Η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής αμαυρώθηκε από την αστυνομική βαναυσότητα έξω από το δικαστήριο

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος — και σε μέλη και βουλευτές του ΜέΡΑ25 — που επευφημούσαν την απόφαση ενάντια στη Χρυσή Αυγή έξω από το δικαστήριο. Στριμωγμένοι και ανίκανοι να αναπνεύσουν, κάποιοι έκαναν εμετό.

Περίπου 20,000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των DiEM25 και ΜέΡΑ25 και βουλευτών του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, βρέθηκαν έξω από το Εφετείο στην Αθήνα αναμένοντας την ετυμηγορία για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Σήμερα εκδόθηκε μια ιστορική ετυμηγορία.

Ελληνικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα ανώτατα στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι ένοχοι διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Πλήθος αναμένει την ετυμηγορία έξω από το δικαστήριο στην Αθήνα.

Το κόμμα της Χρυσής Αυγής απέκτησε 18 βουλευτές το 2012. Η δίκη άρχισε το 2013, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα καλλιτέχνη της χιπ χοπ Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, με την απαγγελία κατηγοριών σε πάνω από 60 μέλη του κόμματος, μεταξύ άλλων για βίαιες επιθέσεις. Το σύνολο των 18 πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ 7 βρέθηκαν ένοχοι για το βαρύτερο αδίκημα της διεύθυνσής της.

Όμως η καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αμαυρώθηκε από την αποτρόπαια συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νωρίτερα δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος έξω από το δικαστήριο που πανηγύριζε για την απόφαση. Μέλη του ΜέΡΑ25, όπως και πολλοί άλλοι, στριμώχτηκαν – δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και κάποιοι έκαναν εμετό.

“Καθώς ανακοινώνονταν οι καταδικαστικές αποφάσεις στο δικαστήριο εναντίον των Ναζί, μέλη του DiEM25 που διαδήλωναν απ’ έξω έγιναν στόχος επίθεσης των ΜΑΤ με χημικά. Χωρίς να μπορούμε να αναπνεύσουμε και κάνοντας εμετό, κατορθώσαμε να διαφύγουμε σε ένα στενό. Μια διμοιρία μας ακολούθησε, εκτοξεύοντας κι άλλες βομβίδες χημικών. Προσέγγισα τον επικεφαλής και του ζήτησα να σταματήσουν καθώς ο κόσμος διαλυόταν. “Άντε γ…”, ήταν η απάντησή του. Όταν του έδειξα τη βουλευτική μου ταυτότητα, μου είπε: “Ένας παραπάνω λόγος να σε γ…!”. Έτσι, ενώ ορισμένοι Ναζί είναι στη φυλακή, ο Ναζισμός καλά κρατεί – στην αστυνομία!”

— Γιάνης Βαρουφάκης

Ευτυχώς τα μέλη μας κατάφεραν να διαφύγουν. Όμως το περιστατικό αυτό καταδεικνύει ότι οι σπόροι του φασισμού έχουν φυτευτεί βαθιά στην κοινωνία μας και ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια δικαστική απόφαση για να ξεριζωθούν. Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Κλιμάκιο ΜέΡΑ25-DiEM25-mέta στη Κύπρο!

Με μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμό, ανακοινώνουμε διήμερο (23-24/11/2022) εκδηλώσεων-δράσεων-συναντήσεων στην Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 έχει σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η πρόταση πέντε σημείων μας που στοχεύει στην ειρηνική διευθέτηση του πολέμου εγκρίθηκε από τα μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτούμε την παραίτηση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell λόγω των ρατσιστικών σχολίων του για μη Ευρωπαϊκές χώρες

Τα σχόλιά του προδίδουν ότι ακόμη και τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας διακατέχονται από μια κατάφορα ρατσιστική και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση του MERA25 Ιταλίας: Ένα νέο, αριστερό, ριζοσπαστικό πολιτικό κόμμα

Μπορεί οι πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία να ήταν αποκαρδιωτικές για τους αριστερούς, αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος να μας πιάνει απελπισία.

Διαβάστε περισσότερα