Historisch vonnis tegen Gouden Dageraad ondermijnd door politiegeweld buiten het gerechtsgebouw in Athene

De oproerpolitie viel de menigte die de beslissing tegen Gouden Dageraad buiten de rechtbank wilden vieren – inclusief leden en parlementsleden van MeRA25 –  aan. In het nauw gedreven, moesten mensen braken en konden ze niet ademen.

Ongeveer 20.000 mensen, waaronder onze DiEM25- en MeRA25-leden en parlementsleden in Griekenland, verzamelden zich buiten het Hooggerechtshof in Athene in afwachting van het vonnis over de criminele neonazistische organisatie Gouden Dageraad.

Vanmorgen werd een historisch vonnis uitgesproken.

Het Griekse Hooggerechtshof heeft de hoogste leden en voormalige parlementsleden van Gouden Dageraad schuldig bevonden aan het coördineren van een criminele organisatie, waardoor zij en hun afschuwelijke neonazi organisatie illegaal zijn! Dit is een grote overwinning voor de democratie en gerechtigheid.

De Gouden Dageraad partij telde in 2012 18 parlementsleden. Dit strafrechtelijk onderzoek begon in 2013 nadat de antifascistische hiphopartiest Pavlos Fyssas werd vermoord door een zelfverklaard lid van Gouden Dageraad, waarbij meer dan 60 mensen die bij de partij waren aangesloten, op de hoogte waren van de moord en andere strafbare feiten zoals gewelddadige aanvallen en afpersing. Alle voormalige 18 parlementsleden van Gouden Dageraad werden schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie en 7 van hen werden eveneens schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie, wat een misdrijf is.

Maar dit besluit tegen de criminele neo-nazistische organisatie Gouden Dageraad is ondermijnd door het schokkende gedrag van de Griekse politie.

Eerder viel de oproerpolitie buiten de rechtbank de menigten die de beslissing vierden aan. Mensen van MeRA25, onder vele anderen, werden in het nauw gedreven – met mensen die niet konden ademen en moesten braken.

“Terwijl in de rechtbank in Athene de neonazi’s schuldig werden bevonden, werden DiEM25-leden die buiten demonstreerden door de oproerpolitie aangevallen met traangas. Hoewel we niet konden ademen en moesten braken, slaagden we erin een zijstraat in te vluchten. De oproerpolitie volgde ons en vuurde nog meer traangasgranaten af. Ik benaderde hun leider en vroeg hem om te stoppen terwijl mensen zich verspreiden. “Fuck off” was zijn antwoord. Toen ik hem mijn parlementaire identiteitskaart liet zien, zei hij: “Nog een reden to fuck you!” Dus terwijl sommige nazi’s gevangen zitten, leeft het nazisme voort – bij de politie! “”

– Yanis Varoufakis

Gelukkig zijn onze partijleden er daarna in te vluchten. Maar dit hele incident benadrukt dat het zaadje van fascisme diep in onze samenleving is geplant en dat er veel meer dan een rechterlijke beslissing nodig is om het uit te roeien. Onze strijd gaat door.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

MERA25 veroordeelt de autoritaire wending van Duitsland: Duitse regering betrapt op liegen over verbod op Yanis Varoufakis 

In de nasleep van het geannuleerde Palestina Congres afgelopen weekend, heeft het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken haar autoriteit op ...

Lees meer

Toespraak van Yanis Varoufakis voor het Palestina-congres die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer