Rest In Power, George Floyd

Het Belgisch Nationaal Collectief van DiEM25 is solidair met de demonstranten van Minneapolis.

Een paar dagen geleden reed er een trein met de woorden ‘I can’t breathe’ (ik krijg geen lucht) door België. Nu de brute moord op George Floyd wereldwijd in het nieuws is gekomen, eisen mensen dat er een einde komt aan politiegeweld en rassendiscriminatie. George Floyd is het zoveelste slachtoffer van politiegeweld jegens zwarte en bruine mensen en past in het volgende rijtje namen: Michael Brown, Eric Garner, Trayvon Martin, Tamir Rice en vele anderen.

Deze crisis komt nog een bij de reeds bestaande werkgelegenheids- en volksgezondheidscrisis in de VS, die gezamenlijk de schaamteloze onverschilligheid voor het menselijk leven door de overheid heeft laten zien.

De manoeuvre die door politieagent Derek Chauvin werd toegepast, wordt door de meeste wetshandhavingsinstanties niet aanbevolen en zelfs grotendeels verboden. Desalniettemin werd het de agenten in Minneapolis aangeleerd als een passende vorm om iemand ‘in bedwang te houden’. De video laat echter duidelijk zien dat deze brute vorm van ‘bedwang’ door de agenten werd uitgevoerd met een gevaarlijke nonchalance voor menselijk lijden. Gedurende die 9 minuten zien we George Floyd smeken om te kunnen ademen. Zoals Black Lives Matter en anderen stellen: het gaat hier om een ernstig misdrijf.

Veel van de media-aandacht is gericht op de rellen en plunderingen die plaatsvonden in Minneapolis en in staten in het hele land. Er zijn echter ook veel vreedzame protesten gehouden in het hele land, zoals in Harlem, waar honderden zittende demonstranten “No Justice, No Peace” scandeerden. Ook was te zien dat actieleiders bedrijven beschermden tegen plundering door middel van menselijke ketens en dat ze activisten opriepen vreedzaam te protesteren.  In een emotionele toespraak riep Killer Mike op tot politieke actie in plaats van verwoesting, ondanks de woede die leeft in gemeenschappen binnen en buiten de VS:

Het is je plicht om, ondanks woede jegens een vijand, je eigen huis niet af te branden. (…) Nu is het tijd om samen te komen, plannen te maken, strategieën uit te werken, zich te organiseren en mensen te mobiliseren.”

Het handelen van de politie kan op zichzelf ook beschouwd worden als rel-gedrag, zoals sommigen bevestigen. In filmpjes door omstanders gemaakt is te zien hoe politiemensen vreedzame demonstranten in het gezicht schoppen, op de grond gooien en zelfs kinderen met traangas besproeien. Activisten en verslaggevers worden neergeschoten met rubberkogels, sommigen verliezen daarbij een oog. Politievoertuigen worden zelfs ingezet om mensenmassa’s aan te vallen en uit elkaar te drijven.

Met name medewerkers van persbureaus zijn doelwit geworden van wat lijkt op een gezamenlijke actie van de politie om burgers te intimideren en aan te vallen zonder dat dit wordt gedocumenteerd. Verslaggevers en productiemedewerkers van de LA Times, Wall Street Journal, CNN en MSNBC werden op de grond gegooid en van dichtbij bewerkt met traangas en “niet-geïdentificeerde explosieven”.

Het is niet duidelijk of de politiekorpsen binnen hun eigen structuren overmatig clementie krijgen of dat er door de chaos kliekjes van gewelddadige politieagenten worden gevormd. Waarschijnlijk is het voortvloeiende geweld een gevaarlijke mix van beide. Het moet gezegd worden dat in andere staten verschillende sheriffs en agenten zijn gezien die knielden voor George Floyd en samen met demonstranten marcheerden – wat wijst op een reeds bestaande kloof binnen de wetshandhavingsinstanties. Ondertussen zijn gewelddadige politiemilities, aangemoedigd door president Trump, begonnen met het terroriseren van wijken door ongewapende burgers vlak voor de eigen voordeur te beschieten met verfkogels als ze niet naar binnen gaan.

Ook zijn er drones – meestal gebruikt tijdens oorlogsvoering of om de grens te bewaken – gezien die boven Minneapolis vlogen. In staten als Orlando wordt de politie beschouwd als een ‘onruststoker van buitenaf’, omdat ze andere gemeenschappen met geweld opzadelen in plaats van die van henzelf. Hoewel Joe Biden een verklaring heeft afgelegd over het gebeuren, heeft hij de acties van de politie tegenover burgers niet veroordeeld. Door dit na te laten, laat hij vele zwarte gemeenschappen in de steek.

Progressieve activisten in de Verenigde Staten en over de hele wereld steunen de bevolking van Minneapolis door eigen acties te lanceren en op te roepen tot gerechtigheid.

Duizenden marcheerden door de politie heen op de Manhattan-brug in New York, en president Trump trok zich terug in een bunker toen de demonstraties rond het Witte Huis in Washington aanzwelden. Protesten vulden de straten van Londen en Toronto en Iraniërs hielden een wake voor George Floyd – om er maar een paar te noemen. Acties tegen de politie in de Verenigde Staten begonnen hetzij door het blokkeren van hun walkie talkies met Joegoslavische muziek, hetzij door DDoS-aanvallen op politiewebsites door Anonymous.

De eisen van activisten die deelnemen aan de huidige George Floyd-protesten worden steeds duidelijker, maar activisten hebben al opgeroepen om financiering van de politie te verlagen. Niet alleen hebben bodycams en andere initiatieven gefaald om de zwarte en bruine gemeenschappen te beschermen, maar demonstranten merken ook het grote verschil in de wijze waarop hun politie en ziekenhuizen worden gefinancierd. Terwijl politieofficieren paramilitaire bewapening dragen, vragen betogers zich af hoe het kan dat ‘sommige dokters in onze ziekenhuizen nog steeds vuilniszakken dragen ter bescherming van de persoonlijke hygiëne’.

Als Diem25 zien wij wreedheid van de politie als een symptoom van een samenleving waar inkomens op armoedeniveau, onbetaalde verloven, massale werkloosheid en rassendiscriminatie het structurele geweld zichtbaar maken. Rellen en plunderingen zijn te verwachten als antwoord op een maatschappij waarin alles draait om winst en niet meer om het welbevinden van burgers. Gedurende de pandemie hebben regeringen banken en grote bedrijven gered in plaats van werknemers en hun gemeenschappen. Alex S. Vitale merkt terecht op in ‘The End of Policing’ dat “geen enkele bankier is vastgezet voor de financiële crisis in 2008, ondanks de wijdverbreide fraude en de plundering van de Amerikaanse economie, wat resulteerde in massale werkloosheid, dakloosheid en economische ontwrichting”.

Wij zijn altijd en overal tegen etnisch profileren en discriminatie.

Het Belgische Nationale Collectief van Diem25 veroordeelt de racistische ideologie die zichtbaarder en meer aanwezig is geworden tijdens de regering Trump, en keert zich tegen het politiegeweld dat deelnemers aan de protesten en journalisten in de Verenigde Staten treft.

Verhalen over etnisch profileren en provocatie door de politie zijn ook niet zeldzaam in België. De politiecontroles op Marokkaanse jongeren hebben recent geresulteerd in doden zoals die van Adil en Mehdi Bouda. Wij veroordelen daarom ook het voortdurende politiegeweld tegen zwarte en bruine mensen in België. De Belgische regering dient racisme in eigen land tegen te gaan en aan te pakken.

Ter ondersteuning van onze activisten eb als medestander, overweeg om een donatie te doen via de volgende websites:

BLACK LIVES MATTER: Een organisatie die strijdt voor de BLM beweging.

BLACK VISIONS MN: Een organisatie geleid door Zwarten, Seksueel anders georiënteerden en Transgenders.

NAACP Legal Defense Fund: vecht voor gelijke behandeling in iedere situatie.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

MERA25 veroordeelt de autoritaire wending van Duitsland: Duitse regering betrapt op liegen over verbod op Yanis Varoufakis 

In de nasleep van het geannuleerde Palestina Congres afgelopen weekend, heeft het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken haar autoriteit op ...

Lees meer

Toespraak van Yanis Varoufakis voor het Palestina-congres die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer