Yanis Varoufakis getuigt tegen een privébedrijf dat is ingehuurd om Assange te bespioneren

De strijd voor gerechtigheid voor Julian Assange vindt vandaag plaats in de Griekse rechtbanken, waar Yanis Varoufakis zal getuigen tegen het privébedrijf dat werd ingehuurd om Assange tijdens zijn verblijf in de Ecuadoriaanse ambassade te bespioneren.

Op dinsdag 27 oktober om 13.00 uur lokale tijd zal DiEM25 medeoprichter Yanis Varoufakis via een videoverbinding vanuit een Griekse rechtbank als getuige à charge optreden. Hij zal een Spaanse aanklacht steunen tegen het particuliere bedrijf UC Global, dat Julian Assange bespioneerde tijdens zijn verblijf in de Ambassade van Ecuador in Londen.

Het bedrijf in kwestie had een contract met de Amerikaanse autoriteiten en er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke schendingen van rechten van Yanis Varoufakis en andere bezoekers van Julian Assange.

Meer specifiek richt het onderzoek zich op de illegale video — en geluidsopname van privégesprekken tussen Varoufakis en Assange die in het geheim werden verkregen door de veiligheidsdienst. Het heeft ook betrekking op het illegaal verkrijgen van kopieën van het paspoort van Varoufakis, evenals de inhoud van zijn mobiel – dat alles werd door UC Global verzonden naar haar ‘klant’ aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, d.w.z. de Amerikaanse overheid.

Het is van cruciaal belang dat deze zaak tegen degenen die al jaren op Julian Assange hebben gejaagd wordt gevoerd door een Europese justitiële autoriteit. Al die tijd kwijnt Julian langzaam weg in een onmenselijk isolement in het Britse equivalent van Guantanamo: de zwaarbeveiligde HM Prison Belmarsh. En voor welke misdaad? Voor het informeren van burgers in het Westen over de misdaden die hun regeringen in hun naam hebben gepleegd.

De mede-oprichter van DiEM25 en secretaris van MeRA25, Yanis Varoufakis, zal vrijwillig zijn getuigenis afleggen aan de Spaanse autoriteiten via een videoverbinding, waarmee hij bijdraagt aan de jarenlange strijd die wordt gevoerd door DiEM25, MeRA25 en Progressive International om Assange te steunen en uiteindelijk vrij te krijgen. Het is voor deze strijd dat we jullie allemaal oproepen om je stem te laten horen en ons te helpen Julian Assange te bevrijden.

Bekijk het materiaal.

(2020.05.29) Notarial Protocol Num. 921 [In Spanish]

REF 015 Muller Varoufakis [In Spanish]

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

De zakken besmet geld die schuilgaan achter het zorgvuldig opgebouwde publieke imago van de EU

Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement, is gearresteerd op beschuldiging van corruptie

Lees meer

It’s time to open the black boxes

Gebaseerd op het principe “think global – act local”, IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! een lopend participatief kunstproject geïnitieerd door ...

Lees meer

Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke ...

Lees meer

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Lees meer