De lancering van MERA25 Italië: Een nieuwe linkse, radicale, politieke partij

Hoewel de recente verkiezingen in Italië de stemming van de linkse partijen hebben getemperd, is er niet langer reden tot wanhoop. DiEM25 is verheugd de lancering aan te kondigen van een nieuwe linkse, radicale, politieke partij: MERA25 Italië.

De overwinning van Giorgia Meloni betekent niet dat rechts vrij spel krijgt om haar standpunten aan het land op te leggen. Deze nieuw opgerichte partij zal dienen als een evenwichtsoefening om democratische waarden en progressieve politiek te verdedigen in een land dat de andere kant op dreigt te gaan.

Yanis Varoufakis, medeoprichter van DiEM25, en Federico Dolce, woordvoerder en lid van DiEM25 in Italië, kondigden de oprichting van de nieuwe politieke partij live aan in het Italiaanse televisieprogramma La7 TV Di Martedì.

Wat is MERA25?

MERA25 heeft al twee partijen in Europa: de partij die in maart 2018 in Griekenland werd gelanceerd en negen zetels heeft in het Griekse Parlement en de partij die in november 2021 in Duitsland werd gelanceerd en die zich nu hard aan het voorbereiden is op de volgende regionale verkiezingen in Duitsland.

Alle politieke partijen van MeRA25 volgen het beleid dat DiEM25 op Europees en transnationaal niveau heeft ontwikkeld, aangevuld met politieke voorstellen op nationaal niveau voor elk van de landen waar zij gevestigd is.

Op 12 november wordt in Rome MERA25 Italië gelanceerd, dit als reactie op de resultaten van de laatste parlementsverkiezingen, die een overwinning brachten voor extreem-rechts en waardoor de grondrechten van de Italianen en zelfs de democratie zelf in gevaar zijn.

Commentaar van Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis gaf zijn mening over het belang van het realiseren van politieke aanwezigheid, met name in Italië.

“Italië is al meer dan een eeuw een belangrijk strijdtoneel voor de ziel van Europa en de strijd tegen het fascisme”, zei hij.

“De recente verkiezingen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een Italiaanse politieke partij die internationalisme, radicaal Europeanisme en de progressieve programmatische agenda van DiEM25 uitstraalt. Carpe DiEM!”

Voor meer nieuws over MERA25 in Italië, klik hier.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer