De chantage van DiEM25 door de ECB moet ons allen zorgen baren

De ECB wil meer dan 20.000 euro van ons aan juridische kosten omdat we informatie durfden te eisen die voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Help ons terug te vechten tegen deze intimidatie – en zorg ervoor dat ze #TheGreekFiles moeten vrijgegeven die ze zo graag verborgen willen houden.

In de zomer van 2015 sloot de Europese Centrale Bank (ECB) de banken van Griekenland als onderdeel van hun pogingen om de regering tot onderwerping te dwingen. Deze maatregel was zo autoritair en ongekend dat de ECB in het geheim een particulier advocatenkantoor in Brussel opdracht gaf – met belastinggeld – uit te zoeken of ze dit wel mochten doen.

Helaas voor hen heeft een klokkenluider van binnen de instelling ons hierop geattendeerd.

In 2017 diende onze medeoprichter Yanis Varoufakis in naam van DiEM25 een officieel verzoek om informatie in om dat juridisch advies in te zien, samen met toenmalig parlementslid Fabio de Masi. Immers, als in dat advies stond dat de ECB het recht had om de Griekse banken te sluiten, waarom kon die informatie dan niet worden gedeeld? En als er in stond dat sluiting niet legaal was, waarom sloten ze de banken dan?

Hoewel ze het bestaan van dat juridisch advies toegaven, weigerden ze het openbaar te maken op grond van “vertrouwelijkheid”, en Fabio en Yanis daagden hen in reactie daarop voor de Europese rechter. Tegelijkertijd lanceerde DiEM25 onze campagne “Release #TheGreekFiles!”.. Uiteindelijk verloren we de rechtszaak, omdat de EU-rechters het belachelijke argument van de ECB steunden.

Nu hebben we net vernomen dat de ECB meer dan €20.000 aan juridische kosten eist van de leden van DiEM25, en van Fabio, omdat wij het hebben aangedurfd hun te dwingen het juridisch advies te laten zien dat zij met belastinggeld hebben gekocht – iets waartoe elke Europeaan gratis toegang zou moeten hebben.

Ja, diezelfde ECB die met één druk op de knop biljoenen euro’s drukt om aan oligarchen te overhandigen en het faillissement van lidstaten te verdoezelen, wil ons financieel uitknijpen. Niet omdat ze dat geld nu zo belangrijk vinden, maar om een boodschap af te geven: “Kijk wat er gebeurt als je probeert bloot te leggen wat wij achter de schermen doen.”

Wij zouden hun zelf een boodschap moeten sturen: “Zie wat er gebeurt als je Europeanen probeert te beletten te doen wat hun recht is.”

Dus, hoe kun je helpen? Door het volgende te doen.

Ten eerste herhalen we onze oproep aan de ECB om #TheGreekFiles vrij te geven. Teken en deel onze petitie nu om de ECB te laten weten dat ook jij graag wilt zien wat zij met jouw geld hebben gekocht, maar zo graag voor je verborgen willen houden.

En ten tweede vragen wij jou solidair te zijn door DiEM25 te helpen de kosten van de intimidatie door de ECB te dekken. Ze hopen te winnen door onze beweging financieel te ruïneren. Maar als 1000 mensen die dit bericht ontvangen een bedrag van slechts €15 doneren, kunnen we niet alleen weerleggen dat we ons geïntimideerd voelen, maar ook nog wat extra geld bij elkaar brengen om er door middel van acties voor te zorgen dat geen enkele Europese instelling deze smerige tactieken nog eens durft te gebruiken.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer