Verklaring over de verkiezingsuitslag van MeRA25 Griekenland door haar leider Yanis Varoufakis

We hebben de heilige plicht om de Orban-isering van het land af te remmen

Het volk heeft gesproken. Wij van MeRA25 ‘Coalition for Rupture’ hebben de strijd gestreden die we moesten voeren, voor de jeugd, voor de velen, voor de principes van humanisme en rationaliteit. Vanavond is de Erdogan-isering en de Orban-isering van het land compleet.

“Mitsotakis Ltd” heeft met een overweldigende meerderheid gewonnen. Dit is grotendeels te wijten aan het leiderschap van SYRIZA. Zij hebben de evenredige vertegenwoordiging begraven door, al twee jaar lang, niet in te gaan op ons voorstel om tot een pre-electoraal samenwerkingsmodel te komen op basis van een gemeenschappelijk front ten gunste van een breuk. Het resultaat is de opkomst van deze ongelooflijke tsunami: een conservatief front. SYRIZA beloofde bepaalde dingen aan de mensen – dingen die noodzakelijk zijn, alleen was daarvoor de breuk nodig die het SYRIZA leiderschap demoniseerde.

Onze eigen nederlaag van vanavond zal onder de microscoop van onze strenge zelfkritiek worden gelegd. Want wat de komende drie weken op de eerste plaats komt, is dat wij alle mensen eren die in ons geloofden en met een glimlach op hun gezicht naar de stembus kwamen – ook al waren het er minder dan wij verwachtten – om achter onze voorstellen en ons coherente regeringsprogramma te staan. Een programma dat – of u het er nu mee eens bent of niet – ongetwijfeld een zeer interessant en nuttig programma is en een bijdrage levert aan het publieke debat.

Dit programma zal de komende weken opnieuw worden ingediend voor de tweede verkiezingsronde. In combinatie met de zelfkritiek die wij zullen uitoefenen, en ik veronderstel met de steun van heel wat mensen die niet op ons hebben gestemd. Zij weten nu dat de oligarchen de champagne laten knallen in de hoop dat wij niet naar het Parlement zullen terugkeren om hen met naam en toenaam te noemen en hun misdaden aan de kaak te stellen. Ik denk en hoop dat de volgende uitslag heel anders zal zijn. We zijn het aan alle progressieve mensen verplicht om de Orban-isering, de Erdogan-isering van dit land af te remmen. Dankjewel.

Komt er een samenwerking met een andere partij voor de komende herhaling van de verkiezingen?

Absoluut niet. Jij weet heel goed dat er in de periode tussen verkiezingen geen mogelijkheid is voor een programmatisch akkoord. En we hebben al vanaf het begin indirecte samenwerking afgewezen.

 

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Verdedig Jeremy Corbyn! Verdedig de democratie!

Help DiEM25 het strategische bankroet van Jeremy te voorkomen

Lees meer

Een schokkende en stimulerende bijeenkomst van het Coördinerend Collectief van DiEM25

We kunnen niet weten of onze inspanningen zullen leiden tot radicale veranderingen ten goede - maar we zullen zeker nooit opgeven het te proberen

Lees meer

Statement van DiEM25 in Nederland over de Provinciale & Waterschapsverkiezingen in maart 2023

Er is nog geen MERA25 in Nederland om op te stemmen, maar dat betekent niet dat we geen standpunt hebben over hoe de provincies bestuurd moeten ...

Lees meer

Losgeslagen tuig valt Yanis Varoufakis bruut aan in Athene

Yanis Varoufakis is zojuist het slachtoffer geworden van een laffe aanval.

Lees meer