German elections

Gaan de Duitse verkiezingen iets veranderen?

Adam Newby
11 sept 2017, Achterbanbijdrage
Alle hoop van Europa is gericht op de Duitse verkiezingen van 24 september. Wolfgang Münchau, vraagt zich in de FT af of er na de verkiezingen wel iets gaat veranderen en áls er al verandering komt, zal het waarschijnlijk nóg meer versobering worden (de FDP bijvoorbeeld, een mogelijke coalitiepartner, wil Griekenland uit de Eurozone).
Het punt is dat er geen verandering zal komen in het Duitse regeringsbeleid ten aanzien van Europa (wat de samenstelling van de regering ook moge worden) totdat er een mentaliteitsverandering plaatsvindt. Duitslands continue primaire begrotingsoverschot doet het land er van buitenaf uitzien als een model economie. Maar Duitsland heeft nog nooit in de geschiedenis zo’n laag niveau van investeringen gekend als nu, gecombineerd met een record hoog spaarniveau ondanks de negatieve depositorente van de ECB. Tegelijkertijd worden lonen beteugeld en neemt de onzekere contractarbeid toe.
Wat we nodig hebben is een herstel van evenwicht tussen de Europese economie en de Eurozone, om een eind te maken aan de structurele onbalans van begrotingssaldi hetgeen de ene natie opzet tegen de andere. Het programma van de European New Deal van DiEM25 voorziet juist hierin en werkt bovendien met bestaande Europese instituties en binnen hun regels – de nieuwe Duitse regering zou er dus geen probleem mee moeten hebben om het te accepteren.
 
Adam Newby is coördinator van de DSC in Andalusië.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer