Drone

Mensen verdelen met drones. Kunnen we dan niet net zo goed teruggaan naar soldaten en hekken van prikkeldraad?

Surveillance drones en meer van dergelijke sciencefictionachtige veiligheidsmaatregelen riskeren Noord-Ierland terug te voeren naar de donkerste periode in haar bestaan.

Tony Robinson
14 sept 2017, Achterbanbijdrage
 
Volgens de BBC stelt het invloedrijke Legatum Institute voor om drones (onbemande luchtvoertuigen) en luchtschepen in te zetten bij het surveilleren van de na Brexit opnieuw ontstane 500km lange grens. Voor de bewaking, in het geval de Douane-Unie tot een eind komt. Dit is een maatregel die thans genoemd wordt in de door Theresa May voorgestelde Brexit deal.
Een dergelijke beslissing riskeert spanningen in de regio aan te wakkeren en gaat volledig voorbij aan de afgelopen honderd jaar geschiedenis van Ierland en het Verenigd Koninkrijk, waarin meer dan 3600 mensen gedood werden en nog eens duizenden gewond alleen al op het eind van de 20ste eeuw. Daarbij waren mensenrechtenschendingen van alle dag. Tientallen Ierse burgers in het Verenigd Koninkrijk werden ten onrechte gevangen gezet voor overtredingen die ze niet begaan hadden, omdat politie rechtszaken tegen hen had verzonnen. Mensen verdacht van terrorisme werden regelmatig zonder proces vastgehouden in interneringskampen.
Dit alles heeft jaren van onderhandelen gekost om tot een oplossing te komen. De onderhandelingen leidden uiteindelijk tot de Good Friday Agreement tussen de Ierse en de Britse regering. De nationalistische en de loyalistische partijen van Noord-Ierland deden hier ook aan mee, maar Noord-Ierland heeft tot op de dag van vandaag grote moeite deze fracties bij elkaar te houden en het resulterende zelfbestuur in goede banen te leiden. De vrede die sindsdien standgehouden heeft, is grotendeels te danken aan de economisch welvaart waarvan alle gemeenschappen van Noord-Ierland konden profiteren. Heel belangrijk hiervoor was het feit dat beide landen deel uitmaken van de Europese Unie.
Brexit is een ramp voor de Europese Unie. Zoals geschreven in het DiEM manifesto, “was de Europese Unie was een uitzonderlijke prestatie die Europese volken met verschillende talen en culturen vreedzaam samenbracht en bewees dat het mogelijk was een gedeeld mensenrechtenkader te creëren, dwars door een continent dat nog niet zo lang geleden het thuis was van moorddadig chauvinisme, racisme en barbarij.”
Surveillance drones en meer van dergelijke sciencefictionachtige veiligheidsmaatregelen riskeren Noord-Ierland terug te voeren naar de donkerste periode in haar bestaan. Wat voor een gekte Brexit ook mag ontketenen, terug naar de Troubles moet ten alle tijden voorkomen worden.
 
Tony Robinson, DSC Budapest 01, en lid van Abolition 2000 Coordination Committee
Vertaling: Niki Best
 
Meer weten of lid worden van DiEM25 Nederland? Klik hier!

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer