“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange

Samen met een honderdtal mensen die gereageerd hadden op de oproep van het Free Assange Comité in België stonden we voor de Britse ambassade in Brussel.

We voelden ons gesteund omdat een Britse rechtbank kort daarvoor de uitlevering van Julian Assange aan de VS had geweigerd. Maar de aanwezige journalisten en activisten begrepen dat het hier niet om een ‘happy end’ ging.

Ten eerste omdat Julian Assange nog steeds in de gevangenis zit (de dag na de uitspraak ging de VS in beroep tegen het vonnis en vervolgens weigerde de Britse rechtbank Assange vrij te laten).

Ten tweede omdat de Britse rechtbank, hoewel ze de uitlevering weigerde, de “spionage” aanklacht wel accepteerde. Dit is een ernstige bedreiging voor de persvrijheid, aangezien het zo altijd mogelijk zal zijn om journalisten die hun werk doen met dit soort beschuldigingen te vervolgen.

Dit werd ook opgepikt door diegenen die het woord namen, en zij riepen op tot actie ter verdediging van Assange:

“Het is duidelijk dat we vandaag een overwinning hebben behaald, dat is waar. Maar er zijn wel degelijk bedenkingen. De overwinning bestaat uit een vonnis dat de uitlevering van Julian Assange weliswaar tegenhoudt en zijn leven redt, maar hij is niet vrij. (…) Het oordeel is in werkelijkheid een schandaal. Het beslaat alleen de geestelijke gezondheid van Julian Assange. De zaak is niet langer een politiek proces, een flagrante poging om de vrijheden van journalisten en klokkenluiders beperken. De rechter nam dit geheel niet mee in zijn oordeel. De strijd voor het recht op informatie, het recht op persvrijheid, de rechten van klokkenluiders om beschermd te worden, op dat gebied is er helemaal geen overwinning geboekt”.

“Meer dan ooit moeten we waakzaam blijven (…) Een deel van de overwinning is te danken aan de acties die we in dit land konden organiseren om Julian Assange te ondersteunen.”

Tijdens de actie hebben we “Liberté pour Assange” gezongen! (Vrijheid voor Assange). Veel demonstranten kwamen met borden met de tekst ‘Stop Torture, Free Assange’, ‘Hands Off Assange’ en ‘Free Assange, No US Extradition’.

Er waren oude activisten van het Free Assange Comité België, die sinds de arrestatie van Assange in april 2019 elke maandag op straat zijn gekomen. Maar ook vertegenwoordigers van de media en gekozen volksvertegenwoordigers van Ecolo en de PVDA/PTB.

Regelmatig sluiten nieuwe mensen zich bij ons aan, die zich bewust zijn van wat er op het spel staat wat betreft de vrijheid van meningsuiting, en die zich bewust zijn van de noodzaak om een man te verdedigen die door oorlogsmisdadigers dreigt vermoord te worden omdat hun misdaden aan het licht zijn gebracht.

DiEMers wonen elke maandag de protesten van het Free Assange Comité bij

De volgende actie vindt plaats op 11 januari — doe mee!

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Sign up here

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Read more

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Read more

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Read more

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Read more