DiEM25 in Nederland trapt 2023 af met evenement in Utrecht

De avond diende om 2023 af te trappen, met een interactieve discussie over een aantal belangrijke onderwerpen zoals de Green New Deal voor Europa en een presentatie van DiEM25NL’s plannen voor het komende jaar

Op donderdag 2 februari organiseerde DiEM25 in Nederland een succesvol eerste evenement van 2023 in Utrecht. Naast een algemene introductie van DiEM25 omvatte de avond een interactieve discussie over de Green New Deal for Europe en de presentatie van de plannen van DiEM25NL voor 2023.

De avond begon met een introductie van DiEM25 door Roald Neuteboom, lid van het Nederlandse coördinatieteam. Na deze korte introductie kwam politiek directeur Erik Edman het podium op en gaf een overzicht van DiEM25’s oorsprong in de Eurozone crisis, haar vlaggenschip beleidsvoorstel de Green New Deal voor Europa en haar strijd om Europees Links rond dit voorstel te verenigen.

Na de toespraak van Edman en een korte pauze werd een interactieve discussie gestart met behulp van de website Mentimeter. Leden van het publiek gebruikten hun telefoon om vragen te stellen die vervolgens op het scherm werden geprojecteerd. De discussie ging over verschillende onderwerpen.

“We gingen in op de GNDE, de implicaties ervan voor de stikstofcrisis als onderdeel van onze voortdurende escalerende milieucrisis en de politieke onbeholpenheid van zowel de EU als Nederland zoals die wordt gestuurd door hun oligarchische sponsors en machthebbers,” zei Sam de Goeij, lid van de Nederlandse coördinatie.

Specifieke vragen uit het publiek over DiEM25 en de Green New Deal voor Europa werden beantwoord, niet alleen door Edman, maar ook door DiEM25’s beleidscoördinator Amir Kiyaei en communicatiestrateeg Davide Castro die ook aanwezig waren.

De avond werd afgesloten met een presentatie door Friso van der Vijgh, die de plannen van DiEM25 in Nederland voor 2023 presenteerde (zie hieronder). Het Nederlandse team wil onder andere de naam van DiEM25 promoten en het actieve lidmaatschap laten groeien door zich bezig te houden met activisme en beleidsvorming.

Volgens Van der Vijgh moet DiEM25 op zoek naar bondgenoten in Nederland: “Omdat we met DiEM25 in het beginstadium van de bewegingsopbouw in Nederland zitten, is het belangrijk om de naam van DiEM te verspreiden door samen te werken met ontwikkelde activistische organisaties als Extinction Rebellion en Nederland Wordt Beter. Wij steunen hun strijd in principe al, maar nu is het tijd om de daad bij het woord te voegen.”

De volgende van zo’n soort actie vindt plaats op 11 maart, wanneer Nederlandse DiEM-ers zich aansluiten bij een Nacht tegen Seksueel Geweld, georganiseerd door PLAN International. DiEM25-lid en Gender-Based Violence-activist Lucille Cornelius Karjalainen nodigde iedereen in de zaal uit om mee te doen aan de 20 km lange fundraiser walk. Aanmelden voor het team van DiEM25 kan hier.

 

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer