Novi zeleni ugovor za Europu

Novi Zeleni ugovor za Europu je međunarodna kampanja za brzu, pravednu i demokratsku tranziciju prema održivoj Europi.

DiEM25 kampanja “Novi zeleni ugovor za Europu”, započeta u travnju 2019. godine, želi ujediniti europske zajednice, sindikate, stranke i aktiviste koji dijele zajedničku viziju ekološke pravde.#diem25 #GreenNewDeal


Naša rješenja

Borimo se za Novi zeleni ugovor za Europu: brzu tranziciju od fosilnih goriva koja bi štitila ugrožene zajednice, osnažila radnike i ispravila europsku negativnu povijesnu ulogu u izvlačenju resursa širom svijeta.

Ovu misiju postižemo u četiri ključna koraka:

[collapsibles]
[collapse title=“Izrada zajedničke vizije“]

Stvaramo široku koaliciju građana, istraživačkih organizacija i grupa civilnog društva kako bismo doprinijeli zajedničkoj viziji europske ekološke transformacije.
[/collapse]
[collapse title=“Izgradnja moći ljudi“]

Obučavamo generaciju aktivista kako organizirati svoje zajednice, razvijati naš pokret, pisati za javnost i unaprjeđivati našu zajedničku viziju u različitim zajednicama širom kontinenta.
[/collapse]
[collapse title=“Izgradnja političke moći“]

Pokrećemo se kako bi poremetili svijet gospodarstva kakav je bio do sada, angažirajući našu ljudsku snagu na zagovaranju naše zajedničke vizije na ulicama.
[/collapse]
[collapse title=“Izgradnja novog zdravog razuma“]

Svoju političku moć raspoređujemo u medijima, na svim razinama vlasti i u našim zajednicama kako bismo promijenili političku paradigmu i izgradili novi zdravi razum.
[/collapse]
[/collapsibles]

Politike

Novi Zeleni ugovor za Europu je živuća , razvijajuća politička platforma koja se temelji na znanju i iskustvima istraživača, aktivista, praktičara i zajednica u cijeloj Europi.

Osnovni politički izvještaj naše koalicije, “Nacrt pravedne tranzicije za Europu”, prikazuje politike i strategije potrebne da se pravedni prijelaz u stvarnosti dogodi diljem Europe. Prijedlozi koje iznosi spadaju u četiri teme:

  • Putevi ka Novom ugovoru za Europu istražuju temeljne strategije organiziranja i mobilizacije koje mogu pomoći u unapređivanju plana pravednog prijelaza.
  • Zeleni javni radovi je investicijski plan za pokretanje zelene tranzicije u Europi i izgradnju pravedne, ravnopravne i demokratske ekonomije u tom procesu.
  • Ekološka unija novi je regulatorni okvir za pravednu tranziciju, usklađivanje europskih zakona sa znanstvenim konsenzusom i zakonima za održivost i solidarnost.
  • Komisija za ekološku pravdu neovisno je tijelo koje istražuje, nadzire i savjetuje kreatore politika EU kako bi unapređivali ekološku pravdu u Europi i širom svijeta.

Hodogram

Danas

Započinjemo izgradnjom moći naših ljudi – opremanjem aktivista i organizatora u DiEM25 i šire alatima, znanjem i strategijama kako bi Novi zeleni ugovor donijeli u svoje zajednice. Slušamo i učimo od Europljana različitih pozadina, gradeći zajedničku viziju pravednog prijelaza koji je uzbudljiv koliko i neophodan.

Sutra

Počinjemo graditi mrežu solidarnosti – od aktivista i općina do političkih stranaka i sindikata spremnih poduzeti hrabre akcije u vezi s klimatskom i ekološkom krizom – i raditi zajednički na unapređivanju našeg plana odozdo prema gore.

Srednjoročno

Vodimo naše borbe tamo gdje je najteže – organiziramo akcije i štrajkove koji značajno narušavaju status quo; podupiremo članove DiEM25 kao kandidate za državne dužnosnike ili podupiremo saveznike koji prihvaćaju našu viziju te izgrađujemo novi zdravi razum o budućnosti Europe.

Pročitajte cijeli tekst Pročitajte sažetak