchische sponsors en machthebbers,” zei Sam de Goeij, lid van de Nederlandse coördinatie.

Specifieke vragen uit het publiek over DiEM25 en de Green New Deal voor Europa werden beantwoord, niet alleen door Edman, maar ook door DiEM25’s beleidscoördinator Amir Kiyaei en communicatiestrateeg Davide Castro die ook aanwezig waren.

De avond werd afgesloten met een presentatie door Friso van der Vijgh, die de plannen van DiEM25 in Nederland voor 2023 presenteerde (zie hieronder). Het Nederlandse team wil onder andere de naam van DiEM25 promoten en het actieve lidmaatschap laten groeien door zich bezig te houden met activisme en beleidsvorming.

Volgens Van der Vijgh moet DiEM25 op zoek naar bondgenoten in Nederland: “Omdat we met DiEM25 in het beginstadium van de bewegingsopbouw in Nederland zitten, is het belangrijk om de naam van DiEM te verspreiden door samen te werken met ontwikkelde activistische organisaties als Extinction Rebellion en Nederland Wordt Beter. Wij steunen hun strijd in principe al, maar nu is het tijd om de daad bij het woord te voegen.”

De volgende van zo’n soort actie vindt plaats op 11 maart, wanneer Nederlandse DiEM-ers zich aansluiten bij een Nacht tegen Seksueel Geweld, georganiseerd door PLAN International. DiEM25-lid en Gender-Based Violence-activist Lucille Cornelius Karjalainen nodigde iedereen in de zaal uit om mee te doen aan de 20 km lange fundraiser walk. Aanmelden voor het team van DiEM25 kan hier.

 

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Statement van DiEM25 in Nederland over de Provinciale & Waterschapsverkiezingen in maart 2023

Er is nog geen MERA25 in Nederland om op te stemmen, maar dat betekent niet dat we geen standpunt hebben over hoe de provincies bestuurd moeten ...

Lees meer

Losgeslagen tuig valt Yanis Varoufakis bruut aan in Athene

Yanis Varoufakis is zojuist het slachtoffer geworden van een laffe aanval.

Lees meer

DiEM25 in Nederland trapt 2023 af met evenement in Utrecht

De avond diende om 2023 af te trappen, met een interactieve discussie over een aantal belangrijke onderwerpen zoals de Green New Deal voor ...

Lees meer

Yanis Varoufakis’ toespraak in Cuba over een Nieuwe Niet-Gebonden Beweging: Omdat het moet!

De medeoprichter van DiEM25 hield in Cuba een toespraak op het Congres van Havana voor een Nieuwe Internationale Economische Orde

Lees meer