Η Προοδευτική Διεθνής: μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

Μαίνεται ένας παγκόσμιος αγώνας με ευρύτατες συνέπειες. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το μέλλον του πλανήτη. Το τέλος της ιστορίας υποσχέθηκε ειρήνη και παγκόσμια ευημερία. Αντ’ αυτού, κατέστρεψε κοινότητες, εξαθλίωσε εργαζόμενους και έφερε το περιβάλλον μας στο χείλος της κατάρρευσης. Τροφοδοτούμενο από τη δυσαρέσκεια, ένα δίκτυο ακροδεξιών ομάδων εξαπλώνεται διασχίζοντας τα σύνορα με σκοπό να διαβρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φιμώσει τη διαμαρτυρία και να προωθήσει τη μισαλλοδοξία.

Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί από όλο τον κόσμο να οργανωθούμε.

Να κινητοποιηθούμε με κοινό όραμα τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την αφθονία.  

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καταπολέμηση της ανισότητας, της εκμετάλλευσης, των διακρίσεων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Να διεκδικήσουμε εκ νέου τις κοινότητές μας, τις πόλεις μας, τις χώρες μας και τον πλανήτη μας.

Τι είναι η Προοδευτική Διεθνής;

Η Προοδευτική Διεθνής είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη συνένωση, την οργάνωση και την κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) και το Ινστιτούτο Sanders εξέδωσαν ανοιχτή πρόσκληση για τον σχηματισμό ενός κοινού μετώπου στον αγώνα για δημοκρατία, βιωσιμότητα και δικαιοσύνη.

“Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί του κόσμου να ενωθούμε.”

Η Προοδευτική Διεθνής απαντά σε αυτή την έκκληση. Έχοντας ξεκινήσει τον Μάιο του 2020, η ΠΔ είναι ένας συντονιστικός φορέας των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου, με αποστολή να αποδείξει ότι η παγκόσμια αλληλεγγύη είναι κάτι παραπάνω από σύνθημα.

Ποιοι είναι στην Προοδευτική Διεθνή;

Η Προοδευτική Διεθνής είναι μία πρωτοβουλία που στελεχώνεται από εγγεγραμμένα μέλη. Όλα τα άτομα και οι οργανισμοί που ενστερνίζονται το όραμά μας για πρόοδο καλούνται να γίνουν μέλη και να χτίσουν μαζί μας την Προοδευτική Διεθνή. 

Η Προοδευτική Διεθνής διευθύνεται από ένα Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο συνεδριάζει κάθε χρόνο για να καθορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της πρωτοβουλίας. Το τρέχον Σώμα περιλαμβάνει πολιτικούς αντιπροσώπους όπως η Katrín Jakobsdóttir, η Vicenta Jerónimo Jiménez και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ακτιβιστές όπως η Carola Rackete, ο Nick Estes και η Vanessa Nakate και στοχαστές όπως ο Noam Chomsky, η Arundhati Roy και η Naomi Klein.

Η Προοδευτική Διεθνής υποστηρίζεται από ένα Επιτελείο το οποίο είναι νομικά υπεύθυνο για τις αποφάσεις ανάπτυξης, σχεδιασμού και στελέχωσης. Το Επιτελείο αποτελείται από τρία μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος, ένα μέλος της ομάδας συντονισμού Συνόδων Κορυφής και έναν εκπρόσωπο της Γραμματείας.

Η Προοδευτική Διεθνής συντονίζεται από μια Γραμματεία που περιλαμβάνει μεταφραστές, αναλυτές/προγραμματιστές ιστοτόπων, γραφίστες, αναλυτές πολιτικής και οργανωτές βάσης. Η Γραμματεία είναι υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία της ΠΔ.

Τι σημαίνει να είσαι ‘προοδευτικός΄;

Η ΠΔ ορίζει ως ΄προοδευτικό΄, έναν κόσμο που φιλοδοξεί να είναι:

Δημοκρατικός, όπου οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τους θεσμούς και τις κοινωνίες τους.

Απο-αποικιοποιημένος, όπου όλα τα έθνη καθορίζουν το συλλογικό τους πεπρωμένο απαλλαγμένα από την καταπίεση.

Δίκαιος, που αποκαθιστά την ισότητα στις κοινωνίες μας και την ισοτιμία των ιστορικών κληρονομιών μας.

Ισότιμος, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και ποτέ των λίγων.

Απελευθερωμένος, όπου όλες οι ταυτότητες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, αναγνώριση και ισχύ.

Αλληλέγγυος, όπου ο αγώνας της καθεμιάς και του καθενός είναι ο αγώνας όλων.

Βιώσιμος, που σέβεται τα όρια του πλανήτη και προστατεύει τις κοινότητες που πλήττονται.

Οικολογικός, που φέρνει τους ανθρώπους σε αρμονία με το περιβάλλον τους.

Ειρηνικός, όπου η διπλωματία των λαών αντικαθιστά τη βία του πολέμου.

Μετακαπιταλιστικός, που ανταμείβει τον μόχθο σε όλες τις μορφές του, καταργώντας παράλληλα τη λατρεία της εργασίας.

Ευημερών, που επενδύει σε ένα λαμπρό μέλλον κοινής αφθονίας.

Πληθυντικός, όπου το διαφορετικό εγκωμιάζεται ως δύναμη.

Γιατί ξεκινά τώρα η Προοδευτική Διεθνής;

Ποτέ άλλοτε η διεθνής αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο απαραίτητη – ούτε τόσο απούσα.

Η κρίση του Covid-19 βαθαίνει παντού, πλήττοντας σκληρότερα τους φτωχούς του κόσμου. Παράλληλα, ο καπιταλισμός της καταστροφής εντείνεται, καθώς οι κερδοσκόποι των χρηματαγορών και οι πολυεθνικές εταιρείες επιδιώκουν να επωφεληθούν από την πανδημία. Πίσω τους στοιχίζονται οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, που εκμεταλλεύονται την κρίση για να προωθήσουν μία ατζέντα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας.

Μονάχα ένα κοινό διεθνές μέτωπο μπορεί να αναμετρηθεί με την κλίμακα αυτών των προκλήσεων και να υπερασπιστεί τις προοδευτικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Την προηγούμενη δεκαετία σημειώθηκε ένα κύμα παγκόσμιας αναταραχής, καθώς οι πολίτες εξεγέρθηκαν για να απαιτήσουν μία καλύτερη ζωή και έναν κατοικήσιμο πλανήτη.

Στην τρέχουσα δεκαετία ενώνουμε αυτά τα κινήματα διαμαρτυρίας σε μία Προοδευτική Διεθνή, καλώντας τους προοδευτικούς κάθε είδους –από έμπειρους ακτιβιστές μέχρι αρχάριους γεμάτους περιέργεια και από συνδικαλιστές μέχρι ακαδημαϊκούς ερευνητές- να οικοδομήσουμε μαζί αυτό το κοινό μέτωπο.

Πώς σχετίζεται η Προοδευτική Διεθνής με προηγούμενες προσπάθειες διεθνούς οργάνωσης;

Η Προοδευτική Διεθνής σκοπεύει να επωφεληθεί από τις προηγούμενες προσπάθειες διεθνούς οργάνωσης και να διδαχθεί από την πείρα τους.

Πολυφωνία: Η ΠΔ δεν περιορίζεται σε έναν τύπο οργάνωσης, ούτε σε ένα είδος αγώνα. Αντ’ αυτού, η ΠΔ στοχεύει να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις -από συνδικάτα και οργανώσεις ενοικιαστών μέχρι απελευθερωτικά κινήματα και αντιστασιακά έντυπα- για να συνεισφέρουν σε ένα κοινό μέτωπο.

Πρόγραμμα: Η ΠΔ ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι απαιτείται κάτι παραπάνω από ένα κοινωνικό δίκτυο. Με τον ίδιο τρόπο που οι προηγούμενες διεθνείς προώθησαν τα αιτήματα για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα και για τερματισμό της παιδικής εργασίας, η ΠΔ επιδιώκει να αναπτύξει ένα ρεαλιστικό όραμα πολιτικής για τον μετασχηματισμό των θεσμών μας.

Δύναμη: Η ΠΔ είναι υποδομή για τον διεθνισμό. Αντί να βασίζεται σε προσωρινές εκστρατείες και συλλογές υπογραφών, η ΠΔ στοχεύει στη δημιουργία ενός διαρκούς θεσμού που μπορεί να συνδέσει και να υποστηρίξει τις προοδευτικές δυνάμεις, για να ενισχυθούν παντού.

Τι κάνει η Προοδευτική Διεθνής;

Οι δραστηριότητες της ΠΔ χωρίζονται σε τρεις πυλώνες.

Κίνημα: συγκρότηση ενός παγκόσμιου δικτύου ακτιβιστών και διοργανωτών για τον διαμοιρασμό εργαλειοθηκών, επιμορφώσεων και άλλων πόρων.

Προσχέδιο: σύγκληση διασκέψεων με τη συμμετοχή ακτιβιστών, στοχαστών και επαγγελματιών με σκοπό την ανάπτυξη ενός πολιτικού προσχεδίου για μια προοδευτική διεθνή τάξη.

Μετάδοση: συνεργασία με προοδευτικά μέσα σε όλο τον κόσμο για τη μεταφορά μιας προοπτικής «από τα κάτω» σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Γιατί να γίνω μέλος της Προοδευτικής Διεθνούς;

Η Προοδευτική Διεθνής είναι τόσο ισχυρή όσο τα μέλη της. Για να διεκδικήσουμε τον κόσμο, θα χρειαστούμε ένα ισχυρό κίνημα προοδευτικών δυνάμεων.

Ως μέλος της Προοδευτικής Διεθνούς συμμετέχετε σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα, στη διαμόρφωση των πολιτικών, στη διοργάνωση των εκστρατειών και στον σχεδιασμό των ενεργειών μέσα από τις οποίες θα κληθούν να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη της ΠΔ.

Η ΠΔ, με τη σειρά της, θα σας φέρει σε επαφή με ακτιβιστές και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, παρέχοντας σας ευκαιρίες να συνάψετε σχέσεις, να μάθετε από τις εμπειρίες τους και να ενισχύσετε τη φωνή σας στην πολύγλωσση πλατφόρμα μας.

Πώς χρηματοδοτείται η Προοδευτική Διεθνής;

Η Προοδευτική Διεθνής χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές και συνεισφορές μελών. Δεν δεχόμαστε χρήματα από εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, στελέχη εταιρειών ορυκτών καυσίμων, εταιρειών ασφάλισης υγείας, φαρμακευτικών εταιρειών, μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, μεγάλων τραπεζών, κεφαλαίων ιδιωτικών συμμετοχών, κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και πολυεθνικών του αγροτοβιομηχανικού τομέα.

Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) και Ινστιτούτο Sanders

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα