Martin Schulz

Opeens lijkt de “Verenigde Staten van Europa” niet meer zo utopisch

Martin Schulz’ voorstellen voor een Verenigde Staten van Europa in 2025, zijn helemaal in lijn met de voorstellen van DiEM25. Is hij misschien van plan ook lid te worden van DiEM?

Aris Telonis
18 dec, 2017, ledenbijdrage
De politieke manoeuvres van Martin Schulz van de afgelopen maanden werpen hun vruchten af. Na een aanvankelijk mager optreden krijgt hij nu steeds meer bijval van progressieven in heel Europa. In zijn speech schetste hij zijn visie voor een verenigd Europa. Zijn tijdsspanne komt interessant genoeg heel bekend voor: 2025.
We weten niet zeker of Schulz onze voorstellen voor de European New Deal heeft gelezen of onze oproepen tot actie heeft gehoord. Maar het is een aangename verassing voor ons om te vernemen dat de op één na grootste politieke partij in Duitsland op één lijn staat met onze visie. Echter, zoals Yanis Varoufakis recent al benadrukte, “is Schulz’ plotselinge uitbarsting van Europeanisme bedoeld als een tactische zet om de SPD de volgende, onvruchtbare coalitie in te leiden met Angela Merkel – wiens eerste zet zal zijn onmiddellijk een eind te maken aan al het streven naar Europees federalisme.”
Laten we daarom nauwkeurig zijn: niet iedere oude vorm van een Verenigde Staten van Europa zal gaan werken. Wat we nodig hebben zijn stevige en progressieve fundamenten: gericht op mensen en niet gericht op het establishment. Naast onze eigen campagne voor transparantie, moeten de stemmen voor de broodnodige hervormingen in het Europees Parlement en voor een eveneens essentiële reorganisatie van de Eurogroup, gehoord worden. Het meest cruciale onderdeel van onze beweging is haar naam: Democratie. Wij geloven dat onze beleidsvoorstellen dit eindelijk kunnen garanderen en we zouden ze graag uitgevoerd zien. Word lid, overleg met ons en laten we samen tot actie overgaan!
Aris is lid en vrijwilliger van de DiEM25 beweging.
Vertaling: Niki Best.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Griekenland en EU hebben meer dan 27.000 mensen laten sterven in Egeïsche Zee

Onderzoek toont een onthutsend aantal gevallen aan waarin de Griekse kustwacht en FRONTEX gestrande migranten hebben opgedragen zelf hun weg ...

Lees meer

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer