It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο που ξεκίνησε η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, το οποίο προσκαλεί ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να στείλουν Μία Λέξη διαδικτυακά.

Υποβάλετε τη Μία Λέξη που εκφράζει καλύτερα αυτό που σήμερα:

  • Σας απειλεί περισσότερο
  • Θα θέλατε περισσότερο να διαφυλάξετε

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σαν να μην έφταναν η πανδημική κρίση, η κλιματική έκτακτη ανάγκη, οι περιφερειακοί πόλεμοι και οι αναγκαστικές μεταναστεύσεις, οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων παίρνουν την πιο οξεία μορφή, αποσπώντας την ανθρωπότητα από την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεών της και θέτοντάς την σε κίνδυνο ακόμη και πυρηνικής κλιμάκωσης. Ο λυσσαλέος εθνικισμός εξομαλύνεται, ολόκληροι πληθυσμοί και πολιτισμοί «ακυρώνονται», η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην πληροφόρηση περιορίζονται ακόμη περισσότερο, η οικονομική ζωή γίνεται οδυνηρά αβέβαιη για τους πολλούς, νέα εμπόδια υψώνονται, εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται και πάλι σε φυγή.

ΟΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΊΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Οι λέξεις που συγκεντρώνονται παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στη σελίδα ANALYTICS και χρησιμοποιούνται επίσης από την καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου στη δημιουργία ψηφιακά κινούμενων βίντεο που αποτελούν μέρος της τρέχουσας συμμετοχικής καλλιτεχνικής εγκατάστασης.

Οι υποβληθείσες λέξεις φιλτράρονται με βάση την ηλικία, το φύλο και τη χώρα. Συγκεντρωμένες χωρίς μεσάζοντες, οι λέξεις γίνονται μια πολύτιμη καταγραφή της εποχής μας.  Ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με πρακτικές σύγχρονης τέχνης μπορεί να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την προώθηση άμεσων και προηγμένων δημοκρατικών πρακτικών.

Το OPEN THE BLACK BOXES προσφέρει πολιτιστικό και στατιστικό υλικό σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο για δημόσια χρήση. Μέσω οπτικά ελκυστικών μορφών, η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα αντανακλά ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πορτρέτο της σύγχρονης κοινωνίας. Το έργο διερευνά τον χώρο μεταξύ τέχνης, δημοκρατίας και πολιτικής δράσης, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ανταποκρίνεται άμεσα στα ζητήματα που μας επηρεάζουν περισσότερο δια μέσου της τέχνης.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι μια απάντηση στα πιεστικά ζητήματα της εποχής μας. Καθώς βρισκόμαστε στα νύχια πολλαπλών φόβων, έχουμε ανάγκη έκφρασης και τα ψηφιακά μέσα προσφέρουν τον πιο απελευθερωτικό και οικολογικό χώρο για αυτή τη δράση. Ανοίγοντας τα «Μαύρα Κουτιά» φέρνουμε συμβολικά στο φως τις λέξεις που αντικατοπτρίζουν αυτό που μας απειλεί περισσότερο ή αυτό που επιθυμούμε απεγνωσμένα να διαφυλάξουμε. Όταν αυτές οι μεμονωμένες λέξεις συνδυάζονται, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας εξόχως διορατικής εικόνας των προτεραιοτήτων μας, προσφέροντας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον κοινό δημόσιο χώρο, τους κοινούς φόβους και τις κοινές προσδοκίες μας. Ο κύριος στόχος αυτού του έργου είναι να μας βοηθήσει να οπτικοποιήσουμε την αγωνία μας και την ελπίδα που πηγάζει από αυτήν στην παρούσα συγκυρία.

* Το έργο υποστηρίζεται από το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού), το DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή.

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα