Ίδρυση του MERA25 Ιταλίας: Ένα νέο, αριστερό, ριζοσπαστικό πολιτικό κόμμα

Μπορεί οι πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία να ήταν αποκαρδιωτικές για τους αριστερούς, αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος να μας πιάνει απελπισία. Το DiEM25 είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ίδρυση ενός νέου αριστερού, ριζοσπαστικού, πολιτικού κόμματος: του MΕRA25 Ιταλίας.

Η νίκη της Giorgia Meloni δεν σημαίνει ότι η Δεξιά θα έχει το ελεύθερο να επιβάλλει τις απόψεις της στη χώρα. Το νεοσύστατο κόμμα, υπερασπιζόμενο σθεναρά τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες, θα βάλει ένα φρένο στη διολίσθηση της χώρας προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης και ο εκπρόσωπος του DiEM25 στην Ιταλία Federico Dolce ανακοίνωσαν τη δημιουργία του νέου πολιτικού κόμματος ζωντανά, στην ιταλική τηλεοπτική εκπομπή La7 TV Di Martedì.

Τι είναι το MΕRA25;

Το MERA25 έχει ήδη δύο κόμματα στην Ευρώπη: το κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018 και κέρδισε εννέα έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και το κόμμα που ιδρύθηκε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2021 και προετοιμάζει την κάθοδό του στις επερχόμενες γερμανικές περιφερειακές εκλογές.

Όλα τα πολιτικά κόμματα MERA25 ακολουθούν τις πολιτικές που χαράσσει το DiEM25 σε ευρωπαϊκό και διεθνικό επίπεδο, συμπληρωμένες με εθνικές πολιτικές προτάσεις για κάθε μία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. 

Στην Ιταλία το MERA25 θα παρουσιαστεί στις 12 Νοεμβρίου στη Ρώμη, ως αντίδραση στα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε η ακροδεξιά θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ιταλών και των Ιταλίδων, ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία.

Το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για τη σημασία της εδραίωσης μιας πολιτικής παρουσίας ειδικά στην Ιταλία. 

“Η Ιταλία συνιστά κρίσιμο πεδίο μάχης για την ψυχή της Ευρώπης και για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα”, είπε.

“Οι πρόσφατες εκλογές με οδυνηρό τρόπο κατέστησαν σαφή την ανάγκη να υπάρξει ένα ιταλικό πολιτικό κόμμα που αποπνέει τον διεθνισμό, τον ριζοσπαστικό ευρωπαϊσμό και την προοδευτική προγραμματική ατζέντα του DiEM25. Carpe DiEM!”

Για περισσότερα νέα σχετικά με το MERA25 στην Ιταλία, κάντε κλικ εδώ.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Βαρουφάκης στον Πρέσβη της Κούβας: Το ΜέΡΑ25-DiEM25 εναντιώνεται πλήρως στην συνεχιζόμενη ασφυξία του κουβανικού λαού από τις ΗΠΑ

Τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε σήμερα στη Βουλή ο νέος Πρέσβης της Κούβας κύριος Aramís Fuente Hernández

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο ΜέΡΑ25-DiEM25-mέta στη Κύπρο!

Με μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμό, ανακοινώνουμε διήμερο (23-24/11/2022) εκδηλώσεων-δράσεων-συναντήσεων στην Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 έχει σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η πρόταση πέντε σημείων μας που στοχεύει στην ειρηνική διευθέτηση του πολέμου εγκρίθηκε από τα μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτούμε την παραίτηση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell λόγω των ρατσιστικών σχολίων του για μη Ευρωπαϊκές χώρες

Τα σχόλιά του προδίδουν ότι ακόμη και τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας διακατέχονται από μια κατάφορα ρατσιστική και ...

Διαβάστε περισσότερα