Πορεία του MέΡΑ25 για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα: «Πάνω απ’ όλα τηρούμε το Σύνταγμα»

Σήμερα, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησαν πορεία για τους γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους και μαθητές που έχουν εγκαταλειφθεί από μια «κυβέρνηση που δεν τους υποστηρίζει».

Πορεία για την απόδοση φόρου τιμής στη φοιτητική εξέγερση του 1973 πραγματοποίησαν 7 βουλευτές του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα, φορώντας μάσκες και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο, παρεμποδίστηκαν προτού φτάσουν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Αυτή η παρεμπόδιση μιας ειρηνικής πορείας αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε επίσης μαζική πορεία με μάσκες και τήρηση των αποστάσεων, αλλά διαλύθηκε από την αστυνομία, με πολλές συλλήψεις και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ελληνική αστυνομία υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να «τηρούν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», όμως είναι επίσης σημαντικό να μπορούμε να αναλαμβάνουμε δράση για τη διατήρηση της υγείας της δημοκρατίας μας.

Στην πραγματικότητα, η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η εξής: «Καλούμε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα που εφαρμόζονται για την ασφάλειά τους, αλλά καλούμε και την κυβέρνηση να μην πολώνει την κατάσταση θέτοντας την αστυνομία εναντίον των βουλευτών. Πρέπει να συνδυάσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας με την προστασία του Συντάγματος”.

Ενώ οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 σέβονταν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα μέλη της αστυνομίας στοιβάζονταν από πίσω τους με μάσκες ως μοναδικό μέτρο προστασίας. Πρόκειται για απόλυτη υποκρισία εκ μέρους της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την κυνική θυσία νέων γυναικών και ανδρών αστυνομικών στο βωμό του αυταρχισμού. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο για να εκφοβιστούν βουλευτές και πολίτες που διαδηλώνουν, παρά για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να θεραπευτεί το πάσχον δημόσιο σύστημα υγείας.

Μετά από ώρες καθιστικής διαμαρτυρίας μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ορισμένοι από τους βουλευτές μας παραμένουν εκεί, ενώ άλλοι έχουν φύγει, κατευθυνόμενοι προς το Αρχηγείο της Αστυνομίας για να βοηθήσουν άλλους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθεί η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στον Τύπο:

“Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους γιατρούς και νοσηλευτές που αυτή τη στιγμή φιμώνονται από μια κυβέρνηση που δεν τους υποστηρίζει. Τους δασκάλους και μαθητές που έχουν εγκαταλειφθεί στα σχολεία από μια κυβέρνηση που απέτυχε να λάβει μέτρα κατά της πανδημίας. Όσους είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους σήμερα, και που με το πέρας της πανδημίας, που ελπίζουμε να έρθει σύντομα, μπορούν μόνο να προσβλέπουν στον πλειστηριασμό του σπιτιού ή του μαγαζιού τους. Τους εργαζόμενους και ανέργους, που αυτή τη στιγμή υποφέρουν, σε μια εποχή που η ολιγαρχία ετοιμάζει φαγοπότι. Είμαστε εδώ αντί για τη νεολαία του ΜέΡΑ25 και τα μέλη μας. Τους ευχαριστούμε που εισάκουσαν το κάλεσμα της Πολιτικής Γραμματείας μας να μην παρευρεθούν στη σημερινή πορεία προκειμένου να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανονισμούς. Όπως βλέπετε, είμαστε μόνο 7 βουλευτές, που διατηρούμε ασφαλείς αποστάσεις. Η πορεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει αναδειχτεί ως η κορυφαία στιγμή στην ιστορία μας, όπου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα καθεστώς που υπονομεύει την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τελικά, την Αξιοπρέπεια».

 

Ανά την Ευρώπη, έχουμε δει να καταπατάται το δικαίωμα των πολιτών στην ειρηνική διαμαρτυρία με αφορμή την πανδημία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε τη σημασία του να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την εκμετάλλευση των μέτρων κατά της COVID-19 με σκοπό τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών σε όλη την Ευρώπη: «Σήμερα αυτή η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της πανδημίας, εμπόδισε τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 να πραγματοποιήσουν πορεία στην Αθήνα. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και δεν έγινε κατά τύχη. Δημοκράτες σε όλη την Ευρώπη, τον νου σας! Σύντομα μπορεί να συμβεί και σε σας».

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα