MeRA25 protestmars voor democratie in Griekenland: “Boven alles respecteren we de grondwet.”

Op 17 november hebben parlementsleden van MeRA25 een protestmars gelopen voor de artsen, verpleegkundige, leraren en studenten die in de steek gelaten worden door een “overheid die hen niet ondersteund.”

Ter ere van het studentenprotest in 1973, liepen 7 MeRa25 parlementariërs door Athene, met mondmaskers en inachtneming van de onderlinge afstand. Ze werden echter tegengehouden voordat ze de Amerikaanse ambassade konden bereiken. Deze belemmering van een vreedzame protestmars is een grondwettelijk misdrijf.

De Communistische partij heeft ook een protestmars gehouden, waarbij massaal mondmaskers gedragen werden en de onderlinge afstand gerespecteerd. Ze werden door de politie uit elkaar gedreven met veel traangas en arrestaties in het centrum van Athene.

 

 

De Griekse politie verklaarde dat iedereen “de maatregelen in acht moet nemen om de publieke gezondheid te beschermen”, maar het is ook belangrijk om acties te kunnen ondernemen om de democratie te beschermen en gezond te houden.

Yanis’ reactie hierop was: ”We roepen alle burgers op om de geldende maatregelen op te volgen voor hun eigen veiligheid, maar we roepen de overheid ook op om niet polariserend om te gaan met deze situatie, door de politie in te zetten tegen parlementariërs. We moeten het beschermen van de publieke gezondheid en het beschermen van de grondwet combineren.”

Terwijl de MeRA25 parlementariërs de onderlinge afstand handhaafden, stonden politieagenten schouder aan schouder achter hen, met alleen een mondmasker op. Dit is pure hypocrisie van de rechtse Mitsotakis regering en een cynische opoffering van de jonge mannen en vrouwen bij de politie op het altaar van het autoritarisme.

In deze situatie lijkt het dat het onderling afstand houden gebruikt wordt als politiek wapen om demonstrerende parlementariërs en burgers te pesten in plaats van de publieke gezondheid en de in nood zijnde openbare gezondheidszorg te beschermen.

 

 

Na uren op honderden meters van de Amerikaanse ambassade gezeten te hebben, zijn sommige parlementariërs nog steeds aanwezig, andere hebben de plek verlaten en zijn naar het politiekantoor gegaan om de gearresteerde demonstranten bij te staan.

 

Yanis Varoufakis’ verklaring naar de pers was als volgt:

We zijn hier om de artsen en verpleegkundige te ondersteunen die momenteel het zwijgen wordt opgelegd door een overheid die hen niet ondersteund. Voor de leraren en studenten die verwaarloosd zijn door een overheid die heeft gefaald om maatregelen te nemen tegen de pandemie. Voor iedereen die opgesloten zit in hun eigen huis met als enige perspectief na de afloop van de pandemie, waarvan we hopen dat die snel komt, een openbare verkoop van hun huis of winkel.

Voor de arbeiders en de werklozen die momenteel lijden, in een tijd waarin de oligarchen een feestje voorbereiden.

Wij zijn hier in plaats van de jongeren en leden van MeRA25. We bedanken hen dat ze geluisterd hebben naar de oproep van ons politiek secretariaat om zich niet bij ons te voegen, met het oog op de huidige gezondheidsmaatregelen.

Zoals u kunt zien zijn we hier met slechts 7 afgevaardigden, op veilige afstand van elkaar.

De protestmars ter ere van de Polytechnic Uprising is van oudsher het belangrijkste moment waarop Griekse vrouwen en mannen kunnen protesteren tegen een establishment dat onderwijs, gezondheid, democratie, vrijheid en uiteindelijk onze waardigheid, ondermijnt.

 

 

Door heel Europa zien we dat de pandemie inbreuk maakt op het recht van burgers om vreedzaam te protesteren.

Yanis Varoufakis benadrukt het belang om waakzaam te blijven, om ervoor te zorgen dat de COVID-19 maatregelen niet misbruikt worden om de burgerrechten in Europa in te perken: ”Vandaag heeft deze overheid, zich verschuilend achter de pandemie, voorkomen dat onze MeRA25 parlementariërs een protestmars konden lopen in Athene. Dit is een duidelijke schending van de Griekse grondwet en het is geen op zichzelf staand incident. Democraten in Europa pas op: het gaat ook bij jullie gebeuren.”

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Read more

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Read more

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Read more

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Read more