Griekenland en EU hebben meer dan 27.000 mensen laten sterven in Egeïsche Zee

Onderzoek toont een onthutsend aantal gevallen aan waarin de Griekse kustwacht en FRONTEX gestrande migranten hebben opgedragen zelf hun weg terug naar Turkije te vinden

Sinds maart 2020 hebben meer dan 27 000 migranten die vanuit Turkije over de Egeïsche Zee naar Griekenland reisden, te maken gehad met “drift-backs” – de praktijk van het aan hun lot worden overgelaten op zee – zo blijkt uit een onderzoek van Forensic Architecture/Forensis.

Het onderzoek heeft meer dan 1000 gevallen van “drift-backs” aan het licht gebracht, waarbij migranten op onmenselijke wijze zijn behandeld in hun poging de Europese kusten te bereiken, en waarbij de Helleense kustwacht en FRONTEX een prominente rol hebben gespeeld.

In verslagen wordt beschreven hoe migranten en vluchtelingen in de territoriale wateren van Griekenland worden onderschept of bij aankomst in het land worden gearresteerd. Schokkend is dat in 26 geregistreerde gevallen de Griekse kustwacht mensen in zee gooide, van wie er twee handboeien om hadden.

Er zijn ook verslagen van asielzoekers die zijn geslagen, van hun bezittingen zijn beroofd en met geweld op reddingsvlotten zonder motor zijn geladen, waarbij zij werden achtergelaten om zelf hun weg terug naar de Turkse kust te vinden, wat vaak resulteert in verwondingen of de dood door verdrinking.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen maart 2020 en maart 2022, en heeft precies 1 018 gevallen van drift-backs in de Egeïsche Zee aan het licht gebracht, waarbij 27 464 mensen betrokken waren.

Het merendeel van de 1018 incidenten vond plaats voor de kust van het eiland Lesbos (378). Een aanzienlijk aantal vond plaats bij Chios (136), Samos (194), Kos (122), Rhodos (92), terwijl 79 plaatsvonden in de rest van de Dodekanesos.

Het Europese grens- en kustwachtagentschap FRONTEX bleek rechtstreeks betrokken te zijn geweest bij 122 van de drift-backs. Het coördineerde vaak met de Griekse kustwacht, waar het de nationale autoriteiten waarschuwde voor binnenkomende vaartuigen.

FRONTEX was ook op de hoogte van nog eens 417 van dergelijke incidenten, die de groep volgens Forensic Architecture/Forensis in haar eigen archieven had genoteerd als “voorkoming van het binnendringen”.

“Onze studie toont de omvang en wreedheid van deze aanhoudende misdaad aan en vormt een muur van bewijs tegen de steeds holle ontkenningen van de Griekse regering,” verklaarde Stefanos Levidis, een onderzoeker van Forensic Architecture.

“Het toont aan hoe de Griekse kustwacht cynisch gebruik maakt van reddingsmiddelen in omgekeerde richting, om duizenden asielzoekers de toegang tot de veiligheid te ontzeggen en hen op drift achter te laten in de zeestromingen.

De Egeïsche Zee, een wereldwijd symbool van gastvrijheid en mobiliteit, laat hier haar duistere kant zien. Ze is afgesloten en veranderd in een wapen, een lopende band voor mensen wier leven anders wordt gemeten aan de randen van Europa.

Als burgers van Griekenland en Europa eisen wij dat aan deze wrede praktijk onmiddellijk een einde wordt gemaakt. We hebben genoeg gezien.”

Yanis Varoufakis vindt dat dit een zaak is die alle Europeanen zou moeten bezighouden.

“Met elke ‘pushback’ van niet-Europeanen in de Middellandse Zee verliest Europa weer een vezel van zijn ziel,” zei hij.

“Terwijl Europa’s ziel langzaam en pijnlijk wordt weggerukt, wordt Europa voorbereid op een grotere onmenselijkheid tegenover zijn eigen burgers.

“Geen enkele Europeaan mag rustig slapen terwijl niet-Europeanen worden teruggeduwd in de dreigende zeeën. Hun nachtmerrie van vandaag, vannacht, zal onze dromen voor altijd achtervolgen.”

Het terugdrijven van drenkelingen is een illegale praktijk die indruist tegen een aantal internationale protocollen, waaronder het onvervreemdbare recht om asiel aan te vragen en redding te zoeken op zee.

Het platform ondersteunt reeds lopende juridische acties, onafhankelijk toezicht, rapportage en pleitbezorging, evenals de groeiende vraag naar verantwoording en internationale oproepen om de nationale grenswachten en Frontex te definancieren. Onderzoek het platform zelf via deze link.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Sign up here

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Read more

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Read more

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Read more

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Read more