Mario Draghi

Valt het gebrek aan transparantie van de ECB te tolereren?

De ECB mist de transparantie die nodig is voor een Europese democratie. En dit gaat ten koste van de Europeanen.

Aris Telonis
29 januari 2018, Artikelen, Ledenbijdrage
 
Een van de meest fundamentele kenmerken van echte democratie is transparantie. Momenteel ontbreekt het de EU aan transparantie en aan een democratisch proces. Ambtenaren volgen elkaar op zonder onze zeggenschap, onder-de-tafel deals worden alleen openbaar als ze gelekt zijn en de inspanningen van lobbyisten staan vaak boven de wil van burgers – dit zijn slechts enkele voorbeelden van een slecht functionerende, zo niet totaal afwezige, Europese Democratie.
De Europese Centrale Bank (ECB) moet ook op onze lijst worden vermeld. De rol van de ECB was cruciaal in 2015 toen de Griekse banken werden gesloten: in die periode was er een juridisch advies beschikbaar over deze acties van de ECB. Onze ‘Greek Files Campaign’ is gericht op het vrijgeven van dit document, dat momenteel nog steeds geheim wordt gehouden tegen de logica van transparantie in. Yanis heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen de ECB. Maar dit is niet het enige voorbeeld van gebrek aan transparantie bij de ECB.
De President van de ECB, Mario Draghi, kreeg onlangs de opdracht van een geheime groep bankiers om zijn functie neer te leggen. De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, heeft gewag gemaakt van het gebrek aan transparantie en van de mogelijk aangetaste onafhankelijkheid van de ECB. Wij geloven dat dit een stap in de goede richting is voor de vorming van een transparante, democratische instelling en unie.
Bij DiEM25 hechten we veel geloof aan transparantie en het is onze belangrijkste campagne. Doe mee en help DiEM25 hierin nog een stap verder te gaan!
Aris is lid van en vrijwilliger voor de beweging DiEM25.
 
Vertaling: Theodora Kotsi-Felici

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Griekenland en EU hebben meer dan 27.000 mensen laten sterven in Egeïsche Zee

Onderzoek toont een onthutsend aantal gevallen aan waarin de Griekse kustwacht en FRONTEX gestrande migranten hebben opgedragen zelf hun weg ...

Lees meer

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer