Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζήτησε από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα. Βοήθησέ μας να αντισταθούμε σε αυτή την απόπειρα εκφοβισμού – και να δημοσιοποιηθούν τα #TheGreekFiles, τα οποία θέλουν πάση θυσία να κρύψουν

Το καλοκαίρι του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά της να εκβιάσει την υποταγή της κυβέρνησής μας. Αυτό το μέτρο ήταν τόσο αυταρχικό και πρωτόγνωρο, που η ΕΚΤ ανέθεσε μυστικά – και με χρήματα των φορολογουμένων – σε ένα δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών να γνωμοδοτήσει αν είχε δικαίωμα να το κάνει.

Δυστυχώς για αυτούς, ένας πληροφοριοδότης εντός του οργανισμού μάς ενημέρωσε.  

Το 2017 ο συνιδρυτής μας Γιάνης Βαρουφάκης υπέβαλε αίτημα εξ ονόματος του DiEM25, στο πλαίσιο της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, να δει το περιεχόμενο αυτής της νομικής γνωμοδότησης, μαζί με τον τότε Ευρωβουλευτή Fabio de Masi. Σε τελική ανάλυση, αν σύμφωνα με τη γνωμοδότηση η ΕΚΤ είχε κλείσει τις ελληνικές τράπεζες νομίμως, γιατί να μην την κοινοποιήσει; Αν πάλι τις είχε κλείσει παρανόμως, τότε γιατί τις έκλεισε; 

Ενώ παραδέχτηκαν την ύπαρξη της νομικής γνωμοδότησης, αρνήθηκαν να την κοινοποιήσουν “για λόγους εμπιστευτικότητας”, οπότε ο Fabio και ο Γιάνης προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ταυτόχρονα, το DiEM25 ξεκίνησε την εκστρατεία “Release #TheGreekFiles!”. Τελικά χάσαμε τη δίκη καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δικαστές της ΕΕ υποστήριξαν το γελοίο επιχείρημα της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ απαίτησε πάνω από €20.000 για τα νομικά της έξοδα από τα μέλη του DiEM25 και τον Fabio, επειδή τολμήσαμε να τους αναγκάσουμε να δημοσιοποιήσουν τη νομική γνωμοδότηση που πλήρωσαν με χρήματα των φορολογουμένων – στην οποία κάθε Ευρωπαίος θα έπρεπε να έχει ελεύθερη πρόσβαση. 

Ναι, η ίδια ΕΚΤ, που με το πάτημα ενός κουμπιού τυπώνει τρισεκατομμύρια ευρώ για να τα δώσει σε ολιγάρχες και να αποκρύψει τη χρεοκοπία κρατών-μελών, θέλει να μας στριμώξει οικονομικά. Όχι επειδή την ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά για να στείλει ένα μήνυμα: “Δες τι παθαίνει όποιος προσπαθεί να αποκαλύψει τι κάνουμε στο παρασκήνιο.” 

Πρέπει να τους στείλουμε ένα δικό μας μήνυμα: “Δες τι παθαίνει όποιος προσπαθεί να αποτρέψει τους Ευρωπαίους να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.”

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Κάνοντας δύο απλά πράγματα. 

Πρώτον, ανανεώνουμε την απαίτησή μας προς την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τα #TheGreekFiles. Υπογράψτε και διαδώστε τώρα το ψήφισμά μας για να ενημερώσετε την ΕΚΤ ότι θέλετε κι εσείς να μάθετε τι είναι αυτό που αγόρασαν με τα χρήματά σας, αλλά θέλουν τόσο πολύ να κρατηθεί μυστικό.

Δεύτερον, σας ζητούμε αν μπορείτε να δείξετε την αλληλεγγύη σας στο DiEM25 και να συνεισφέρετε για να καλυφθούν τα έξοδα του εκφοβισμού της ΕΚΤ. Ελπίζουν ότι θα μας νικήσουν καταστρέφοντας οικονομικά το κίνημά μας. Αν όμως 1.000 παραλήπτες αυτού του μηνύματος συνεισφέρουν έστω και €15, τότε δεν θα καταφέρουμε μόνο να αντισταθούμε στον εκφοβισμό τους, αλλά και να χρηματοδοτήσουμε τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι κανένας Ευρωπαϊκός οργανισμός δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτές τις βρώμικες πρακτικές. 

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα