Drone

Mensen verdelen met drones. Kunnen we dan niet net zo goed teruggaan naar soldaten en hekken van prikkeldraad?

Surveillance drones en meer van dergelijke sciencefictionachtige veiligheidsmaatregelen riskeren Noord-Ierland terug te voeren naar de donkerste periode in haar bestaan.

Tony Robinson
14 sept 2017, Achterbanbijdrage
 
Volgens de BBC stelt het invloedrijke Legatum Institute voor om drones (onbemande luchtvoertuigen) en luchtschepen in te zetten bij het surveilleren van de na Brexit opnieuw ontstane 500km lange grens. Voor de bewaking, in het geval de Douane-Unie tot een eind komt. Dit is een maatregel die thans genoemd wordt in de door Theresa May voorgestelde Brexit deal.
Een dergelijke beslissing riskeert spanningen in de regio aan te wakkeren en gaat volledig voorbij aan de afgelopen honderd jaar geschiedenis van Ierland en het Verenigd Koninkrijk, waarin meer dan 3600 mensen gedood werden en nog eens duizenden gewond alleen al op het eind van de 20ste eeuw. Daarbij waren mensenrechtenschendingen van alle dag. Tientallen Ierse burgers in het Verenigd Koninkrijk werden ten onrechte gevangen gezet voor overtredingen die ze niet begaan hadden, omdat politie rechtszaken tegen hen had verzonnen. Mensen verdacht van terrorisme werden regelmatig zonder proces vastgehouden in interneringskampen.
Dit alles heeft jaren van onderhandelen gekost om tot een oplossing te komen. De onderhandelingen leidden uiteindelijk tot de Good Friday Agreement tussen de Ierse en de Britse regering. De nationalistische en de loyalistische partijen van Noord-Ierland deden hier ook aan mee, maar Noord-Ierland heeft tot op de dag van vandaag grote moeite deze fracties bij elkaar te houden en het resulterende zelfbestuur in goede banen te leiden. De vrede die sindsdien standgehouden heeft, is grotendeels te danken aan de economisch welvaart waarvan alle gemeenschappen van Noord-Ierland konden profiteren. Heel belangrijk hiervoor was het feit dat beide landen deel uitmaken van de Europese Unie.
Brexit is een ramp voor de Europese Unie. Zoals geschreven in het DiEM manifesto, “was de Europese Unie was een uitzonderlijke prestatie die Europese volken met verschillende talen en culturen vreedzaam samenbracht en bewees dat het mogelijk was een gedeeld mensenrechtenkader te creëren, dwars door een continent dat nog niet zo lang geleden het thuis was van moorddadig chauvinisme, racisme en barbarij.”
Surveillance drones en meer van dergelijke sciencefictionachtige veiligheidsmaatregelen riskeren Noord-Ierland terug te voeren naar de donkerste periode in haar bestaan. Wat voor een gekte Brexit ook mag ontketenen, terug naar de Troubles moet ten alle tijden voorkomen worden.
 
Tony Robinson, DSC Budapest 01, en lid van Abolition 2000 Coordination Committee
Vertaling: Niki Best
 
Meer weten of lid worden van DiEM25 Nederland? Klik hier!

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer