Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Er zijn geen woorden die het belang kunnen uitdrukken van het precedent dat vandaag is geschapen door de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, door de goedkeuring van de uitlevering van Julian Assange aan de Verenigde Staten. Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de democratie zelf.

Na een al onvoorstelbare gevangenschap van drie jaar in de Belmarsh-gevangenis in Londen, een periode waarin zijn gezondheid aanzienlijk is verslechterd, riskeert Julian nu 175 jaar achter de tralies in de VS – als voorbeeld voor allen die het lef hebben de misdaden van de Amerikaanse regering aan het licht te brengen, zoals hij zo moedig heeft gedaan.

Wij zijn verontwaardigd, maar niet verslagen. Zelfs als het Britse Hooggerechtshof de beslissing van Patel bevestigt, zullen DiEM25, de Progressive International en alle anderen die staan voor gerechtigheid en democratie, de strijd om Assange’s leven te redden naar Amerikaans grondgebied brengen. We zullen activisten, journalisten, gewetensvolle politici en maatschappelijke groeperingen oproepen om de strijd te verleggen naar de Amerikaanse regering en het Amerikaanse rechtssysteem. 

Onze eis blijft dezelfde als altijd: 

Bevrijd Julian Assange.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer

Deze Black Friday, gaan we Amazon laten betalen!

De ontwrichtende praktijken van Amazon zijn een bedreiging voor de rechten van werknemers en de democratie in de EU. Wij roepen u op om u in te ...

Lees meer

Klokkenluider Maria Efimova vreest voor haar veiligheid: “Dit maakt deel uit van hun wraakzuchtige strategie: mij het zwijgen op leggen.”

MeRA25 en de pan-Europese beweging DiEM25 zullen de Griekse regering oproepen om asiel te verlenen aan Maria Efimova, de klokkenluider die ...

Lees meer