What now, Europe?

Wat nu, Europa?

Het is tijd voor de Duitse kiezers om in te zien dat een stem op de CDU een stem is voor beloningen op de korte termijn en voor een rampzalig uiteenvallen van de EU op de lange termijn.

José Luis Malaquias
23 sept 2017, Achterbanbijdrage
Vaak wordt progressieven verweten dat zodra de dingen beter worden linkse regeringen weer terugvallen in hun “losbandigheid” – alsof de financiële meltdown van 2007 veroorzaakt was door een economische politiek van herverdeling.
Vandaag kan hetzelfde verwijt teruggekaatst worden naar het rechtse Europese establishment: gisteren nog waren ze in paniek ze over Brexit of over de op handen zijnde verkiezing van Le Pen – resultaat van de pogingen van de Europese Raad om Europa op te bouwen achter de ruggen van de bevolking om, zonder significante democratische controle. Vandaag zijn ze weer vervallen in hun “losbandigheid” en drukken weer ‘eurocratische’ hervormingen door de strot van de bevolking zonder eerlijke democratische vertegenwoordiging.
Nergens is een dergelijke zorgeloze houding beter te voelen dan in de Duitse CDU, die klaar lijkt te staan om de verkiezingen van morgen te winnen. Het geheim van het succes van de CDU is een disfunctioneel Europees kader: een die Duitsland zowel economisch als politiek buitenproportioneel bevoordeelt, zwakke landen afstraft voor hun pogingen om een economische politiek te voeren die anticyclisch is en die niets onderneemt om Duitslands handelsoverschot aan te pakken. Deze verdraaiing heeft het Duitsland mogelijk gemaakt onbekommerd dwars te zitten, hetgeen een verloren decennium betekent voor de rest van Europa. De Duitse kiezers zullen de CDU belonen voor het handhaven van de status quo, zich onbewust van de schade die deze toebrengt aan het Europese project.
Geen land heeft zoveel te verliezen bij een mislukte EU als Duitsland. Het is tijd voor de Duitse kiezers om zich te realiseren dat een stem op de CDU een stem is voor bedrieglijke beloningen op de korte termijn en voor een rampzalig uiteenvallen van de EU op de lange termijn.
José Luis Malaquias is lid van DiEM25 en natuurkundig ingenieur gevestigd in Portugal.
Vertaling: Niki Best.
Meer weten over DiEM25 in Nederland? Bezoek onze site, klik hier.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer