DiEM25 prepares to compete in elections

Mei 2019, we komen eraan!

Een brief van Yanis Varoufakis over DiEM25’s “electorale vleugel” en de weg naar 2019.

door Yanis Varoufakis
Beste DiEM25 lid,
Dit zijn mooie tijden om een DiEMer te zijn.
Vorige week hebben we “de dag geplukt” en onszelf in een uitdagende, gevaarlijke, maar ook opwindende nieuwe fase voor onze jonge beweging gestort: Ja, we gaan ervoor!
Mei 2019, we komen eraan!
Onze interne stemming had een duidelijk resultaat: 73% van de geverifieerde leden heeft gestemd en daarvan heeft 93% “ja” gestemd. Nog vóór DiEM25’s tweede verjaardag zullen we onvermoeibaar aan de slag gaan om onze Europese “New Deal” en onze Progressieve Agenda voor Europa naar de stembussen door heel Europa te brengen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2019.
Wat het eindresultaat ook moge zijn, dit is een historisch moment: Nooit eerder heeft een beweging geprobeerd om ÉÉN allesomvattende politieke agenda voor ALLE Europeanen, ondersteund door ÉÉN gezamenlijke verkiezingslijst die dwars door onze verdeelde en afbrokkelende Unie gaat, te presenteren.

We doen mee om te winnen. Maar wij stellen ons overwinning heel anders voor. Winst betekent voor ons dat we ons progressief, gematigd, maar toch radicaal gedachtegoed overal op de politieke agenda weten te zetten. Het betekent dat we dat op zo’n manier doen dat het Europeanen laat zien dat een transnationale democratie niet alleen mogelijk is maar dat die nu al bestaat – in een ontluikend stadium, binnen de gelederen van DiEM25. Het betekent dat we nieuw beleid voortbrengen, een nieuw ethos ten aanzien van verkiezingen, een frisse wind van electoraal engagement door activisten die niet de baas willen spelen maar die aan verkiezingen deelnemen om het recht tot zelfbeschikking terug te geven aan individuen, collectieven, steden, regio’s, volken en parlementen.
Vanaf vandaag gaan we het gesprek aan, in elk land, in elke stad, met de burgers, de organisaties en de politieke spelers wiens opvattingen nauw aansluiten bij ons Manifesto en die een politiek nastreven die consistent is met onze Progressieve Agenda voor Europa en onze Europese “New Deal”. Het doel? Om, ruim op tijd, die ÉNE allesomvattende politieke agenda voor te bereiden, die we in mei 2019 aan kiezers in heel Europa aanbieden. Onze leden, DSC’s, Nationale Collectieven, het Coördinerend Collectief, wij moeten ons allemaal voorbereiden op deze Grote Dialoog door heel Europa. Aan de slag!
Wat kun jij doen?
Tijdens de laatste stemming hebben we, onder meer, beslist om thematische DSC’s te vormen. De tijd is aangebroken dat jij zulke Thematische DSC’s opzet en ze gebruikt om bij te dragen aan onze ÉNE allesomvattende politieke agenda. Werk daarbij samen met bestaande DSC’s. Deze Thematische DSC’s kunnen deze thema’s en onderwerpen inbrengen in het maatschappelijke debat om politieke deining te creëren, bewustzijn te verhogen en kennis te vergroten. Dit zullen we nodig hebben als onderdeel van het proces, waarvoor de tijd dringt, om aanbevelingen te formuleren aan de rest van de beweging, ten aanzien van de volgende punten in DiEM25’s verkiezingsprogramma voor mei 2019:
Groene Investeringen en Ecologische Transitie in Heel Europa
Publieke/Private Schulden beheersing voor de Eurozone
Een Pan-Europees Armoedebestrijding Programma
Postkapitalisme (bijv. Basisinkomen, veranderingen in eigendomsrechten t.a.v. kapitaal etc.)
Werk
Een menswaardig, efficiënt plan voor Migratie en Vluchtelingen
Europees Buitenlands Beleid en Europese Defensie
Sluiten van Belastingparadijzen
Reguleren van “Big Tech”
Reguleren van “Big Pharma”
Het Algemene Goed
Europees municipalisme (plan voor grotere autonomie voor steden)
Alternatieven voor Europese handelsverdragen
Naar een Democratische Europese Grondwet (Een proces voor een grondwetgevende vergadering, die een grondwet opstelt die alle huidige verdragen vervangt.)
Antifascisme
Feminisme
De prioriteitenlijst kan veranderen wanneer we onze politieke bondgenootschappen versterken en nieuwe kwesties komen bovendrijven in dit veelomvattend proces, hetgeen we in zo’n geval zullen delen met onze DiEM25 leden.
Wat moeten de Nationale Collectieven doen?
Help ons, in samenwerking met de DSC’s, om de politieke situatie (t.a.v. aanstaande verkiezingen, mogelijke bondgenootschappen, etc.) in elk land in kaart te brengen als voorbereiding op de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2019.
Verdiep je in de wettelijke obstakels en mogelijkheden ten aanzien van het verkiesbaar stellen van kandidaten in jouw land, draag potentiële partners voor aan de CC om mee samen te werken, bedenk mogelijkheden voor de uitwerking en versterking van onze Europese “New Deal” in jouw land.
De rol van het Coördinerend Collectief
Ga het gesprek aan met potentiële partners door heel Europa, in samenwerking met PNC’s (Provisionele Nationale Comités), DSC’s etc. en coördineer het opstellen van die, pan-Europese, ÉNE allesomvattende politieke agenda die aan de kiezers aangeboden zal worden in Mei 2019.
En dat is nog maar het begin.
Onze weg naar mei 2019 is ongetwijfeld bezaaid met een hoop uitdagingen, problemen en gevaren. Sommigen van onze leden hadden hun bedenkingen bij het goedkeuren van ons “Not Just Another Political Party” (Niet Een Zoveelste Politieke Partij) voorstel om deze reden. We nemen hun waarschuwingen serieus. We zijn vooral bedacht op het belang van het behouden van DiEM25 als een beweging en het blijven zien van de “electorale vleugel” als een instrument – in plaats van de motor achter hetgeen waar we ons mee bezighouden. Laten we niet vergeten; het versterken en overeind houden van onze interne democratie is onontbeerlijk in ons streven om Europa democratischer te maken.
Desalniettemin, deze zorgen goed in het achterhoofd houdend, is het ook van groot belang dat we onszelf even de tijd gunnen om het moment waarop we “de dag geplukt” hebben te vieren. Dit is werkelijk een opwindend moment. Misschien falen we maar het zal enorm veel plezierige momenten opleveren als we het proberen. En als we ons best doen, zonder onszelf te serieus te nemen, zullen we succes hebben. Waarom? Omdat dat waar DiEM25 naar streeft, en deze nieuwste onderneming, precies datgene is waar nu behoefte aan is en waar de tijd rijp voor is.
Carpe DiEM25!
Yanis Varoufakis
>>medeoprichter van DiEM25 en lid van het Coördinerend Collectief
Vertaald door Victor Vaessen.
 
Meer weten over DiEM25 in Nederland? Click hier!

Chcete byť informovaní o akciách Diem25? Zaregistrujte sa tu

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer

Verklaring van DiEM25 en MERA25: Vrede Nu!

De oorlogen in en rond Gaza en in Oekraïne kunnen niet militair worden opgelost. Er is geen militaire overwinning mogelijk die niet zal leiden ...

Lees meer

Internationale Dag van de Vrede: Een voorstel voor echte oplossingen

De Internationale Dag van de Vrede moet het begin betekenen van een staakt-het-vuren in alle oorlogen, een onmiddellijke inzet van diplomatie om ...

Lees meer