Yanis Varoufakis and Benoit Hamon

Het voorstel van DiEM25 om een transnationale politieke partij op te richten van start in Frankrijk

Een delegatie van DiEM25-leden ontmoeten potentiële partners voor de ‘electorale vleugel’ in Parijs, in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees parlement in 2019.

DiEM25 Berichten
22 januari 2018, Artikelen, Persberichten
Afgelopen weekend zijn een delegatie van DiEM25-leden, geleid door oprichters Yanis Varoufakis en Srećko Horvat en vertegenwoordigers van ons Franse National Committee, Paola Pietrandrea en Marianne Dufour en lid van het Advisory Panel Ulf Clerwall en lid van het Coordinating Collective Lorenzo Marsili, van start gegaan met het opzetten van een transnationale partijlijst in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees parlement in 2019, te beginnen in Frankrijk.

De Franse Communistische Partij overweegt zich aan te sluiten bij de transnationale politieke partij van DiEM25

 
DiEM25 and Pierre Laurent
Het tweedaagse bezoek begon afgelopen zondag met een ontmoeting met de leider van de Franse Communistische Partij (PCF), Pierre Laurent. Besproken werd het voorstel van DiEM25 om een transnationale politieke partijlijst op te stellen met een en dezelfde agenda voor heel Europa. DiEM25 en de PCF kwamen overeen de besprekingen voort te zetten met de bedoeling in deze samen te werken.

Een bekende Franse filosoof naar voren gebracht voor toetreding tot het Advisory Panel van DiEM25

Direkt daarop volgde een ontmoeting met Étienne Balibar. De voorname Franse filosoof accepteerde een uitnodiging om lid te worden van het Advisory Panel van DiEM25, waarover onze leden binnenkort zullen stemmen.

Hamon’s “Génération-s” en DiEM25 bereiken overeenstemming over gemeenschappelijke agenda om de transnationale partijlijst te promoten in aanloop naar 2019

 
 
DiEM25 and Generation-s
Later die Zondag vond een vier uur durende vergadering plaats tussen de delegatie van DiEM25 en de leider van ‘Génération-s’, voormalig Frans minister van Onderwijs en presidentskandidaat Benoît Hamon, in het Veblen Instituut. De discussies bleken een succes en Hamon en zijn team stemden toe samen te werken aan het opzetten van een transnationale partij. We zijn ook met Hamon overeengekomen om een gemeenschappelijke agenda te ontwerpen die het European New Deal beleidsvoorstel van DiEM25 inkapselt om een federalistische, Europese, Groene New Deal tot stand te brengen en om tegen 2025 te beginnen aan een federaal proces voor een grondwetsvergadering.
Tevens was overeengekomen dat DiEM25 en Génération-s eind februari een gezamenlijke oproep doen uitgaan aan progressieven in heel Europa om zich bij hen aan te sluiten.

De agenda voor de vorming van een transnationale partij

In maart zal DiEM25 een ontmoeting organiseren met alle politieke partners die tot dan toe hebben toegestemd om de transnationale partij op te zetten vanuit onder meer Polen, Denemarken, Griekenland, Frankrijk en Italië. Deze bijeenkomst zal in Napels gehouden worden, op uitnodiging van burgermeester Luigi de Magistris. De aanwezigen zullen tevens samenkomen om een raad in te stellen om gezamenlijk de transnationale partijlijst te leiden. In april zullen de aan de transnationale partij samenwerkende groepen een basis, Europees programma zijn overeengekomen.

Een transnationale politieke partij uitrollen over Europa’s hoofdsteden

Vanaf juni zullen in verscheidene Europese hoofdsteden een reeks lanceringsevenementen plaatsvinden, van Berlijn tot Warschau, van Kopenhagen naar Athene, met als hoogtepunt de aankondiging in Parijs aan de volkeren van Europa de vorming van deze transnationale partijlijst en haar stichtingsmanifest. Eind juli zullen de leden van de verschillende organisaties die aan dit initiatief deelnemen, inclusief DiEM25, stemmen over het stichtingsmanifest en het programma van de transnationale partij en over de gezamenlijke Spitzenkandidat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.
 
Gerelateerde artikelen:

 
Vertaling: Niki Best.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Statement van DiEM25 in Nederland over de Provinciale & Waterschapsverkiezingen in maart 2023

Er is nog geen MERA25 in Nederland om op te stemmen, maar dat betekent niet dat we geen standpunt hebben over hoe de provincies bestuurd moeten ...

Lees meer

Losgeslagen tuig valt Yanis Varoufakis bruut aan in Athene

Yanis Varoufakis is zojuist het slachtoffer geworden van een laffe aanval.

Lees meer

DiEM25 in Nederland trapt 2023 af met evenement in Utrecht

De avond diende om 2023 af te trappen, met een interactieve discussie over een aantal belangrijke onderwerpen zoals de Green New Deal voor ...

Lees meer

Yanis Varoufakis’ toespraak in Cuba over een Nieuwe Niet-Gebonden Beweging: Omdat het moet!

De medeoprichter van DiEM25 hield in Cuba een toespraak op het Congres van Havana voor een Nieuwe Internationale Economische Orde

Lees meer