Yanis Varoufakis getuigt tegen een privébedrijf dat is ingehuurd om Assange te bespioneren

De strijd voor gerechtigheid voor Julian Assange vindt vandaag plaats in de Griekse rechtbanken, waar Yanis Varoufakis zal getuigen tegen het privébedrijf dat werd ingehuurd om Assange tijdens zijn verblijf in de Ecuadoriaanse ambassade te bespioneren.

Op dinsdag 27 oktober om 13.00 uur lokale tijd zal DiEM25 medeoprichter Yanis Varoufakis via een videoverbinding vanuit een Griekse rechtbank als getuige à charge optreden. Hij zal een Spaanse aanklacht steunen tegen het particuliere bedrijf UC Global, dat Julian Assange bespioneerde tijdens zijn verblijf in de Ambassade van Ecuador in Londen.

Het bedrijf in kwestie had een contract met de Amerikaanse autoriteiten en er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke schendingen van rechten van Yanis Varoufakis en andere bezoekers van Julian Assange.

Meer specifiek richt het onderzoek zich op de illegale video — en geluidsopname van privégesprekken tussen Varoufakis en Assange die in het geheim werden verkregen door de veiligheidsdienst. Het heeft ook betrekking op het illegaal verkrijgen van kopieën van het paspoort van Varoufakis, evenals de inhoud van zijn mobiel – dat alles werd door UC Global verzonden naar haar ‘klant’ aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, d.w.z. de Amerikaanse overheid.

Het is van cruciaal belang dat deze zaak tegen degenen die al jaren op Julian Assange hebben gejaagd wordt gevoerd door een Europese justitiële autoriteit. Al die tijd kwijnt Julian langzaam weg in een onmenselijk isolement in het Britse equivalent van Guantanamo: de zwaarbeveiligde HM Prison Belmarsh. En voor welke misdaad? Voor het informeren van burgers in het Westen over de misdaden die hun regeringen in hun naam hebben gepleegd.

De mede-oprichter van DiEM25 en secretaris van MeRA25, Yanis Varoufakis, zal vrijwillig zijn getuigenis afleggen aan de Spaanse autoriteiten via een videoverbinding, waarmee hij bijdraagt aan de jarenlange strijd die wordt gevoerd door DiEM25, MeRA25 en Progressive International om Assange te steunen en uiteindelijk vrij te krijgen. Het is voor deze strijd dat we jullie allemaal oproepen om je stem te laten horen en ons te helpen Julian Assange te bevrijden.

Bekijk het materiaal.

(2020.05.29) Notarial Protocol Num. 921 [In Spanish]

REF 015 Muller Varoufakis [In Spanish]

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer

Klokkenluider Maria Efimova vreest voor haar veiligheid: “Dit maakt deel uit van hun wraakzuchtige strategie: mij het zwijgen op leggen.”

MeRA25 en de pan-Europese beweging DiEM25 zullen de Griekse regering oproepen om asiel te verlenen aan Maria Efimova, de klokkenluider die ...

Lees meer