Το DiEM25 έχει σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η πρόταση πέντε σημείων μας που στοχεύει στην ειρηνική διευθέτηση του πολέμου εγκρίθηκε από τα μέλη. 

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, δεν βγήκαμε απλώς στους δρόμους απαιτώντας να σταματήσει η αιματοχυσία. Σε πνεύμα δημοκρατίας και διαμόρφωσης ρεαλιστικών – πλην όμως ριζοσπαστικών – πολιτικών για το DiEM25, ρωτήσαμε τα μέλη μας: ποια θα πρέπει να είναι η πρότασή μας για ειρήνη στην Ουκρανία;

Τώρα, μετά από πολλές εσωτερικές συζητήσεις και μια Καθολική Ψηφοφορία Μελών, έχουμε την απάντηση. Το ειρηνευτικό μας σχέδιο πέντε σημείων προβλέπει:

  • Άμεση κατάπαυση του πυρός, συνοδευόμενη από ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων πίσω από τις γραμμές της 24-2-2022.
  • Δημιουργία μιας πλήρως αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, 200 χλμ. εκατέρωθεν της οριογραμμής της 24-2-2022, η οποία θα επιτηρείται με μέσα που θα συμφωνηθούν από κοινού.
  • Αμοιβαίο πρωτόκολλο μη επίθεσης που θα βασίζεται στην αναγνώριση της Ουκρανίας ως κυρίαρχης, στρατιωτικά ουδέτερης χώρας που δεν επιτρέπει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
  • Δομή διακυβέρνησης για τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας στο πρότυπο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να διασφαλιστεί η ισονομία μεταξύ της ρωσόφωνης και της ουκρανόφωνης κοινότητας.
  • Συμφωνία όλων των μερών να παραπέμψουν τις εκκρεμείς διαφορές που προϋπήρχαν της εισβολής της 24-02-2022 σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τώρα έρχονται τα δύσκολα: η οικοδόμηση κινημάτων και η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να γίνει αυτή η ειρήνη πραγματικότητα.

Η θέση αυτή συνάδει με τη θέση που υιοθέτησε το DiEM25 από την απαρχή των συγκρούσεων, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ένα ακλόνητο αντιπολεμικό συναίσθημα.

Για να καταστεί δυνατή και μακροπρόθεσμα αξιόπιστη αυτή η Συνθήκη Ειρήνης, το DiEM25-MERA25 προτείνει να συζητηθεί και να συνομολογηθεί σε μια Διεθνή Σύνοδο Κορυφής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην οποία θα συμμετέχουν ως συνυπεύθυνοι και συνυπογράφοντες – εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα. Η ολοκλήρωσή της συνεπάγεται την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το DiEM25 ούτε στιγμή δεν δίστασε να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με αυτή την περίπλοκη κατάσταση. Τον Μάιο για άλλη μια φορά εκφράσαμε τη δέσμευσή μας για εποικοδομητικές λύσεις με σκοπό τον τερματισμό αυτού του φρικτού πολέμου.

Διακήρυξη της Αθήνας

Η Διακήρυξη της Αθήνας, την οποία συνυπέγραψαν τον Μάιο του 2022 ο Jeremy Corbyn, η Ece Temelkuran και ο Γιάνης Βαρουφάκης εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και των MeRA25, καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα Νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων. 

Επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η συνεργασία μεταξύ αδέσμευτων, δημοκρατικών και κυρίαρχων εθνών είναι ο δρόμος για τη διαρκή ειρήνη και για έναν κόσμο που μπορεί να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή και να κληροδοτήσει στην επόμενη γενιά μια καλή ευκαιρία να θέσει τις προϋποθέσεις για παγκόσμια κοινή ευημερία.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Κλερ Ντέιλι: «Με τον Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή θα δυναμώσει η φωνή μας»

Η εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ανέδειξε τον  ρόλο της ΕΕ στην γενοκτονία της Παλαιστίνης

Διαβάστε περισσότερα

To MέΡΑ25 καταγγέλλει τη Γερμανία για αυταρχισμό: Η γερμανική κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη για την απαγόρευση στον Γιάνη Βαρουφάκη 

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Συνέδριο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα