170708_G20Hamburg_Protest

DiEM25 zal in 2018 werken aan de teloorgang van TINA in mei 2019

In 2017 hebben we een aantal cruciale stappen gezet. In 2018 moeten we nog wat harder werken zodat we in mei 2019 kunnen zeggen dat we een belangrijk verschil hebben gemaakt.

DiEM25 Berichten
31 december 2017, Artikelen
Bijna twee jaar geleden zijn we samengekomen onder de brede paraplu van DiEM25 om oude-stijl politiek uit te dagen, om TINA – de ‘There is No Alternative’ [‘Er is geen alternatief’] doctrine van het establishment – te verbrijzelen op pan-Europees niveau, om Europa’s democratisering te kenteren tot een radicaal, realistisch project van eenwording.
2017 was een afschuwelijk jaar voor de Europese democratie. Maar het was een verbluffend jaar voor DiEM25. We:
 

 • Lanceerden onze European New Deal; onze concrete, sociale en economische beleidsagenda, gefinancierd met crowdfunding door DiEMers en experts over de hele wereld.
 • Hebben met onze interventies verkiezingen beïnvloed, zoals in Duitsland, Frankrijk en het VK en we ondersteunden/gingen samenwerken met kandidaten of partijen die onze ideeën verwelkomen, zoals in Catalonie, Zagreb, Denemarken en Polen.
 • Startten het proces om de European New Deal naar een stembus te brengen bij iedere Europeaan in de buurt – in het Volksbühne Theater in Berlijn.
 • Zijn begonnen ons Coordinating Collective te kiezen.
 • Kozen onze eerste National Collectives en tilden ons ambitieuze experiment – een transnationale democratie vanuit de basis – naar een hoger niveau; alle leden (los van nationaliteit) stemden op verschillende National Collectives.

 
En we hebben met hart en ziel hieraan gewerkt, alleen gesteund door jullie, onze leden, met bescheiden donaties!
2018 wordt ook een moeilijk jaar voor Europese democratie. Laten we daarom 2018 tot het jaar maken van DiEM25. Laten we hard aan de slag gaan om:

 • Onze electorale vleugel neer te zetten als een substantiële, transnationale politieke kracht door heel Europa, in voorbereiding op de Verkiezingen voor het Europees Parlement van mei 2019
 • De democratie binnen onze beweging te versterken
 • Van DiEM25 de eerste beweging te maken die het verkiezingsproces aanwendt om Europa te veranderen, in plaats van om het electorale proces (de oude-stijl, onkiese manier van ‘politiek bedrijven’) ons te laten veranderen.

2018 zal geen gewoon jaar worden. Onlangs hebben we met grote meerderheid van onze leden besloten dat we met verkiezingen mee moeten kunnen doen om onze Progressieve Agenda naar de inwoners van Europa te brengen. We focussen daarom op de Verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019.
Dat betekent dat we nog maar 17 maanden hebben om onze kansen voor te bereiden! In deze 17 maanden moeten we:

  • Onze activistische basis laten groeien als nooit tevoren

 

 • Onze Progressieve Agenda in het net schrijven en aanpassen aan specifieke landen, regio’s en steden

 

 • De samenwerking met progressieve partners die achter onze voorstellen staan, verstevigen — of zelf aan verkiezingen deelnemen.

Kortom, we zullen een politieke machine moeten bouwen die kiezers rechtop doet gaan zitten en die hun aandacht trekt in 2019. En ondertussen moeten we deze ‘machine’ ondergeschikt houden aan onze beweging; in overeenstemming met ons collectieve besluit dat DiEM25 geen politieke partij wordt maar, in plaats daarvan, politieke/electorale vleugels creëert en zo verkiezingen gebruikt als één van haar instrumenten om verandering te bewerkstelligen door heel Europa.
Alleen mensen zoals jij, onze toegewijde leden en activisten, kunnen dit doen.
 
(klick “CC” op het scherm van het filmpje voor ondertiteling)
Nog geen DiEM25 lid? Als er een DiEMer in je schuilt kunnen een paar clicks een wereld van verschil maken! Een paar manieren om mee te doen:
 

 
Laten we van 2018 de springplank maken waarmee wij en onze partners onze luide boodschap aan het ‘Diepe Establishment’ en aan de militante, xenofobische populisten sturen: “We komen er aan!”
De beste wensen voor het Nieuwe Jaar en carpe DiEM!
 
Vertaling: Niki Best
 

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Toespraak van Yanis Varoufakis voor het Palestina-congres die verboden werd door de Duitse politie

Yanis Varoufakis zou vrijdag een toespraak houden op het Palestina Congres in Berlijn, toen de Duitse politie de zaal binnenstormde om het evenement

Lees meer

Petitie voor een internationale sportboycot van Israël

Wij eisen dringend dat Israël onmiddellijk wordt geschorst van deelname aan alle internationale sportevenementen

Lees meer

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer