170708_G20Hamburg_Protest

DiEM25 zal in 2018 werken aan de teloorgang van TINA in mei 2019

In 2017 hebben we een aantal cruciale stappen gezet. In 2018 moeten we nog wat harder werken zodat we in mei 2019 kunnen zeggen dat we een belangrijk verschil hebben gemaakt.

DiEM25 Berichten
31 december 2017, Artikelen
Bijna twee jaar geleden zijn we samengekomen onder de brede paraplu van DiEM25 om oude-stijl politiek uit te dagen, om TINA – de ‘There is No Alternative’ [‘Er is geen alternatief’] doctrine van het establishment – te verbrijzelen op pan-Europees niveau, om Europa’s democratisering te kenteren tot een radicaal, realistisch project van eenwording.
2017 was een afschuwelijk jaar voor de Europese democratie. Maar het was een verbluffend jaar voor DiEM25. We:
 

 • Lanceerden onze European New Deal; onze concrete, sociale en economische beleidsagenda, gefinancierd met crowdfunding door DiEMers en experts over de hele wereld.
 • Hebben met onze interventies verkiezingen beïnvloed, zoals in Duitsland, Frankrijk en het VK en we ondersteunden/gingen samenwerken met kandidaten of partijen die onze ideeën verwelkomen, zoals in Catalonie, Zagreb, Denemarken en Polen.
 • Startten het proces om de European New Deal naar een stembus te brengen bij iedere Europeaan in de buurt – in het Volksbühne Theater in Berlijn.
 • Zijn begonnen ons Coordinating Collective te kiezen.
 • Kozen onze eerste National Collectives en tilden ons ambitieuze experiment – een transnationale democratie vanuit de basis – naar een hoger niveau; alle leden (los van nationaliteit) stemden op verschillende National Collectives.

 
En we hebben met hart en ziel hieraan gewerkt, alleen gesteund door jullie, onze leden, met bescheiden donaties!
2018 wordt ook een moeilijk jaar voor Europese democratie. Laten we daarom 2018 tot het jaar maken van DiEM25. Laten we hard aan de slag gaan om:

 • Onze electorale vleugel neer te zetten als een substantiële, transnationale politieke kracht door heel Europa, in voorbereiding op de Verkiezingen voor het Europees Parlement van mei 2019
 • De democratie binnen onze beweging te versterken
 • Van DiEM25 de eerste beweging te maken die het verkiezingsproces aanwendt om Europa te veranderen, in plaats van om het electorale proces (de oude-stijl, onkiese manier van ‘politiek bedrijven’) ons te laten veranderen.

2018 zal geen gewoon jaar worden. Onlangs hebben we met grote meerderheid van onze leden besloten dat we met verkiezingen mee moeten kunnen doen om onze Progressieve Agenda naar de inwoners van Europa te brengen. We focussen daarom op de Verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019.
Dat betekent dat we nog maar 17 maanden hebben om onze kansen voor te bereiden! In deze 17 maanden moeten we:

  • Onze activistische basis laten groeien als nooit tevoren

 

 • Onze Progressieve Agenda in het net schrijven en aanpassen aan specifieke landen, regio’s en steden

 

 • De samenwerking met progressieve partners die achter onze voorstellen staan, verstevigen — of zelf aan verkiezingen deelnemen.

Kortom, we zullen een politieke machine moeten bouwen die kiezers rechtop doet gaan zitten en die hun aandacht trekt in 2019. En ondertussen moeten we deze ‘machine’ ondergeschikt houden aan onze beweging; in overeenstemming met ons collectieve besluit dat DiEM25 geen politieke partij wordt maar, in plaats daarvan, politieke/electorale vleugels creëert en zo verkiezingen gebruikt als één van haar instrumenten om verandering te bewerkstelligen door heel Europa.
Alleen mensen zoals jij, onze toegewijde leden en activisten, kunnen dit doen.
 
(klick “CC” op het scherm van het filmpje voor ondertiteling)
Nog geen DiEM25 lid? Als er een DiEMer in je schuilt kunnen een paar clicks een wereld van verschil maken! Een paar manieren om mee te doen:
 

 
Laten we van 2018 de springplank maken waarmee wij en onze partners onze luide boodschap aan het ‘Diepe Establishment’ en aan de militante, xenofobische populisten sturen: “We komen er aan!”
De beste wensen voor het Nieuwe Jaar en carpe DiEM!
 
Vertaling: Niki Best
 

Wil je informatie over DiEM25 activiteiten ontvangen? Registreer hier

Griekenland en EU hebben meer dan 27.000 mensen laten sterven in Egeïsche Zee

Onderzoek toont een onthutsend aantal gevallen aan waarin de Griekse kustwacht en FRONTEX gestrande migranten hebben opgedragen zelf hun weg ...

Lees meer

Reactie op de beslissing van de Britse regering om Julian Assange’s uitlevering aan de Verenigde Staten goed te keuren

Het is zowel een schending van Julians mensenrecht als een aanslag op de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en, uiteindelijk, de ...

Lees meer

Stop de oorlog in Oekraïne!

Stop Putin’s invasie. Stop NATO uitbreiding. Vrede via burger diplomatie!

Lees meer

“Free Assange!” De protesten vinden elke maandag in Brussel plaats

Op maandag 4 januari werd voor de 92ste maal geprotesteerd in België ter ondersteuning van Julian Assange!

Lees meer