Καταδικάζουμε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και καλούμε τους πολίτες να κινητοποιηθούν υπέρ της ειρήνης!

Καταδικάζουμε έντονα την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και συνεχίζουμε να ζητούμε άμεση κατάπαυση του πυρός, επιστροφή των στρατευμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία και αλληλεγγύη στους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίζονται την κυριαρχία της Ουκρανίας. Αυτός ο βάναυσος πόλεμος ωφελεί μόνο τους πολεμοκάπηλους και όσους είναι υπέρ της στρατιωτικοποιημένης ασφάλειας – δείτε την ξαφνική άνοδο της υποστήριξης για το ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη σημαντική αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και σε περιόδους ειρήνης, έχουμε πόλεμο.

Έναν αδιάκοπο πόλεμο εναντίον του κοινού, εναντίον του 99%. Εναντίον απλών ανθρώπων που γίνονται τροφή για τα κανόνια των ισχυρών. Και δεν πρόκειται μόνο για την ανθρωπότητα, αλλά για την ίδια τη ζωή – ο πλανήτης μας καταντά οικοδομικό υλικό για να χτιστούν οι αυτοκρατορίες που φαντάζονται κάποιοι. Η ανισότητα και η κλιματική κρίση συνεχίζουν να σπέρνουν τον όλεθρο στον πληθυσμό, καθώς το 1%, που μας κήρυξε τον πόλεμο, τον κερδίζει.

Την ίδια στιγμή που αλλού ενσκήπτει πλημμύρα, αλλού χιονιάς κι αλλού πυρκαγιά, ανοίγουν σαμπάνιες για τις νέες παραγγελίες όπλων. Αυτή η βιομηχανία των ΗΠΑ, αξίας δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν αρκείται στα κέρδη της προ φόρων και θανάτων – τα “διαπλεκόμενα με μιντιακούς κολοσσούς διευθυντήριά της” συνεχώς προωθούν μια πολεμοκάπηλη ατζέντα.

Έτσι κατασκευάζονται οι πόλεμοι – “γεννιούνται από την κατάρρευση των κοινωνιών των πολιτών, διαιωνίζονται μέσα από τον φόβο, την απληστία και την παράνοια και διευθύνονται από εγκληματίες, που αναδύονται από τον πάτο της κοινωνίας για να τρομοκρατήσουν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων τους οποίους ισχυρίζονται ότι προστατεύουν”.

Μια μεταρρυθμιστική προσέγγιση δεν είναι πλέον εφικτή. Είναι ανάγκη – όπως ήταν πάντα – ο ίδιος ο λαός να συστρατευθεί γύρω από το αίτημα να πάψει η υποστήριξη για τους πολέμους!

Συνεπώς, απαιτούμε:

 • Τα προοδευτικά κινήματα να συνυπολογίσουν τον ρόλο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στα ζητήματα που τους απασχολούν – και να κινητοποιούν τα μέλη τους ενεργά εναντίον του μιλιταρισμού.
 • Η κοινωνία των πολιτών να αναλάβει προληπτική δράση υπέρ της ειρήνης, μεταξύ άλλων με:
  • Εκστρατείες για το κλείσιμο ξένων στρατιωτικών βάσεων  και την απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων από όλες τις χώρες – ας επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα!
  • Πρωτοβουλίες υπέρ της αποεπένδυσης δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων από τη βιομηχανία όπλων – όχι στα κέρδη που στάζουν αίμα!
  • Στόχευση εταιρειών παραγωγής όπλων, εφοδιαστικών παρόχων, ναυτιλιακών εταιρειών και ούτω καθεξής – ¡No pasarán!
  • Δημόσια αποκάλυψη όλων των δραστηριοτήτων της πολεμικής βιομηχανίας, των σχετικών λόμπι και των υποστηρικτών τους – ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!
  • Έκκληση να σταματήσει η συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες ανά την υφήλιο – αυτοί οι υπερεθνικοί οργανισμοί δεν υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο και ωφελούν μόνο τους πολεμοκάπηλους. Καμία ασφάλεια μέσω του NATO/CSTO/CSDP!
  • Επιμονή στην εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής!
  • Επικέντρωση σε ειρηνικές εναλλακτικές στις συγκρούσεις, στη μη βίαιη διαχείρισή τους και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ειρήνης. Κοινή ασφάλεια χωρίς αιματοχυσία!
  • Ισχυροποίηση της έκκλησης για τερματισμό της ρητορικής μίσους κάθε είδους, καθώς και κάθε μορφής συλλογικής τιμωρίας – συμπεριλαμβανομένων των ευρέων κυρώσεων – που πλήττουν τους πολίτες.
 • Οι εκλεγμένοι μας αντιπρόσωποι πρέπει να επιδείξουν συνειδητή αφοσίωση στην ανθρωπότητα και μεταξύ άλλων μέτρων:
  • Να θέσουν τη μη βία στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής και να εισηγηθούν νομοθεσία για την ανάκληση των στρατιωτικών δαπανών – με παράλληλη διοχέτευση των δημόσιων πόρων σε πραγματικά αναγκαίους τομείς, π.χ. δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, δωρεάν και καθολική υγειονομική περίθαλψη, τοπική παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Να πιέσουν για την υπογραφή και επικύρωση όλων των πράξεων του διεθνούς δικαίου που προωθούν τα οικουμενικά δικαιώματα, την περαιτέρω αποστρατιωτικοποίηση και την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Να τερματίσουν την πολιτική των ευρέων κυρώσεων που – όπως έχει δείξει η ιστορία – εξοντώνει τους πολίτες και παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Δεν πρέπει να τιμωρείται ο λαός για τις πράξεις των λεγόμενων ηγετών του!

Υπογράψτε αυτή την έκκληση

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα