Yanis Varoufakis getuigt tegen een privébedrijf dat is ingehuurd om Assange te bespioneren

De strijd voor gerechtigheid voor Julian Assange vindt vandaag plaats in de Griekse rechtbanken, waar Yanis Varoufakis zal getuigen tegen het privébedrijf dat werd ingehuurd om Assange tijdens zijn verblijf in de Ecuadoriaanse ambassade te bespioneren.

Op dinsdag 27 oktober om 13.00 uur lokale tijd zal DiEM25 medeoprichter Yanis Varoufakis via een videoverbinding vanuit een Griekse rechtbank als getuige à charge optreden. Hij zal een Spaanse aanklacht steunen tegen het particuliere bedrijf UC Global, dat Julian Assange bespioneerde tijdens zijn verblijf in de Ambassade van Ecuador in Londen.

Het bedrijf in kwestie had een contract met de Amerikaanse autoriteiten en er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke schendingen van rechten van Yanis Varoufakis en andere bezoekers van Julian Assange.

Meer specifiek richt het onderzoek zich op de illegale video — en geluidsopname van privégesprekken tussen Varoufakis en Assange die in het geheim werden verkregen door de veiligheidsdienst. Het heeft ook betrekking op het illegaal verkrijgen van kopieën van het paspoort van Varoufakis, evenals de inhoud van zijn mobiel – dat alles werd door UC Global verzonden naar haar ‘klant’ aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, d.w.z. de Amerikaanse overheid.

Het is van cruciaal belang dat deze zaak tegen degenen die al jaren op Julian Assange hebben gejaagd wordt gevoerd door een Europese justitiële autoriteit. Al die tijd kwijnt Julian langzaam weg in een onmenselijk isolement in het Britse equivalent van Guantanamo: de zwaarbeveiligde HM Prison Belmarsh. En voor welke misdaad? Voor het informeren van burgers in het Westen over de misdaden die hun regeringen in hun naam hebben gepleegd.

De mede-oprichter van DiEM25 en secretaris van MeRA25, Yanis Varoufakis, zal vrijwillig zijn getuigenis afleggen aan de Spaanse autoriteiten via een videoverbinding, waarmee hij bijdraagt aan de jarenlange strijd die wordt gevoerd door DiEM25, MeRA25 en Progressive International om Assange te steunen en uiteindelijk vrij te krijgen. Het is voor deze strijd dat we jullie allemaal oproepen om je stem te laten horen en ons te helpen Julian Assange te bevrijden.

Bekijk het materiaal.

(2020.05.29) Notarial Protocol Num. 921 [In Spanish]

REF 015 Muller Varoufakis [In Spanish]

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer