Suveranitatea tehnologică

DiEM25 consideră că Europa poate deveni un far de speranță dacă unește progresul politic, social și tehnologic — punând emanciparea tuturor ființelor umane în centrul schimbărilor tehnologice. Acest lucru ar putea avea un impact transformator la scară globală



#diem25 #TechSovereignty


Suveranitatea tehnologică

Monopolurile tehnologice au dobândit puteri extraordinare în a influența ceea ce vedem, pe cine auzim sau cum gândim, fără nicio responsabilitate democratică pentru această putere. Tehnologia a devenit o formă centrală de putere în societate. Această putere trebuie să aparțină, în cele din urmă, cetățenilor suverani ai unei societăți tehnologizate.

Pilonul nostru tehnologic promovează un plan ambițios de realizare a suveranității tehnologice: dreptul și capacitatea cetățenilor și a instituțiilor democratice de a face alegeri autodeterminate în ceea ce privește tehnologiile și inovarea acestora.

Commonwealth-ul digital

Înființarea unui Commonwealth digital în Europa va contracara puterea monopolurilor de platformă prin:

  • Consolidarea reglementărilor privind protecția datelor (GDPR) și ePrivacy pentru a limita extragerea involuntară a datelor;
  • Aplicarea interoperabilității obligatorii între platforme și a portabilității datelor;
  • Asigurarea unor legi antitrust mai puternice ale UE și o mai bună aplicare a acestora; și
  • Introducerea conceptului de Sindicate ale Datelor pentru reprezentare colectivă.

Infrastructura sa va fi creată de:

  • Transparența și democratizarea proceselor algoritmice de luare automată a deciziilor (adesea denumite în mod eronat ”inteligență artificială (AI)”);
  • Prevenirea comercializării datelor prin crearea unui patrimoniu public de date;
  • Crearea unui cadru de drepturi digitale pentru cetățeni; și
  • Sprijinirea modelelor de afaceri alternative pentru democratizarea structurilor economice, cum ar fi platformele colaborative.

Democratizarea inovării

Deciziile privind tehnologia nu ar trebui să fie delegate ireversibil tehnocraților, corporațiilor și monopolurilor tehnologice — Europa poate și trebuie să găsească o cale mai bună.

Politicile propuse de DiEM25 solicită noi instituții și o guvernanță participativă a tehnologiei. Acestea includ dezvoltarea cetățeniei tehnologice în secolul XXI, bazată pe principii precum bunurile comune, capacitatea de autoorganizare și creșterea contraponderii puterii deținute de cetățeni și de instituțiile democratice.

Democratizarea inovației în cadrul pilonului tehnologic garantează că schimbul de cunoștințe se face în așa fel încât cât mai mulți oameni să se bucure de beneficii. Aceasta va implica o inversare a tendinței de socializare a costurilor și de privatizare a beneficiilor inovării, precum și încetarea abordărilor de tip monopolist ale inovării.

Citește documentul nostru politic