Welkom in het gekkenhuis van de wereldhandel.. en de rol van Nederland

Vorige maand was het #InsaneTrade Week; hoe we meer te weten kwamen over de absurditeit — en de klimaatkosten — van ons wereldhandelssysteem. China, de VS en het Verenigd Koninkrijk importeren op grote schaal grondstoffen die rechtsomkeer weer geëxporteerd worden. De VS bijvoorbeeld importeert op jaarbasis een miljoen ton rundvlees om vervolgens 900.000 ton weer te exporteren. Kabeljauw die aankomt op de Schotse kust wordt naar meer dan 16.000 kilometer verderop vervoerd om gefileerd te worden in China… en wordt daarna weer teruggestuurd. Hetzelfde gebeurt met Noorse zalm, Amerikaanse varkens en zo’n beetje elk basaal landbouwproduct: graan, mais, soja en vooral palmolie.
Nederland, Europa’s koploper in transport, staat bovenaan de lijst. Ongeveer de helft van de Nederlandse exportproducten zijn eigenlijk op doortocht: soja en steenkool worden overgeladen van zee- naar binnenvaartschepen en verlaten het land weer binnen 1 dag. De bijdrage aan de Nederlandse economie is mager: slechts 11 cent wordt verdiend op elke euro geëxporteerd via re-transit .
Deze absurde handelsstromen worden verklaard door verschillen in belastingtarieven en subsidies, in milieurichtlijnen en arbeidsomstandigheden. Vandaar dat ook iPhones, Volkswagen Golfs, Armani pakken en flesjes Heineken de omweg maken.
Belastingparadijzen zoals Nederland zijn afzetmarkten geworden voor tweedehands brievenbusfirma’s en kant-en-klare constructies voor belastingontwijking. Nederland heeft dus een sleutelrol in het afromen en binnen harken van de toegevoegde waarde van onze gebruiksgoederen .
Naast alle financiële misdaden die gepleegd worden in deze vorm van wereldhandel, is de verspilling van grondstoffen en halffabricaten die ermee gepaard gaat, enorm vervuilend. “Geen wereldhandelssysteem zonder containers, containerschepen, vrachtvliegtuigen, onbelaste stookolie en kerosine en uitzonderingen op het verdrag van Parijs en het klimaatakkoord”, zoals financieel geograaf Ewald Engelen terecht aangeeft.
DiEM’s positie is dat het huidige handelsbeleid van de EU een grote rol speelt in het uitbuiten van arbeiders buiten de EU en dat radicale verandering nodig is. In ons transnationale politieke programma, Europese Lente, nemen we niet vrijhandel als uitgangspunt maar rechtvaardige handel. Bij het onderhandelen zal DiEM25 hogere maatstaffen verdedigen  voor alle handelsverdragen om milieu, mensenrechten, volksgezondheid, werknemersrechten, publieke diensten, dierenwelzijn en consumentenrechten te beschermen. We zullen al het nodige doen om bestaande overeenkomsten die een bedreiging vormen voor hoge standaarden en mensenrechten, te beëindigen.
En: DiEM25 eist rechtvaardige belastingen. De EU verliest elk jaar meer dan een biljoen euro aan bedrijven en individuen die hun belastingen ontwijken. We zullen met ons programma Europese Lente de wetten aanvechten die het landen als Luxemburg, Nederland en Ierland mogelijk maken om belasting te ontwijken. We zullen een Beneficial Ownership Registry introduceren dat van alle bedrijven, corporaties en economische entiteiten vereist dat ze de identiteit van de eigenaren en de bezittingen aangeven.
Laten we een eind maken aan dit absurde en gevaarlijke systeem van wereldhandel.
Vertaling: Vera Sarkol.
Foto: localfutures.org.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Statement van DiEM25 in Nederland over de Provinciale & Waterschapsverkiezingen in maart 2023

Er is nog geen MERA25 in Nederland om op te stemmen, maar dat betekent niet dat we geen standpunt hebben over hoe de provincies bestuurd moeten ...

Lees meer

Losgeslagen tuig valt Yanis Varoufakis bruut aan in Athene

Yanis Varoufakis is zojuist het slachtoffer geworden van een laffe aanval.

Lees meer

DiEM25 in Nederland trapt 2023 af met evenement in Utrecht

De avond diende om 2023 af te trappen, met een interactieve discussie over een aantal belangrijke onderwerpen zoals de Green New Deal voor ...

Lees meer

Yanis Varoufakis’ toespraak in Cuba over een Nieuwe Niet-Gebonden Beweging: Omdat het moet!

De medeoprichter van DiEM25 hield in Cuba een toespraak op het Congres van Havana voor een Nieuwe Internationale Economische Orde

Lees meer