What now, Europe?

Wat nu, Europa?

Het is tijd voor de Duitse kiezers om in te zien dat een stem op de CDU een stem is voor beloningen op de korte termijn en voor een rampzalig uiteenvallen van de EU op de lange termijn.

José Luis Malaquias
23 sept 2017, Achterbanbijdrage
Vaak wordt progressieven verweten dat zodra de dingen beter worden linkse regeringen weer terugvallen in hun “losbandigheid” – alsof de financiële meltdown van 2007 veroorzaakt was door een economische politiek van herverdeling.
Vandaag kan hetzelfde verwijt teruggekaatst worden naar het rechtse Europese establishment: gisteren nog waren ze in paniek ze over Brexit of over de op handen zijnde verkiezing van Le Pen – resultaat van de pogingen van de Europese Raad om Europa op te bouwen achter de ruggen van de bevolking om, zonder significante democratische controle. Vandaag zijn ze weer vervallen in hun “losbandigheid” en drukken weer ‘eurocratische’ hervormingen door de strot van de bevolking zonder eerlijke democratische vertegenwoordiging.
Nergens is een dergelijke zorgeloze houding beter te voelen dan in de Duitse CDU, die klaar lijkt te staan om de verkiezingen van morgen te winnen. Het geheim van het succes van de CDU is een disfunctioneel Europees kader: een die Duitsland zowel economisch als politiek buitenproportioneel bevoordeelt, zwakke landen afstraft voor hun pogingen om een economische politiek te voeren die anticyclisch is en die niets onderneemt om Duitslands handelsoverschot aan te pakken. Deze verdraaiing heeft het Duitsland mogelijk gemaakt onbekommerd dwars te zitten, hetgeen een verloren decennium betekent voor de rest van Europa. De Duitse kiezers zullen de CDU belonen voor het handhaven van de status quo, zich onbewust van de schade die deze toebrengt aan het Europese project.
Geen land heeft zoveel te verliezen bij een mislukte EU als Duitsland. Het is tijd voor de Duitse kiezers om zich te realiseren dat een stem op de CDU een stem is voor bedrieglijke beloningen op de korte termijn en voor een rampzalig uiteenvallen van de EU op de lange termijn.
José Luis Malaquias is lid van DiEM25 en natuurkundig ingenieur gevestigd in Portugal.
Vertaling: Niki Best.
Meer weten over DiEM25 in Nederland? Bezoek onze site, klik hier.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer