Euroryhmä yksinkertaisesti

Euroalue on maailman suurin ja tärkein makrotalousalue.
Siitä huolimatta tällä valtavalla makrotalousalueella on ainoastaan yksi instituutio, jolla on laillinen asema:
Euroopan keskuspankki, jonka perustamiskirja määrittelee tämän Frankfurtissa sijaitsevan instituution valtaoikeudet sen ponnistellessa yhden ainoan tavoitteensa puolesta: hintavakauden.
Tämä jättää avoimeksi kysymyksen:
“Entäs hintavakautta laajemmat taloudelliset tavoitteet, kuten kehitys, investoinnit, työttömyys, köyhyys, sisäiset epätasapainotilat, kauppa, tuottavuus?”
“Mikä EU:n elin määrittelee euroalueen politiikan näissä asioissa?”
Euroryhmä ei ole Euroopan lain alainen
Useimmat uskovat että vastaus on: Euroryhmä. Todellakin, Euroryhmässä tehdään Euroopan nykyisyyden ja tulevaisuuden määrittelevät ratkaisevat päätökset. Paitsi että Euroryhmää ei ole olemassa Euroopan laissa!1
Ilman mitään kirjoitettuja sääntöjä tai laillista prosessia Euroryhmä tekee tärkeitä päätöksiä, jotka EU:n Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) sitten kumileimaa ilman minkäänlaista vakavastiotettavaa debattia.2
Kirjoitettujen sääntöjen tai laillisten proseduurien puute ei ole ainoa ongelma. Eurooppalaisten tulisi tuntea myös kaksi muuta ongelmaa. Yksi on, että troikka hallitsee Euroryhmää ja pakottaa sen päätöksentekoprosessiin, jossa valtionvarainministerit kuohitaan ja pakotetaan tekemään päätöksiä perustuen lähestulkoon olemattomaan tietoon. Toinen on Euroryhmän menettelytapojen järkyttävä läpinäkymättömyys.
Troikka dominoi Euroryhmää
Jokainen Euroryhmän keskustelu, sen joka kokous, etenee seuraavassa järjestyksessä:
Ensimmäiseksi (oli keskustelun aihe mikä tahansa, esim. Kreikan ‘pelastaminen’, Ranskan kansallinen budjetti) troikan edustajat puhuvat, alkaen EU:n Talous- ja Finanssiasioiden komissaarista (Pierre Moscovici), seuraavaksi EKP:n presidentti (Mario Draghi tai Benoît Cœuré Draghin poissaollessa), ja lopuksi Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) edustaja (Christine Lagarde tai hänen poissaollessaan Poul Thomsen). Vasta sitten valtionvarainministerit saavat puheenvuoron (ensimmäisenä sen jäsenvaltion ministeri, jonka ‘tapaus’ on keskustelun aiheena). Tämä tarkoittaa, että ennen kuin ensimmäinenkään valtionvarainministeri puhuu, troikka on jo muokannut valmiiksi ‘ilmaston’.
Merkillistä kyllä, kun ministerit lopulta saavat puheenvuoron, he puhuvat ilman ensimmäistäkään aihetta koskevaa tietoa, dataa, briiffejä tms. sisältävää A4:ää edessään. Esimerkiksi kun keskustelu koski Kreikan kriisiä, kokouksissa, joissa edustin Kreikan hallitusta, en saanut edes lähettää esityksiämme muille valtionvarainministereille sähköpostitse. Näinollen he määrittelivät kantansa Kreikan esityksiin ilman, että edes näkivät niitä. Ainoa, minkä he tiesivät, oli troikan edustajien sana, ja minun sanani. Heidän sanansa minun sanaani vastaan!
Järkyttävä läpinäkymättömyys
Ensimmäisen Euroryhmän kokouksen jälkeen, johon osallistuin (se kesti kymmenen tuntia ja käsitteli yksinomaan Kreikkaa), pyysin sihteeriäni lähettämään minulle kokouksen transkription, jotta voisin muistuttaa itselleni kuka-sanoi-mitä-milloin, ennen kuin voin briiffata hallitukseni muut ministerit. Kauhukseni hän toi minulle käsittämättömät uutiset: “Mitään pöytäkirjaa, muistiinpanoja tai transkriptiota ei ole olemassa.”
Tämä oli uskomatonta. Huone, jossa Euroryhmän kokoukset pidetään on täynnä mikrofoneja, kameroita ja näyttöjä, jotka toistavat jokaisen puheen reaaliajassa. Se, että kokouksesta ei ole mitään tallennetta on sekä käsittämätöntä että skandaali.
Onko mitenkään ihme, että Euroryhmän taloudellinen kriisi on täydessä vauhdissa kokonaiset kuusi vuotta siitä, kuin se alkoi?
Vuonna 2009 työttömyys hyppäsi keskimääräisestä 5%:sta noin 12%:iin sekä Yhdysvalloissa että euroalueella. Yhdysvalloissa se on pudonnut takaisin siihen, mitä se oli ennen kriisiä. Euroalueella se on sitkeästi 12%:ssa.
Tärkeä syy sille, että euroalue ei ole toipunut taantumasta on tapa, jolla Euroryhmää hallitaan.
Troikan hallitseva asema, troikan, jota kiinnostaa oman valtansa säilyttäminen (enemmän kuin Euroopan elpyminen) ja päätöksentekoprosessin täydellinen  läpinäkymättömyys (mikä sallii villinä juoksevan troikan epäonnistuneiden politiikkojen toistamisen) tekee Euroryhmästä selkeän ja välittömän vaaran Euroopan tulevaisuudelle.
Mitä on tehtävissä?
Ensimmäisen askelen tulee olla salaisuuden verhon nostaminen, jotta eurooppalaiset saavat mahdollisuuden arvioida, työskenteleekö Euroryhmä heidän hyväkseen.

Allekirjoita ja jaa DiEM25:n vetoomus
ja päästä päivänvalo sisään!

On aika TOIMIA! Allekirjoita vetoomus Läpinäkyvyys Eurooppaan Nyt!


1
Tämä tuli minulle selväksi kun euroryhmän kokouksessa 27s kesäkuuta 2015, haastoin Euroryhmän presidentin Jeroen Dijsselbloemin päätöksen loukata EU:n yleistä
yksimielisyysperiaatetta antamalla julkilausuma, johon Kreikan hallitus ei yhtynyt. Kun pyysin lainopillista näkemystä, sihteeristö sanoi minulle: “Euroryhmää ei ole mainittu EU:n sopimuksissa, ja se toimii epämuodollisena kokouksena. Näinollen se ei ole minkäänlaisten kirjoitettujen sääntöjen alainen.”
2
Ecofin koostuu kaiken 28 EU-valtion valtionvarainministereistä, toisin sanoen, se sisältää myös ei-euroalueen valtionvarainministerit. Kokemukseni perusteella Ecofin ei koskaan haastanut Euroryhmän päätöksiä. Euroryhmän presidentti yksinkertaisesti luki euroryhmän julkilausuman Ecofinille, ja Ecofin hyväksyi sen ilman keskustelua.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

The Establishment doesn’t tell us to ‘Look Down’ — it tells us ‘Don’t Look Up’

Don’t Look Up has become a successful movie because people are identifying with it. Many problems that we face are being problematised by it.

Read more

Mining corporations are causing massive damage to communities – but people are fighting back

The people mobilising to resist extractive industries must be supported against the imposition of toxic mining in their communities.

Read more

We’re hiring! Web Editor

We're looking for a Web Editor. The deadline for applications is January 31, 2022. Read the job description and apply!

Read more

End of year (2021) message from Yanis Varoufakis

In this video I share some ideas for our movement’s challenging yet exciting road ahead. Build the next phase of DiEM25 with us!

Read more