Onze Pan-Europese beweging gaat snel vooruit.

Door Reto Thumiger, DSC News Editor

Een korte samenvatting van waar DiEM25 zich vandaag de dag bevindt : De beweging startte in Berlijn afgelopen Februari, snel gevolgd door twee andere belangrijke gebeurtenissen in de lente : de lancering van DiEM25’s transparantie campagne in Rome, en haar vluchtelingen en migranten bijeenkomst in Wenen. De zomer organiseerde  DiEM25 zich : ze vestigde zich legaal, duizenden van haar leden door heel Europa ontwikkelden en stemden op de bewegings ‘Organising priciples‘, de teams die haar activiteiten zal leiden en coordineren (het ‘advisory panel‘ en het ‘coordinating collective‘) werden gekozen, en het ‘validating council‘ was open voor nominaties.

Maar DiEM25’s zomerdagen gingen niet alleen over interne processen! Door het seizoen, ondernamen vrijwilligers en activisten in elke hoek van de unie acties en organiseerden gebeurtenissen gebaseerd op DiEM25’s Manifest. Deze vrijwilligers en activisten creëerden de DSCs (DiEM25 Spontaneous Collectives), het essentiële basale element voor een bottom-up transnationale strijd om de Europese Unie te democratiseren.
In de weken die volgden op DiEM25’s lancering, schreven zich 17,000 leden in op de website. 70% van deze nieuwe leden wilden vrijwillig bijdragen. “Wij besloten om leden brede zelfstandigheid te geven om locale DiEM25 groepen (DSC’s) te creëren, die activiteiten en discussies in alle steden in de EU en zelfs daarbuiten zouden organiseren,” zei Judith Meyer, DiEM25’s vrijwilligers coördinator. “Dit was absoluut de juiste beslissing. Dankzij het werk van de DSC’s, is DiEM25 nu in staat om op veel plaatsen tegelijkertijd te zijn en te luisteren naar en reageren op wat de mensen in heel Europa bezighoudt,” vervolgde ze, terwijl DiEM25’s ledental snel de 30.000 bereikte.
Het is inderdaad inspirerend, te zien wat verschillende collectieven van deze nog jonge beweging in zo’n korte tijd hebben bereikt. Om het fenomeen beter te begrijpen, gaan we eens kijken naar drie verschillende collectieven en hun proces to nu toe.

Amsterdam : Groot in debat en beleid

Virginia Alvarez van het Amsterdamse DSC deelde sommige van de hoogtepunten met mij. Een van die hoogtepunten was een motiverende discussie over DiEM25’s grondpilaren met Saskia Sassen (de beroemde socioloog, bekend om haar analyse van globalisering en internationale menselijke migratie, en lid van DiEM25’s Advisory Panel). Saskia ontmoette de groep na gesproken te hebben tijdens de Redesigning the democratic institutionalisation – bijeenkomst in een uitverkochte locatie in Amsterdam.

Members of the Amsterdam DSC meeting with Saskia Sassen.

Members of the Amsterdam DSC meeting with Saskia Sassen.


Hoewel beleidsdiscussies tussen DiEM25’s Advisory Panels en haar leden zeker motivatie geeft en leidt tot solide beleidswerk, wat me werkelijk verbaasde was te horen van de creatie van de DiEM25 Citizen University Amsterdam (DCU): een ruimte voor intelectuele uitwisseling, debat en brainstorming over het Europa waar we in willen leven.
De Vrije Universiteit biedt genereus locaties voor regelmatige congressen over onderwerpen zoals Transparantie, TtiP en Democratie, DiEM25’s European New Deal en meer. Deze congressen worden gehouden door DiEM25 leden en externe sprekers, deelname is gratis en open voor iedereen. In lijn met het doel van de beweging om pluraliteit te omarmen, zijn de deelnemers ook erg divers.
Amsterdam DSC meet with Yanis.

Amsterdam DSC ontmoet Yanis.


Last but not least, maakte Yanis een tussenstop in de Nederlandse hoofdstad, wat voor hem een kans was de beweging’s leden te ontmoeten en een relaxte, doch wederzijds verrijkende conversatie te hebben.

Barcelona : Op een missie om DiEM25 uit te breiden.

Zuidelijk reizend op onze Europese tour van DiEM25’s DSC’s, bereiken we Barcelona. De groep, die afgelopen Juni voor de eerste keer samenkwam tijdens Yanis’ bezoek aan de “rebelse stad”, richt zich nu op het georganiseerd raken en het bespreken en ontwikkelen van politieke inhoud. Maar krijg niet de verkeerde indruk ! Hier vind je de echte activisten. In een chat op skype met Emma Igual, een van de twee Barcelona DSC coördinators, vertelde ze me dat ze ziek thuis was. Ik verontschuldigde me voor het lastig vallen, maar ze zei me niet bezwaard te voelen: “het voorkomt me hier te zitten en kwaad te worden.”
Het collectief in Barcelona bestaat uit 20 reguliere leden die in persona deelnemen aan bijeenkomsten plus ongeveer 15 die online deelnemen. Men heeft verschillende commitee’s opgezet die zich bezighouden met aangelegenheden van organisatie (communicatie en sociale media, video productie, gebeurtenis planning etc) als ook werkgroepen gericht op het ontwikkelen van een inhoud voor DiEM25’s Progressive Agenda for Europe. “Deze werkgroepen kwamen in aanvang wekelijks samen, maar we realiseerden ons dat we veel te snel gingen en vaart moesten minderen. Nu komen we elke twee weken samen,” zegt Emma. Ik kon de energie en het enthousiasme in haar woorden voelen.

Barcelona DSC at work

Barcelona DSC at work


Voor mij, is het Barcelona DSC kampioen in het verzorgen van nieuwe leden en proberen te helpen bijdragen aan het uitbreiden van DiEM15’s vrijwilligers netwerk. Ze hebben een “welkomstpakket” voor nieuwe “DiEMers” ontwikkeld, en zullen in korte tijd een video publiceren die DiEM25 introduceert.
Terwijl ze verder groeien en de groep versterkt, zijn de leden van het Barcelona DSC begonnen online en offline uit te reiken naar mensen in Catalonië die wellicht geïnteresseerd zijn een DSC te starten in hun eigen stad om hen daarbij te helpen. Dus, er is een goede kans dat nieuwe DSC’s zullen ontspruiten in Girona, Tarragona en andere plaatsen in de nabije toekomst. Het Barcelona DSC is actief bezig met het delen van haar ervaring en het helpen groeien van de nieuw-gevormde collectieven in andere Spaanse steden zoals Madrid en Oviedo, zodat de beweging ook buiten Catalonië groeit.
 
Barcelona DSC at anti TTiP demonstration.

Barcelona DSC at anti TTiP demonstration.


Ik vroeg Emma naar haar activiteiten. “We moeten debatten over zaken waar mensen in geïnteresseerd zijn promoten,” zei ze. “De onderwerpen van onze beweging moeten relateren aan wat de gewone mens bezighoudt.” Onlangs is gestart om zulke debatten te implementeren, deelnemend aan ‘a human chain against TtiP, CETA and TISA’ (wat een groot succes was). Vele burgers benaderden hen tijdens de demonstratie, vragend om informatie over DiEM25. ATTAC (the Association of financial Transactions and Citizen’s Action) benutte de kans hen uit te nodigen in hun hoofdkwartier om hun leden te vertellen over de doelen en activiteiten van onze bewegingen, zowel als deel te nemen aan een conferentie over Europese Economie in de nabije toekomst. Tevens zullen beide DSC Barcelona’s coordinatoren Emma Igual en Marc Almagro, een lezing getiteld “The crisis of Europe and the future of the Union” geven tijdens de “Repensem Europa” (Rethinking Europe) European Green Activist Training eind october.

Zuid-Bohemen: Deelnemen aan de strijd tegen het nationalisme en vreemdelingenhaat.

Tijd om midden Europa te bezoeken, het zuiden van de Tsjechische Republiek waar het Zuid-Bohemen DSC zich bevindt. Acht leden komen regelmatig samen in de stad České Budějovice. De meesten zijn politieke activisten, komend uit de ProAlt beweging (een initiatief dat regerings hervormingen en austerity bekritiseert), leden van de voormalige lokale coalitie “Together” die deelnam in de laatste gemeenteverkiezingen, evenals lokale leden van de Piraten en groene partijen.

Antonín Hořčica, Zuid-Bohemen DSC-coördinator.

Antonín Hořčica, Zuid-Bohemen DSC-coördinator.


“Wij realiseren ons dat de huidige problemen op nationaal en internationaal nivo niet opgelost kunnen worden zonder samenwerking met de EU. We verachten ook de huidige negatieve atmosfeer, die zowel een xenofobisch en anti-Europees sentiment behelst. Het DiEM25 manifest brengt een positieve visie die nauw verweven is met onze manier van denken,” zegt Antonín Horčica, coördinator van de groep, refererend aan de brute aanval op ons DiEM25 lid Alena Krempaská door neo-fascisten begin September. De aanval was een verdrietig voorbeeld om aan te tonen waarom een humanistische en progressieve visie zo noodzakelijk is op dit moment in Europa.
Het Zuid-Bohemen collectief begon haar activiteiten met het vertalen van het manifest en andere belangrijke DiEM25 documenten in het Tsjechisch. Ze namen deel in de campagne “Transparency in Europe now!” en in de bijeenkomst in Wenen afgelopen Mei. Een hoofdzaak voor dit DSC is netwerken te creëren met andere organisaties en DiEM25 leden verdeeld over het land, evenals het promoten en creëren van andere DSCs.
 
Debat over de Europese integratie, georganiseerd door de Zuid-Bohemen DSC met medewerking van de Oecumenische Academy.

Debat over de Europese integratie, georganiseerd door de Zuid-Bohemen DSC met medewerking van de Oecumenische Academy.


Het DSC greep de kans om DiEM25 te promoten in publieke debatten tijdens meerdere gelegenheden, zoals de Summer Academy of the Green Party en in een publieke lezing in Budějovice over de Tsjechische economische afhankelijkheid van multinationals. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking van DiEM25 in Centraal en Oost-Europa.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de activiteiten waar DiEM25 leden in Europa mee bezig zijn en hoe DSCs bijdragen aan de opbouw van een Europa van de mensen. Zou jij ook wat inzichten aan je DSC willen geven ? Wil je een interessante ervaring delen ? Of misschien wil je weten hoe andere DSCs omgaan met bepaalde items ? Laat het ons weten ! Of volg ons hier voor meer nieuws over DiEM25’s DSCs en sluit je aan bij ons groeiend vrijwilligersnetwerk via onze directory.
 

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Yanis Varoufakis’ Palestina Congres toespraak die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer