MeRA25 protestmars voor democratie in Griekenland: “Boven alles respecteren we de grondwet.”

Op 17 november hebben parlementsleden van MeRA25 een protestmars gelopen voor de artsen, verpleegkundige, leraren en studenten die in de steek gelaten worden door een “overheid die hen niet ondersteund.”

Ter ere van het studentenprotest in 1973, liepen 7 MeRa25 parlementariërs door Athene, met mondmaskers en inachtneming van de onderlinge afstand. Ze werden echter tegengehouden voordat ze de Amerikaanse ambassade konden bereiken. Deze belemmering van een vreedzame protestmars is een grondwettelijk misdrijf.

De Communistische partij heeft ook een protestmars gehouden, waarbij massaal mondmaskers gedragen werden en de onderlinge afstand gerespecteerd. Ze werden door de politie uit elkaar gedreven met veel traangas en arrestaties in het centrum van Athene.

 

 

De Griekse politie verklaarde dat iedereen “de maatregelen in acht moet nemen om de publieke gezondheid te beschermen”, maar het is ook belangrijk om acties te kunnen ondernemen om de democratie te beschermen en gezond te houden.

Yanis’ reactie hierop was: ”We roepen alle burgers op om de geldende maatregelen op te volgen voor hun eigen veiligheid, maar we roepen de overheid ook op om niet polariserend om te gaan met deze situatie, door de politie in te zetten tegen parlementariërs. We moeten het beschermen van de publieke gezondheid en het beschermen van de grondwet combineren.”

Terwijl de MeRA25 parlementariërs de onderlinge afstand handhaafden, stonden politieagenten schouder aan schouder achter hen, met alleen een mondmasker op. Dit is pure hypocrisie van de rechtse Mitsotakis regering en een cynische opoffering van de jonge mannen en vrouwen bij de politie op het altaar van het autoritarisme.

In deze situatie lijkt het dat het onderling afstand houden gebruikt wordt als politiek wapen om demonstrerende parlementariërs en burgers te pesten in plaats van de publieke gezondheid en de in nood zijnde openbare gezondheidszorg te beschermen.

 

 

Na uren op honderden meters van de Amerikaanse ambassade gezeten te hebben, zijn sommige parlementariërs nog steeds aanwezig, andere hebben de plek verlaten en zijn naar het politiekantoor gegaan om de gearresteerde demonstranten bij te staan.

 

Yanis Varoufakis’ verklaring naar de pers was als volgt:

We zijn hier om de artsen en verpleegkundige te ondersteunen die momenteel het zwijgen wordt opgelegd door een overheid die hen niet ondersteund. Voor de leraren en studenten die verwaarloosd zijn door een overheid die heeft gefaald om maatregelen te nemen tegen de pandemie. Voor iedereen die opgesloten zit in hun eigen huis met als enige perspectief na de afloop van de pandemie, waarvan we hopen dat die snel komt, een openbare verkoop van hun huis of winkel.

Voor de arbeiders en de werklozen die momenteel lijden, in een tijd waarin de oligarchen een feestje voorbereiden.

Wij zijn hier in plaats van de jongeren en leden van MeRA25. We bedanken hen dat ze geluisterd hebben naar de oproep van ons politiek secretariaat om zich niet bij ons te voegen, met het oog op de huidige gezondheidsmaatregelen.

Zoals u kunt zien zijn we hier met slechts 7 afgevaardigden, op veilige afstand van elkaar.

De protestmars ter ere van de Polytechnic Uprising is van oudsher het belangrijkste moment waarop Griekse vrouwen en mannen kunnen protesteren tegen een establishment dat onderwijs, gezondheid, democratie, vrijheid en uiteindelijk onze waardigheid, ondermijnt.

 

 

Door heel Europa zien we dat de pandemie inbreuk maakt op het recht van burgers om vreedzaam te protesteren.

Yanis Varoufakis benadrukt het belang om waakzaam te blijven, om ervoor te zorgen dat de COVID-19 maatregelen niet misbruikt worden om de burgerrechten in Europa in te perken: ”Vandaag heeft deze overheid, zich verschuilend achter de pandemie, voorkomen dat onze MeRA25 parlementariërs een protestmars konden lopen in Athene. Dit is een duidelijke schending van de Griekse grondwet en het is geen op zichzelf staand incident. Democraten in Europa pas op: het gaat ook bij jullie gebeuren.”

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer