DiEM25 podržava zeleno-lijevu koaliciju u Hrvatskoj

Petog srpnja Hrvatska ponovno izlazi na izbore.

Usred ekonomske krize koja posebno prijeti životnom standardu nižih klasa, ali i zbog sve učestalijih činova policijskog nasilja nad imigrantima i rasta antisrpskog sentimenta, molimo sve članove DiEM25 da izraze podršku zeleno-lijevoj koaliciji na predstojećim izborima, koji su ključni za hrvatsku budućnost.

Konzervativci iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nadaju se u svoju korist okrenuti vladinu relativno dobru sanaciju epidemije koronavirusa, dok Socijaldemokratska partija (SDP) vjeruje u snagu svoje podrške koja navodno raste još od izbora Zorana Milanovića za predsjednika države u ranom siječnju.

Alternative ovim dvjema strankama konzervativno-demokršćanskog HDZ-a i SDP-ovih liberala lijevog centra sastoje se od euroskeptičnih transideoloških  populista Živog zida, liberalno-konzervativnog Mosta neovisnih lista i nacionalističkog Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

U ovom kontekstu, zeleno-lijeva koalicija Radničke fronte, „Možemo!“, Nove ljevice, Održivog razvoja Hrvatske te lokalnih zagrebačkih pokreta Zagreb je naš i „Za grad!“, utjelovljuje novi glas na ljevici Hrvatske i šireg Balkana.

Koalicija okuplja proeuropsku, ali kritičnu, ljevicu koja fokus stavlja na lokalnu socijalnu pravdu, kraj ekonomskog dogmatizma i početak opsežnog investicijskog programa za ekološku tranziciju, sukladnu principima DiEM25 o održivom razvoju, društvenoj jednakosti, i konstruktivnom eurokriticizmu. Stranku „Možemo!“ koja je u ovoj koaliciji već smo poduprli i na prošlogodišnjim europskim izborima.

Želite li biti informirani o akcijama DiEM-a25? Registriraj se ovdje

Na našoj političkoj sceni nema ljevičara

Dušan Pajović u razgovoru sa Ljubom Filipovićem o crkvi, crnogorskoj političkoj sceni, partijama, pokretima, razlozima njegovog (ne)učestvovanja ...

Nastavi čitati

Yanis Varoufakis poziva na bojkot Amazona ovog Black Friday-a !

Amazonovi dani nekažnjivosti su prošli. Zajedno, ovog Black Friday-a, možemo napraviti gigantske promjene sićušnim činom solidarnosti s ...

Nastavi čitati

Na Black Friday natjerajmo Amazon da plati cijenu!

Amazonova destabilizirajuća praksa predstavlja prijetnju pravima radnika i demokraciji u EU. Pozivamo Vas da se uključite!

Nastavi čitati

MeRA25 maršira za demokratiju u Grčkoj : „Iznad svega, poštujemo Ustav“

Danas su poslanici MeRA25 marširali za doktore, medicinske sestre, nastavnike i učenike, napuštene od strane „vlade koja ih ne podržava.“

Nastavi čitati