Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες εγκαταλελειμμένους στη θάλασσα να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία

Από τον Μάρτιο του 2020, πάνω από 27.000 μετανάστες που διέσχισαν το Αιγαίο Πέλαγος για να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία υπέστησαν ‘drift-backs’ – εγκατάλειψη ανθρώπων ή ακυβέρνητων σκαφών στην ανοιχτή θάλασσα – όπως αποκαλύπτει έρευνα της Forensic Architecture/Forensis.

Η έρευνα έχει επαληθεύσει πάνω από 1.000 περιπτώσεις στις οποίες ι μετανάστες υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείριση στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα περιστατικά.

Οι μαρτυρίες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο μετανάστες και πρόσφυγες αναχαιτίζονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή συλλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Προκαλεί σοκ ότι 26 καταγεγραμμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων ήταν δεμένοι με χειροπέδες.

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για αιτούντες άσυλο που ξυλοκοπήθηκαν, τους αφαιρέθηκαν τα υπάρχοντά τους, φορτώθηκαν με τη βία σε σωσίβιες λέμβους χωρίς μηχανές και αφέθηκαν να βρουν μόνοι τον δρόμο για τις τουρκικές ακτές, πρακτική που συχνά οδηγεί σε τραυματισμούς ή θανάτους από πνιγμό.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2022, κατέγραψε ακριβώς 1.018 περιπτώσεις drift-backs στο Αιγαίο Πέλαγος, που αφορούν συνολικά 27.464 ανθρώπους.

Η πλειονότητα των 1.018 περιστατικών έλαβε χώρα στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου (378). Ένας σημαντικός αριθμός συνέβη στα ανοικτά της Χίου (136), της Σάμου (194), της Κω (122), της Ρόδου (92), ενώ 79 έλαβαν χώρα στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Διαπιστώθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής FRONTEX συμμετείχε άμεσα σε 122 drift-backs. Συχνά συντονιζόταν με τo ελληνικό Λιμενικό, ενημερώνοντας τις εθνικές αρχές για τα εισερχόμενα σκάφη.

Η FRONTEX ήταν επίσης ενήμερη για ακόμη 417 τέτοια περιστατικά, με τη Forensic Architecture/Forensis να διαπιστώνει ότι είχαν καταγραφεί στα αρχεία της ως «αποτροπές εισόδου».

«Καταδεικνύοντας την έκταση και τη σκληρότητα αυτού του διαρκούς εγκλήματος, η μελέτη μας χτίζει ένα τείχος αποδεικτικών στοιχείων ενάντια στις ολοένα και πιο κούφιες διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Στέφανος Λεβίδης, ερευνητής της Forensic Architecture.

«Δείχνει πώς το ελληνικό Λιμενικό χρησιμοποιεί κυνικά τον εξοπλισμό διάσωσης για τον αντίθετο σκοπό, για να αρνηθεί την πρόσβαση στην ασφάλεια σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο, αφήνοντάς τους έρμαια στα θαλάσσια ρεύματα.

Το Αιγαίο Πέλαγος, παγκόσμιο σύμβολο φιλοξενίας και κινητικότητας, εδώ δείχνει τη σκοτεινή του πλευρά. Σφραγίστηκε και μετατράπηκε σε όπλο, σε μεταφορικό ιμάντα για ανθρώπους των οποίων οι ζωές αποτιμώνται διαφορετικά στις παρυφές της Ευρώπης.

Ως πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτή η βάναυση πρακτική. Έχουμε δει αρκετά».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύει ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες.

«Με κάθε επαναπροώθηση μη-Ευρωπαίων στη Μεσόγειο, η Ευρώπη χάνει άλλο ένα κομμάτι της ψυχής της», είπε.

«Καθώς η ψυχή της Ευρώπης κομματιάζεται αργά, οδυνηρά, η Ευρώπη καθίσταται όλο και πιο έτοιμη να μεταχειριστεί απάνθρωπα τους ίδιους τους πολίτες της.

Κανένας Ευρωπαίος δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος, τη στιγμή που μη-Ευρωπαίοι εγκαταλείπονται σε φουρτουνιασμένες θάλασσες. Ο εφιάλτης τους σήμερα, απόψε, θα στοιχειώνει τα όνειρά μας για πάντα».

Τα drift-backs είναι μια παράνομη πρακτική που αντιβαίνει σε μια σειρά διεθνών πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανομένων των αναφαίρετων δικαιωμάτων υποβολής αίτησης ασύλου και αναζήτησης διάσωσης στη θάλασσα.

Η πλατφόρμα υποστηρίζει ήδη την εν εξελίξει νομική δράση, την ανεξάρτητη έρευνα, την υποβολή εκθέσεων και την υπεράσπιση, καθώς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις για λογοδοσία και τις διεθνείς εκκλήσεις για την αποχρηματοδότηση των εθνικών συνοριοφυλακών και της FRONTEX. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην πλατφόρμα στον σύνδεσμο.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα