De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is verheugd de lancering aan te kondigen van een nieuwe linkse, radicale, politieke partij: MERA25 Italië.

De overwinning van Giorgia Meloni betekent niet dat rechts vrij spel krijgt om haar standpunten aan het land op te leggen. Deze nieuw opgerichte partij zal dienen als een evenwichtsoefening om democratische waarden en progressieve politiek te verdedigen in een land dat de andere kant op dreigt te gaan.

Yanis Varoufakis, medeoprichter van DiEM25, en Federico Dolce, woordvoerder en lid van DiEM25 in Italië, kondigden de oprichting van de nieuwe politieke partij live aan in het Italiaanse televisieprogramma La7 TV Di Martedì.

Wat is MERA25?

MERA25 heeft al twee partijen in Europa: de partij die in maart 2018 in Griekenland werd gelanceerd en negen zetels heeft in het Griekse Parlement en de partij die in november 2021 in Duitsland werd gelanceerd en die zich nu hard aan het voorbereiden is op de volgende regionale verkiezingen in Duitsland.

Alle politieke partijen van MeRA25 volgen het beleid dat DiEM25 op Europees en transnationaal niveau heeft ontwikkeld, aangevuld met politieke voorstellen op nationaal niveau voor elk van de landen waar zij gevestigd is.

Op 12 november wordt in Rome MERA25 Italië gelanceerd, dit als reactie op de resultaten van de laatste parlementsverkiezingen, die een overwinning brachten voor extreem-rechts en waardoor de grondrechten van de Italianen en zelfs de democratie zelf in gevaar zijn.

Commentaar van Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis gaf zijn mening over het belang van het realiseren van politieke aanwezigheid, met name in Italië.

“Italië is al meer dan een eeuw een belangrijk strijdtoneel voor de ziel van Europa en de strijd tegen het fascisme”, zei hij.

“De recente verkiezingen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een Italiaanse politieke partij die internationalisme, radicaal Europeanisme en de progressieve programmatische agenda van DiEM25 uitstraalt. Carpe DiEM!”

Voor meer nieuws over MERA25 in Italië, klik hier.

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is ...

Lees meer

Yanis Varoufakis ontleedt het corrupte Europese energiesysteem

“Als dit allemaal vreselijk ingewikkeld klinkt, dan is dit omdat het met opzet zo ingewikkeld gemaakt is zodat Europese burgers niet kunnen zien ...

Lees meer

Griekenland en EU hebben meer dan 27.000 mensen laten sterven in Egeïsche Zee

Onderzoek toont een onthutsend aantal gevallen aan waarin de Griekse kustwacht en FRONTEX gestrande migranten hebben opgedragen zelf hun weg ...

Lees meer

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer