Δημοκρατία στην πράξη: Τα μέλη του DiEM25 αναβαθμίζουν τις συμμετοχικές διαδικασίες για να ενισχύσουν την επιρροή του κινήματος

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην πρώτη μας Γενική Συνέλευση, μέλη του DiEM25 από όλη την Ευρώπη συνέρρευσαν στην Πράγα για να θέσουν σε κίνηση μια διαδικασία ανασύνταξης του κινήματός μας, με στόχο την ενίσχυση της ριζοσπαστικής μας ατζέντας για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις που ζητούσαν την αναθεώρηση των εσωτερικών δομών και διαδικασιών, καθώς και των εξωτερικών στρατηγικών μας.

Τα μέλη του DiEM25 κατέθεσαν, συζήτησαν και ψήφισαν ένα ευρύ φάσμα συνεκτικών προτάσεων. Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις αυτές στόχευαν στη βελτίωση των ίδιων των εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών του DiEM25, ώστε να γίνουν πιο συμμετοχικές και να μπορούν να αναδεικνύουν τη μοναδική μας διεθνική, συλλογική νοημοσύνη.

Επιπλέον, απλά μέλη αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή κατέθεσαν προτάσεις για να μας εφοδιάσουν με νέους τρόπους να διεξάγουμε πιο πολλές εκστρατείες, να χρηματοδοτούμε τον αγώνα μας και να οργανωνόμαστε καλύτερα. Εγκρίθηκε επίσης μια πρόταση που βελτίωνε τον τρόπο που συμμετέχουμε σε εκλογικές αναμετρήσεις. Υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να θέτουμε σε προτεραιότητα το κίνημά μας, διασφαλίζοντας ότι οι αξίες και οι πολιτικές που διέπουν την προοδευτική μας ατζέντα και τη Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη δεν θυσιάζονται στον βωμό της σύναψης πολιτικών συμμαχιών οπουδήποτε στην Ευρώπη.

“Η Ευρώπη μετά την πανδημία διολισθαίνει σταθερά προς μια περαιτέρω φτωχοποίηση των αδυνάμων και μια ενίσχυση των ήδη ισχυρών. Το DiEM25 έχει ένα διεθνικό πρόγραμμα, τη Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, που βάζει τέλος σε αυτή την πορεία και την αντιστρέφει. Τώρα διαθέτουμε και τα εργαλεία εσωτερικής δημοκρατίας που μας επιτρέπουν να το κάνουμε πράξη.” — Γιάνης Βαρουφάκης

Μάθετε περισσότερα για τις προτάσεις που ενέκριναν τα μέλη του DiEM25 μετά τη Συνέλευσή μας στην Πράγα:

Εκστρατεία για Δημοκρατική Επανίδρυση της ΕΕ – Προς ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Αναβάθμιση της υποδομής για την ψηφιακή μας συνεργασία
Αναθεώρηση της Ακαδημίας DiEM25: Πρόταση για ένα Διαρκές Διεθνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
Εδραιώνοντας τους Εκλογικούς Βραχίονες του DiEM25
DiEMExplore
Ανάπτυξη του DiEM25 ως δικτύου
Συνελεύσεις Πολιτών για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη

Όλα αυτά συνέβησαν πριν από την κρίση του COVID-19, που αποκάλυψε το έλλειμμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού της ΕΕ. Τα μέλη του DiEM25 συνήλθαν έκτοτε ακόμη μια φορά, πάνω στην ώρα για να αναβαθμίσουν τον αγώνα μας για μια ενωμένη και δίκαιη Ευρώπη.

Η ΕΕ μπορεί να πεθαίνει, αλλά μια Ενωμένη Ευρώπη θα γεννηθεί!

Μήνες δουλειάς και εκτεταμένες συζητήσεις ακολούθησαν την περσινή μας Συνέλευση, με τα μέλη του DiEM25 να συνεχίζουν τη διαβούλευση για την αναβάθμιση του κινήματός μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, στις 9 Ιουνίου 2020 τα μέλη μας υπερψήφισαν τις εξής αλλαγές στις οργανωτικές μας αρχές και τον τρόπο που λειτουργούμε, για την περαιτέρω ενίσχυση του κινήματος:

Ακολουθούν οι έξι ψηφοφορίες επί των Οργανωτικών Αρχών μας:

Ίδρυση Ομάδων Δράσης για τον Φεμινισμό, τη Διαφορετικότητα και τις Αναπηρίες
Επιμήκυνση της θητείας του Επικυρωτικού Συμβουλίου
Μελλοντικές τροποποιήσεις των Οργανωτικών Αρχών, μέσω Συνελεύσεων Μελών ή μιας Συμμετοχικής Διαδικασίας Διαβούλευσης
Βελτίωση του συντονισμού των Εθνικών Επιτροπών και των Εκλογικών Βραχιόνων με τη Συντονιστική Επιτροπή
Καθιέρωση Συνδρομής Μέλους για την οικονομική βιωσιμότητα του κινήματος
Καθιέρωση διαδικασίας για προτεινόμενη από τα μέλη Καθολική Ψηφοφορία Μελών

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία, όπου όλα είναι δυνατά και ο αγώνας του DiEM25 είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Τώρα είναι η στιγμή να τιμήσουμε την ακούραστη δουλειά των μελών μας, υλοποιώντας όλες αυτές τις σημαντικές ιδέες και προτάσεις. Αναζητώντας, ταυτόχρονα, ευκαιρίες σε όλη την Ευρώπη για να αναδείξουμε την αποστολή του DiEM25 στις γειτονιές μας, τις πόλεις μας, τις χώρες μας.

Η κοινότητα μελών του DiEM25 έκανε αυτό που έπρεπε για να να υπηρετήσουμε τις αξίες του κινήματός μας με νέα ζωντάνια. Συνδιαμορφώσαμε έναν τρόπο συλλογικού πράττειν: τώρα ήρθε η ώρα να πράξουμε!

Αν δεν το έχετε πράξει ήδη, γίνετε μέλος!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα